Als jonge schrijver moet je stevig bijten

Hij beet in mijn been. Ik stond met iemand te praten toen de kat naar voren sprong, met zijn scherpe, klauwende poten mijn been omklemde en zijn tanden speels in mijn vel zette. Onverwachts. Ik bleef verbaasd staan, kon niets anders dan hem vol ongeloof aankijken. Wat had hij zojuist gedaan?

[heading margin_top=”14″]Bijten als tactiek om te krijgen wat je wil[/heading]

De huid op mijn onderbeen werd rood en de afdruk werd steeds zichtbaarder. ‘Wat heeft hij nou?’ mompelde ik, terwijl ik verdwaasd het gesprek vervolgde. Twee seconden later greep hij weer naar mijn been. Meteen daarna nog eens. ‘Au!’ gilde ik. Het deed echt zeer. De kat leek zich niet van zijn vreemde gedrag bewust en staarde me vanaf een afstandje onafgebroken aan.

‘Hij wil eten,’ zei mijn moeder.

Ik zette een stap in de richting van zijn etensbak en werd meteen beloond door een zacht kattenlijfje wat langs mijn been schuurde, precies op de plek waar hij zojuist gebeten had. Toen ik de etensbak vulde met reepjes kip en kalkoen in saus – de benamingen worden steeds smakelijker – hoorde ik een zacht, tevreden miauw.

[heading margin_top=”14″]Wat als jonge schrijvers zouden bijten?[/heading]

De plek waar hij gebeten had deed nog een tijdje zeer, maar het was wel effectief. Door zijn onverwachte gedrag richtte ik mijn aandacht op hem, onderbrak het gesprek en gaf hem uiteindelijk wat hij wilde: eten.

Misschien moeten we dat als jonge schrijvers vaker doen. Bijten. Die uitgeverij of gevestigde schrijver laten voelen wat we willen. Niet kijken wat zíj willen en ons daarnaar gedragen, maar iets onverwachts doen waarmee we de aandacht trekken en uiteindelijk krijgen wat we willen. Een contract of erkenning. Begrip, desnoods.

Als dat zo goed werkt als de tactiek van mijn kat, dan weet ik het wel. Bijten.          En stevig ook.

Eigen foto.

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • HansDeZwans

    Ik ben hier via schrijvenonline terecht gekomen. Ja wie weet, misschien moet je dat eens proberen en op die manier de aandacht trekken.

    • Linda Rosalinde Markus

      Bedankt voor je reactie, leuk dat je m’n blog via Schrijven Online hebt ontdekt. Het mooiste is natuurlijk aandacht trekken door een goed verhaal te hebben. Wat ik vooral probeerde te zeggen is dat veel jonge schrijvers zich volgens mij iets te nederig opstellen. Te afwachtend, omdat ze de uitgeverij of een bepaalde schrijver op een (te) hoog voetstuk hebben staan. Daarom deze blog, voor een beetje pit.