Acht schrijfblogs die ik je kan aanbevelen

Toen ik begon met bloggen werd er overal gewaarschuwd voor ‘de concurrentie’. Het bloglandschap zou verzadigd zijn, over elk onderwerp vind je duizenden blogs, dus verwacht er niet te veel van. Daar kwam ik dan, met een net gestart schrijfblogje, angstig voor de Nederlandse concurrentie die alle bezoekers van mijn blog zou weghouden. Dat gebeurde nooit, maar ik leerde wel Amerikaanse schrijfblogs kennen. Welke kan ik aanraden? Vandaag beantwoord ik deze vraag van ProBlogger: ‘What do you recommend your readers to read?’

In de Nederlandse blogosphere is geen concurrentie. Nederlandse bloggers zijn juist aardig voor elkaar. Ze delen elkaars blogposts, reageren, voeren gesprekken, delen inzichten. In plaats van angstig, werd ik nieuwsgierig naar de zogenaamde concurrentie. Welke schrijfblogs zijn er, wat kan ik van hen leren? Het bleek lastig om ze te vinden, want hoewel Nederland veel boekbloggers heeft, lijken schrijfbloggers een stuk zeldzamer. Daarom laat ik je kennismaken met Nederlandse en buitenlandse schrijfblogs die ik de moeite waard vind om te lezen.

1. Het schrijversgenootschap

Een van de beste manieren om beter te leren schrijven, is veel werk van anderen lezen. Meteen met klassiekers beginnen kan dan wat intimiderend voelen, maar gelukkig is er het schrijversgenootschap ‘De (Voorheen) Lege Bladzijde’. Vijf dagen per week publiceert het genootschap een verhaal, wat geschreven is door de enthousiaste oprichters. Op vrijdag is er ruimte voor een gastschrijver. Hierdoor lees je behapbare verhalen die geschreven zijn door bekende en minder bekende namen. Die klassiekers kun je dus nog even laten liggen.

2. Jeff Goins

Jeff Goins is toch wel mijn favoriet uit dit rijtje. Hij schrijft toegankelijke blogposts over het schrijfproces, het leven als schrijver en de obstakels die je moet nemen op weg daar naartoe. Hoewel hij tot mijn spijt steeds commerciëler wordt, zijn de stukken die hij schrijft meer dan de moeite waard. Hij weet je te inspireren om door te gaan, ook wanneer het even niet lukt. Ook laat hij regelmatig interessante gastbloggers aan het woord, wat een mooie toevoeging is.

3. Write to Done

Deze blog is bedacht door Leo Babauta, blogger op Zen Habits (zie nummer zes uit dit rijtje), maar wordt beheerd door Mary Jaksch. Je vindt er stukken over creativiteit, schrijven, bloggen, freelancen en zaken die je schrijversleven makkelijker maken. Heel breed, dus soms moet je even zoeken voor je goede stukken vindt. Oh, en het is heel irritant dat er na elke zin een witregel is, maar als je door de stukken scrollt kom je ongetwijfeld interessante blogposts tegen.

4. The Write Practice

The Write Practice is naar mijn mening een schrijfblog in ontwikkeling. Ik heb het idee dat de bloggers nog weleens afkijken bij grotere blogs (de lay-out en de artikelen doen soms erg aan Jeff Goins denken), maar ook hier zijn interessante stukken te vinden. Hapklare tips, korte stukken en artikelen die je makkelijk weg leest tijdens de lunch. Deze blog is er vooral op gericht om schrijvers te laten oefenen en schrijft daarom ook regelmatig over schrijfopdrachten.

5. Positive Writer

Positive Writer is erop gericht om de onzekerheid van schrijvers weg te nemen. Je vindt er praktische artikelen over obstakels die je als schrijver tegenkomt en hoe je positief leert denken over je eigen werk. Alles staat in het teken van motivatie, inspiratie en andere aspirant-schrijvers aanmoedigen. Mooi, soms wat eentonig, maar vaak de moeite waard.

6. Zen Habits

Zen Habits is de blog van Leo Babauta die over vrijwel alles schrijft. De blog is heel minimalistisch, wat heerlijk leest. Babauta geeft vaak adviezen en deelt lessen die hij in zijn leven heeft geleerd. Over emoties, ondernemen, minimalisme, schrijven, gewoontes aanleren en vasthouden en focus. Moeilijk uit te leggen, dus je moet het gewoon gaan lezen. Heel fijn blog.

7. Men with Pens

Hoewel de naam wellicht wat ongewoon is als je naar de namen van andere schrijfblogs kijkt, is het een kundig blog van copywriter James Chartrand. Ik ben het lang niet altijd eens met wat er geschreven wordt, maar de artikelen zijn vaak wat langer, gaan dieper en er worden adviezen gedeeld waar je echt iets aan hebt. Absoluut een blog om af en toe even te bekijken.

8. Boost Blog Traffic

Boost Blog Traffic gaat voornamelijk over bloggen en hoe je meer bezoekers trekt (verrassing!), maar regelmatig zijn de stukken ook toepasbaar op schrijven. De stukken gaan over beter schrijven, schrappen, dealen met writer’s block en aanverwante onderwerpen. Goed geschreven stukken waar duidelijk over nagedacht is. De tips zijn vaak origineel en door de voorbeelden goed toepasbaar.

Zoals je in het rijtje hierboven ziet, lees ik weinig Nederlandse schrijfblogs. Dat komt omdat ik bijna geen enkele Nederlandse schrijfblog ben tegengekomen tijdens mijn zoektocht. Mocht jij een aanrader hebben, laat het dan vooral weten in de reacties. Als je meer buitenlandse schrijfblogs wil lezen, kun je deze lijst met de 100 beste (Engelstalige) schrijfblogs doorspitten.

Persoonlijk en informatief bloggen is hartstikke moeilijk. Of niet? ProBlogger deelde een lijst met 56 onderwerpen voor zakelijke blogs. Elke zaterdag kies ik een onderwerp uit waarover ik blog om te zien dat ‘zakelijk’ en persoonlijk bloggen best samengaan.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.