Als jonge schrijver heb je voornemens nodig: deze suggesties helpen je op weg

Gelukkig nieuw jaar! Naast mooie wensen voor het nieuwe jaar, horen ook goede voornemens bij de eerste dagen van januari. Dit jaar heb ik geen echte voornemens op een rijtje gezet, omdat degenen die ik bedacht had niet zo concreet zijn. Zo wil ik dit jaar nog beter en vooral ook strakker leren plannen, meer korte verhalen schrijven en cursussen volgen. Hoewel ik zelf dus geen concrete voornemens heb, denk ik wel dat het als aspirant-schrijver goed is om voornemens te hebben.

[heading margin_top=”14″]Voornemens helpen je een gewoonte te ontwikkelen[/heading]

Ik bewonder de Amerikaanse schrijver Jeff Goins om zijn inzichten. Daarom heb ik me geabonneerd op zijn nieuwsbrief en volg ik hem op Twitter. Alles wat hij schrijft, wil ik lezen, omdat ik geloof dat ik er iets van kan leren. Dat betekent niet dat ik het altijd met hem eens ben. Sterker nog, ik frons vaak mijn wenkbrauwen bij de dingen die hij zegt. Zo beweert hij dat voornemens onzin zijn, omdat de gestelde doelen nooit stand houden.

Hij noemt goede voornemens ambitieus, maar doelloos.

‘Goals, in and of themselves, aren’t sustainable. They tell you where you want to go, not how you’re going to get there.’

Daarom pleit hij voor goede gewoonten in plaats van goede voornemens (hij geeft zelfs drie suggesties). Dan kun je volgens hem pas echt iets wezenlijk veranderen of bereiken. Hij heeft wel gelijk, dat je beter een goede gewoonte kunt hebben dan een goed voornemen, maar ik denk dat zo’n voornemen juist kan helpen bij het aanwennen van een gewoonte.

Als je je aan het begin van het jaar (of op ieder gewenst tijdstip) iets voorneemt en daaraan vasthoudt, wordt het vanzelf een gewoonte. Als je elke dag vijfhonderd woorden schrijft, dan zit dat op een gegeven moment in je routine en maak je er automatisch tijd voor vrij. Het wordt dan net zoiets als tandenpoetsen na het ontbijt of koffiezetten bij het opstaan.

[heading margin_top=”14″]Formuleer voornemens SMART en maak een actieplan[/heading]

Daarom geloof ik wel in goede voornemens. De voornemens die ik aan het begin van deze blogpost noemde, zijn eigenlijk slecht. Ze zijn niet concreet. Eigenlijk zou je goede voornemens moeten formuleren zoals je tijdens je studie leert: SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden).

Dan worden ze concreet en dat vergroot de kans dat je er ook echt iets mee gaat doen. Als je het ‘where’ zo concreet mogelijk hebt geformuleerd, moet je er eigenlijk meteen een actieplan aan verbinden. Dus niet alleen: ‘ik wil dit jaar elke maand een kort verhaal schrijven,’ maar ook een plan hoe je dat gaat bereiken. Maak je elke week een paar uur vrij om te schrijven en gebruik je de laatste twee dagen van de maand om te redigeren? Of schrijf je elke week een bepaald aantal woorden?

Zo’n actieplan is niet bedoeld om druk achter je voornemen te zetten, maar om jezelf met het voornemen te verbinden. Ik wil me dit jaar bewust niet verbinden met mijn vage voornemens, omdat ik nu nog niet weet wat dit jaar mijn aandacht zal vragen en waar ik me het meest op moet richten. Kortom: ik wil later dit jaar kijken of er dan een (persoonlijk) voornemen is waar ik me bewust mee bezig wil houden.

[heading margin_top=”14″]Dit zijn mijn suggesties voor voornemens[/heading]

Maar als je je dit jaar op schrijven wil focussen en behoefte hebt aan wat houvast, dan heb ik een aantal voornemens voor je op een rijtje gezet die je daarbij kunnen helpen.

Schrijfroutine

Als je vaker wil schrijven, is het vooral belangrijk om dit jaar aan je schrijfroutine te werken. Om iets in je routine te krijgen, maakt het niet zoveel uit hoeveel je schrijft of wanneer je schrijft, als je het maar consistent doet. Wil je hieraan werken, plan dan vaste schrijfmomenten.

 • Dit jaar schrijf ik iedere (vul hier jouw handigste dagen in) vijfhonderd woorden of een uur non-stop
 • Dit jaar zet ik elke dag om (vul hier jouw gewenste tijd in) een uur lang afleidingen (social media, mobieltje, televisie) uit om te schrijven
 • Dit jaar schrijf ik elke dag over een bepaald moment van die dag wat ik me jaren later nog wil herinneren

Verhalen schrijven

Kijk eens goed naar de invulling van je week en bedenk waar je wat tijd vrij kan maken voor schrijven. Als je dat al doet, vraag je dan af waar je nog wat meer tijd vandaan kan halen. Neem je bijvoorbeeld voor om op die dag niet alleen vijfhonderd woorden te schrijven, maar een compleet verhaal.

 • Dit jaar schrijf ik iedere (vul hier jouw handigste dag van de week in) een kort verhaal
 • Dit jaar schrijf ik iedere (vul hier jouw handigste dag van de week in) 2.000 woorden aan een verhaal
 • Dit jaar redigeer ik iedere week een (ouder) kort verhaal totdat ik het goed genoeg vind voor publicatie
 • Dit jaar wil ik minstens vijftien verhaalideeën verzinnen/opmerken en ze gedetailleerd opschrijven

Leren schrijven

Huh, leren schrijven? Doe je dat dan niet door het te doen? Jawel, maar ook door fictie en schrijfboeken te lezen of gerelateerde evenementen te bezoeken. Ook hier zijn mooie voornemens voor te bedenken.

 • Dit jaar wil ik minstens vijf nieuwe schrijvers ontdekken en van ieder van hen minstens twee boeken lezen
 • Dit jaar wil ik elke avond om (vul hier jouw gewenste tijd in) een uur fictie lezen
 • Dit jaar wil ik drie fantastische schrijfboeken aanschaffen en elke week tien bladzijden lezen
 • Dit jaar wil ik minstens twee evenementen bezoeken die met schrijven te maken hebben (suggestie: Literaturfest op 24 januari 2014)
 • Dit jaar wil ik minstens twee goede schrijfblogs actief gaan volgen, door ze elke week een uurtje te lezen

Kies een paar voornemens uit waar jij jezelf dit jaar mee wil verbeteren en neem ze in gebruik. Als je eraan vasthoudt, ontwikkel je misschien zelfs wel een gewoonte en blijf je ook volgend jaar schrijvers ontdekken of elke zaterdagochtend een uur lang schrijven. Voor minder concrete, maar wel heel belangrijke voornemens, raad ik je dit lijstje met voornemens van Jeff Goins aan.

Aan welk voornemen ga jij dit jaar werken?

 

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Ik vind goede voornemens ook ’n goede zaak, al is het maar omdat je dan stilstaat bij bepaalde zaken en zo ’n beetje bewuster leeft. Ik ga aan mijn schrijfroutine werken, maar ‘k moet toegeven dat ik dat voornemen al jaren heb en dat ik er nog geen gewoonte van gemaakt heb. Oeps…
  Voor jou ook ’n gelukkig 2014 gewenst met veel schrijfplezier hé!

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt, Lise! Ook voor je opmerking over m’n nagellak. Mocht je geïnteresseerd zijn in de kleur: het is Make-Up Studio Nail Colour 104. Misschien moet je dan eens proberen wat ik in het artikel voorstel: een soort plan maken om aan je schrijfroutine te werken. Schrijf op wanneer je tijd hebt om te schrijven en plan dat op vaste momenten in. Hou jezelf eraan, dan gaat het ‘erbij horen’. Zoals dat je ook een ochtendroutine hebt: eerst douchen en dan aankleden, of eerst ontbijten en dan douchen? Zoiets.

   Jou wens ik ook een mooi 2014 toe, Lise!

 • Lilith_8

  Oh ja, volledig off-topic, maar ik wou nog zeggen dat je ik je nagellak mooi vind 😉

 • Melissa

  Het is een heel goed stuk dat je geschreven hebt! Het laat me echt even nadenken, vooral over het meer en beter schrijven van stukken en de tips daarbij om voornemens smart te formuleren.
  Xm

 • Noa Meijer

  Inderdaad erg slim om voornemens SMART te maken, maar ik weet niet of het wel werkt. Gewoonweg omdat schrijven op dit moment niet prioriteit is (helaas).

  • Linda Rosalinde Markus

   Als je dat jammer vindt, kun je er wel prioriteit van maken, toch? Probeer te kijken naar waar je wat uurtjes ‘over’ hebt, zoals verloren momenten waarop je te lang aan het bellen bent over niks of zomaar wat zit te zappen. En zet daar dan schrijven voor in de plaats. Succes met schrijven dit jaar!

 • Jessica

  Heb jij aanraders voor fantastische schrijfboeken? 🙂