Alcohol helpt de schrijver zijn personages te leren kennen

22.12 pm, Coconut Crash bar

Op vakantie heb je aan de bar de meest bijzondere gesprekken. Je ontmoet niet alleen personages, maar krijgt ook de kans ze te leren kennen. Daarom is de bar mijn favoriete plek geworden. Je kunt er heerlijk schrijven en goede bonenkoffie blijven bestellen, terwijl nieuwe personages voor je verhaal gewoon op de barkruk voor je plaatsnemen.

De afgelopen tijd heb ik stellen uit Amerika ontmoet, zakenlui uit Nederland, fantasten, duikfanaten, zangeressen, studenten, rechercheurs, accordeon verkopers en bijdehante barmannen. Elk denkbaar personage loopt hier rond en in de ontspannen vakantiesfeer (met behulp van wat gevulde glazen) kun je ze ongegeneerd vragen stellen.

Dus toen ik twee mannen in stilte en door middel van ingewikkeld uitziende handgebaren met elkaar zag communiceren, schreef ik een briefje. Uit welk land ze kwamen. Wat ze hier al hadden beleefd. Of ze doof geboren waren. Zij vroegen of wij altijd al horend geweest waren. ‘Soms Oost-Indisch doof,’ schreef ik terug.

NationalParkBonaireSkull

Ze zouden vroeg in de ochtend vertrekken, terwijl er ook net gelande mensen zaten met een kaartje voor een gratis welkomstdrankje. De Amerikaan tegenover me bleef vijf dagen, het Canadese stel tien en een ander twee dagen voor familiebezoek. Vijf talen, twintig soorten drankjes en gesprekken over alles. Echt alles.

Ik begin erdoor te begrijpen waarom schrijvers bekend staan om hun alcoholgebruik. Ze doen het vast niet bewust, natuurlijk, maar willen gewoon hun personages beter leren kennen. Aan de bar, met een drankje.

Zoals het hoort.

Dit artikel maakt deel uit van de serie over het Caraïbische schrijversleven, waarin ik op zoek ga naar schrijfgewoontes in het buitenland en wat het schrijversleven daar anders maakt.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.