Alleen creatievelingen begrijpen dat ‘passie’ geen modewoord is

‘Je passie?’ Ik knik. ‘Ja.’ Ze schuift het lege kopje van zich af. ‘Je gebruikt dat woord te vaak.’ Met een servetje veegt ze het schuim weg dat op haar lippen kleeft. ‘Het is een modewoord,’ zucht ze, ‘en jij maakt het erger.’

De vriendin waarmee ik van een kopje koffie geniet, is niet de enige die me het in stand houden van een modewoord verwijt. Ik hoor het overal. ‘Iedereen heeft ineens een passie’, ‘hipsters hebben het overgenomen’ en columniste Ellen de Bruin voorspelt dat het woord opgevolgd wordt door ‘hartstocht’.

Toen ik leerde wat het woord ‘passie’ betekende, intrigeerde het me. Het is meer dan een hobby, geen obsessie, maar wel bepalend voor het beeld dat anderen van je hebben. Het woord gaat over verlangen, een grote liefde en tegelijkertijd ook over lijden:

Het verwoord precies hoe ik tegenover het schrijven sta. Schrijven voelt fantastisch, maar is ook gekmakend. Erin schuilt een verlangen naar het beheersen van de taal, het hebben van een publiek, je naam onder een publicatie. Soms wil je eraan ontsnappen, maar tegelijkertijd weet je dat je dat nooit zou doen, zelfs als het kon.

Een passie dus. Niet vanwege de cliché of de hype. Wel omdat het het dichtstbij het verwoorden van de complexiteit van schrijven komt.

Absoluut dichterbij dan ‘hartstocht’.

Foto door FLEECIRCUS

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Charlotte

    Herkenbaar. Niet zozeer in schrijven, hoewel ik daar erg van hou. Dansen is mijn passie. Alleen zeg ik het bijna nooit zo, omdat ik dan reacties als bovenstaande krijg. De volgende keer verwijs ik ze door naar deze blog!