Als je als schrijver de loterij wint, vergroot het je vrijheid en daardoor je geluk

Het is de laatste dagen groot nieuws: in de Vrouwenpolder in Zeeland zijn miljoenen gevallen. Daar is, zo blijkt door de overvloed aan nieuwsberichten, veel over te zeggen. Journalistiek medium De Correspondent kwam met de interessantste invalshoek. Het werd niet gebracht als nieuwsfeit, maar als vraag: als je de loterij wint, word je daar dan gelukkiger van? Het antwoord, gegeven vanuit wetenschappelijk onderzoek, is precies wat je verwachtte: ja.

[heading margin_top=”14″]Geld maakt gelukkig omdat je er vrijheid mee kunt ‘kopen'[/heading]

Ja, je wordt gelukkiger door de loterij te winnen. Daar is eigenlijk geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig. Wat wel nieuw is, is dat uit dat onderzoek ook blijkt dat de hoogte van het bedrag niet per se meer geluk oplevert:

”Armoede maakt erg ongelukkig, daar is geen twijfel over mogelijk, maar zodra je inkomen boven een euro of 15 duizend per jaar uitkomt, levert meer geld steeds minder extra geluk op.”

Wat volgde was een discussie in de reacties over of geld echt gelukkig maakt. Eerdere winnaars van de loterij vertelden hoe zij met het geld waren omgegaan, iemand die een erfenis had gekregen vond dat het geld hem alleen maar ongemak bezorgde en anderen droomden over wat ze met zoveel geld zouden doen.

Één van hen vond dat geld in een bepaald opzicht wel gelukkig kan maken, omdat je er andere fundamentele waarden mee kunt ‘kopen’. Diegene vond vrijheid één van de belangrijkste voorwaarden voor geluk. Vrijheid kun je verwerven door veel geld te winnen (denk aan de mogelijkheid om dan je baan op te zeggen of de wereld rond te reizen), dus maakt geld gelukkig:

”De loterij winnen, word je daar gelukkiger van? Is dat niet afhankelijk van het feit of je het geld een bestemming geeft die jouw vrijheid doet behouden of juist vergroot?”

– Peter Roemling

Het deed me denken aan een goede vriendin van me. Ze is net afgestudeerd als communicatiespecialist en druk op zoek naar een baan. Al weken solliciteert ze op elke mogelijk interessante functie die ze voorbij ziet komen, maar tot nu toe zonder resultaat. Het gevolg daarvan is dat ze inmiddels al een paar maanden thuis zit. Dan zou je kunnen denken: heerlijk, wat een vrijheid.

Alleen voelt ze dat zelf niet zo. Het uitslapen en dagenlang series kijken is leuk geweest, ze is het thuiszitten zat en wil het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Ik kon me daar geen voorstelling bij maken. Ik dacht meteen aan hoe heerlijk het is om zoveel vrije tijd te hebben. Ik zou het wel weten: hele dagen schrijven, je vaardigheid ontwikkelen.

De vriendin heeft die behoefte niet, want er is geen vaardigheid die ze graag zou ontwikkelen. Ze weet niet wat haar passie of grote hobby is en heeft daarom geen idee hoe ze al die vrije tijd moet invullen. Ze heeft weinig kosten, veel vrijheid, maar geen geluk: ze kan de vrijheid niet invullen op een manier die haar voldoening geeft.

[heading margin_top=”14″]Geluk is jouw vrijheid met voldoening invullen[/heading]

Daarom zou ik de reactie van het Correspondent-lid willen aanvullen: of je gelukkiger wordt van het winnen van de loterij is niet alleen afhankelijk van of je daardoor je vrijheid kunt behouden of vergroten, maar ook of je iets hebt om die vrijheid (met voldoening) mee in te vullen.

En dat brengt me dan weer op een volgend punt. Want als dat een voorwaarde voor geluk is, dan heb je het als schrijver goed. Je hebt altijd iets om te doen waar je voldoening uithaalt. Waarschijnlijk genoeg voldoening om de rest van je leven mee door te komen wanneer je de loterij zou winnen. Dat je dan dagenlang hetzelfde doet hoeft niet vervelend te zijn, dat bewijzen schrijvers die van hun boeken leven.

Een tijd geleden kreeg ik een openhartige mail van een meisje die zich soms ongelukkig voelde wanneer ze haar gedichten vergeleek met die van anderen. Ondanks dat voelde ze zich ten opzichte van mensen die niet schrijven, gelukkiger:

”Er zijn heel veel mensen die gewoon maar wat leven : ze werken, ze gaan naar school, ze eten, ze slapen. Dat is niet erg, zo is het nu eenmaal. Dat doe ik ook, maar ik heb tenminste dat ene dingetje: schrijven.”

Voor mij voelt het exact hetzelfde. Door te bloggen en te schrijven, voelt het alsof ik ‘iets extra’s’ heb. Alsof ik iets heb waar ik zoveel voldoening uit haal dat ik niet kan begrijpen dat andere mensen gewoon kunnen leven zonder zoiets te hebben. Dus, mijn antwoord is ja. Ik geloof dat je er gelukkiger van wordt wanneer je de loterij wint. Het geld geeft je vrijheid en de vrijheid geeft je tijd om te schrijven en dus (veel) voldoening.

Dat noem ik absoluut geluk.

Als je benieuwd bent naar hoe Peter Roemling over vrijheid denkt en waarom dat volgens hem een voorwaarde voor geluk is, kun je dit artikel van zijn hand lezen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.