Als je Yannick Dangre hoort voorlezen, raak je onder de indruk van zijn werk

De schrijver waar ik het meest van onder de indruk was tijdens de Jonge Schrijversavond, was toch wel Yannick Dangre. Hij las voor uit zijn boek ‘Maartse kamers’, wat het verhaal vertelt van twee homoseksuele mannen waarvan eentje ineens verliefd wordt op een vrouw. Voor zijn eerste roman, ‘Vulkaanvrucht’, won hij de Debuutprijs. Waarom hij dat verdiende, wordt duidelijk zodra je hem hoort voorlezen.

Dangre kan niet alleen fantastisch voorlezen, maar weet ook prachtige zinnen te formuleren om het verhaal te vertellen. Ik heb de opname van zijn optreden tijdens de Jonge Schrijversavond al minstens zes keer bekeken en het blijft boeien. De pauzes die hij precies op de juiste momenten inlast (‘De eerste druppels tikten tegen de voorruit’) en de beschrijvingen die je een levendig beeld bij het verhaal geven; Dangre kan absoluut schrijven.

Wel ben ik door dit fragment heel benieuwd naar zijn poëzie, want ook daar heeft hij een prijs voor ontvangen. En dat intrigeert me, dat je blijkbaar goed kunt zijn in zowel proza als poëzie. Zelf heb ik dat altijd van elkaar gescheiden. Ik schrijf proza, DUS geen poëzie. Een scheidslijn die er, zo blijkt, helemaal niet hoeft te zijn.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.