Als schrijver koop je geen kitscherige ansichtkaarten

14.36 pm, Jan Art Gallery

Ik draai het rekje om en zie meer van hetzelfde. Leguanen die op een warme rots liggen, hun ogen halfopen. De slavenhutjes, flamingo’s die op één poot in het water staan, de drie mooiste gebouwen op het eiland, een getekende kaart en een wit zandstrand met wuivende palmbomen.

[heading margin_top=”14″]Een kaart met een flamingo is niet origineel[/heading]

Ik draai niet eens meer verder, maar loop de winkel uit. De kaarten waren kitscherig, net zo cliché als het beeld dat de meesten van eilanden in de Caraïbische zee hebben, terwijl ik naar originele ansichtkaarten op zoek ben.

Juist nu je iedereen vanaf je vakantiebestemming een WhatsApp’je kunt sturen en de mooiste foto’s twee seconden later op Facebook staan, blijf ik ansichtkaarten kopen. Geen haastig volgeschreven kaartje omdat je nu eenmaal ‘iets moet sturen’, maar eentje die ver uit de buurt van de prullenbak blijft.

Deze vakantie vond ik ze in de galerij van Janice Huckaby. Janice probeert de schoonheid van het eiland te vangen in haar schilderijen en die in veelvoud te delen door prints en canvasdoeken van het origineel te maken.

[heading margin_top=”14″]Ansichtkaarten schrijven is een schrijfoefening[/heading]

Haar schilderijen intrigeerden me. Ze wist sferen te vangen die ik had gevoeld tijdens mijn ontdekkingstocht op het eiland. Toen ik zag dat ze ook ansichtkaarten met haar schilderijen erop verkocht, wist ik dat ik die naar Nederland wilde versturen.

Het is meteen een mooie schrijfoefening. Recht doen aan de mooie kaarten door er een tekst in te zetten die ervoor zorgt dat de ontvanger de kaart bewaart in plaats van weggooit.

Een echte uitdaging anno 2013.

Dit artikel maakt deel uit van de serie over het Caraïbische schrijversleven, waarin ik op zoek ga naar schrijfgewoontes in het buitenland en wat het schrijversleven daar anders maakt.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.