Weten wat je wilt

Waarom je voor je dertigste niet hoeft te weten wat je wilt doen

We moeten van alles. Valt het jou ook op? We moeten een studie op niveau volgen, binnen de tijd afstuderen, een leuke baan bemachtigen, werk doen wat we leuk vinden, kinderen krijgen, genoeg tijd besteden aan familie en vrienden, en vooral weten wat we willen in het leven.

Waarom blijven we zoeken naar de juiste keuze?
Het resulteert erin dat je jezelf continue afvraagt of je wel de juiste keuzes maakt. Ik merk het opnieuw nu ik een nadenk over een afstudeeropdracht. Er zijn zoveel bedrijven die afstudeerders zoeken en zoveel mogelijke onderwerpen, dat het bijna onmogelijk is om te weten wat de juiste keuze is. Wil ik een imago-onderzoek doen, uitvinden hoe bekend een bedrijf is of toch een online communicatievraagstuk oplossen?

Het is vermoeiend om jezelf de hele tijd af te moeten vragen wat de beste keuze is. Het kost energie, want in plaats van bezig te zijn met de dingen die je wilt doen, besteed je je tijd aan nadenken over wat je moet doen. De beste optie is er niet, want iedere keuze is anders en overal leer je weer iets anders van. Hoe komt het dat we, ondanks dat we dat weten, toch op zoek blijven naar die ene juiste keuze?

Een vriendin van me werkt sinds kort bij een communicatiebureau. De concurrentie voor haar baan was moordend en de arbeidsvoorwaarden fantastisch, dus was ze euforisch toen ze de baan kreeg. Nu ze er een tijdje zit en het toch niet zo leuk is als de vacature deed geloven, weet ze dat ze dit niet voor de rest van haar leven wil.

Maar wat dan wel?

Tot je dertigste hoef je die keuzes niet te maken
Het is nogal een vraag. Wat wil ik in het leven? Waar loop ik warm voor, wat vind ik echt leuk, wat wil ik bereiken? Het zijn levensvragen die we onszelf nog voor we onze tienertijd verlaten hebben al stellen. Vragen die loze momenten beheersen, zich aan ons opdringen en een antwoord eisen. Het liefst zo snel mogelijk, want we moeten door, nieuwe keuzes maken en beslissingen nemen.

Iemand zei laatst tegen me dat je je daar tot je dertigste helemaal niet mee bezig moet houden. Zijn advies was om alles uit te proberen, te doen wat je leuk lijkt om uit te vinden of dat echt zo is. Je hoeft nu niet te weten wat je allemaal wilt doen in dit leven. Dat is een vraag voor later. Nu heb je de vrijheid en de mogelijkheden om van alles te doen, verschillende banen en hobby’s te proberen en uit te vinden wat je wel ligt en wat niet. Tegen de tijd dat je dertig bent, heb je door al je ervaringen een veel beter beeld van wat je verder nog wilt doen.

Ik vond het een mooi advies. Jezelf geen druk opleggen om nu te weten wat je wilt doen, maar juist de vrijheid nemen om te experimenteren. Geen definitieve keuzes maken of knopen doorhakken, maar juist het touw laten vieren en zien waar het je brengt. Niet bang zijn om verkeerd te kiezen, omdat je weet dat je nog helemaal niet hoeft te kiezen.

Wat een vrijheid moet dat zijn.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Misschien is dit wat traditioneel, maar ik weet niet zeker of dat voor een meisje/vrouw ook geldt. Ik wil nog voor mijn 30e aan kinderen beginnen en tegen dat moment zou ik liefst een stabiele baan hebben. Maar verander de limiet naar pakweg 27 en ik ben helemaal akkoord! 😀

  • Linda Rosalinde Markus

   Hee Lise! Wat leuk om je hier weer te zien! 🙂 Zo, dat zijn behoorlijke plannen. Ik denk dat het voor iedereen anders is. Er zijn ook twintigers die echt al weten wat ze nu en over vijf jaar willen doen. Maar voor wie het niet weet en wel de druk voelt, is het een fijne gedachte dat je je niet hoeft te haasten.

 • Pingback: Blogleesvoer #30 – SYLVIA KUIJSTEN()

 • Misantropic Cat Lady

  Shit, ik ben al dertig en ik ben nog aan het proberen… Moet ik nu in paniek schieten 😀
  Nee, maar je hebt zeker een punt, we moeten succesvol zijn, we moeten meteen onze droomjob vast hebben….
  Die druk wordt een mens gewoon teveel. Een beetje aanmodderen mag ook een keer 🙂

 • Pingback: Waarom wat je nu doet geen garantie is voor de toekomst()