creatieproces

Wat liedjes van Amy Winehouse je leren over het creatieproces

Ik weet nog precies waar ik was toen het gebeurde. Een hotelkamer in Curaçao waar ik vakantie vierde. Ik kreeg weinig mee van het nieuws uit Nederland en besloot om even het journaal te kijken. Ik zette de televisie aan, en daar was ze. Op een foto naast de nieuwslezer, prijkte het gezicht van Amy Winehouse. Overleden, waaraan was nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk kwam het door overmatig gebruik van alcohol en drugs. Op dat moment deed het me niet veel. Ik luisterde haar muziek niet, wist amper wie ze was naast twee hits die ik weleens op de radio hoorde. In mei zag ik een documentaire over haar leven, en toen viel me op dat ze heel letterlijk leefde.

Natuurlijk weet je na het zien van één documentaire vrij weinig over een artiest, maar in deze documentaire kwam heel duidelijk naar voren hoe ze haar muziek maakte. Als haar relatie uitging, kwam ze niet veel later met een nummer waarin ze letterlijk bezong hoe dat was gebeurd. En toen haar manager vond dat ze moest afkicken, schreef ze het nummer Rehab. Het is een hele pure manier van creëren, en tegelijkertijd een heel ‘voor de hand liggende’ manier.

Ik vroeg me af hoe ik dat zelf doe. Als ik blog, komt het bijna altijd door iets dat ik heb meegemaakt. Zoals nu, na het zien van een documentaire. Het is een manier om die ervaringen te verwerken, om te zetten in iets waar je wel wat mee kunt – namelijk taal. Maar wanneer ik schrijf, kruip ik juist in anderen. Het mooie aan schrijven – wie heeft dat ooit gezegd? – is dat je alles kunt zijn. Je kunt je fantasie en taal gebruiken om te ontdekken hoe het is om advocaat, postbode, acteur of wat dan ook te zijn. Door taal reis je over de hele wereld, proef je van alle culturen en heb je ontelbaar veel beroepen. Taal geeft je die vrijheid.

Het is een gek iets, dat creatieproces. Daarom blijft het ook interessant om van anderen te horen hoe zij creëren. Het is iets ongrijpbaars, iets dat voor iedereen anders kan zijn. Dat pure creëren, zoals Amy Winehouse dat deed, is ook iets dat je moet durven. Jezelf openstellen en zoveel van jezelf laten zien aan de buitenwereld. Schrijven als manier om jezelf juist bloot te geven of je achter (zelfverzonnen) personages te verschuilen. Ik weet wel wat mijn voorkeur heeft.

Foto credit: Andrei Bocan

Bewaren

Bewaren

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.