Armin van Buuren deelt zijn beste tips over creativiteit en schrijven

Afgelopen vrijdag luisterde ik verbaasd naar Armin van Buuren die aan vijfhonderd studenten zijn beste schrijftips gaf – eigenlijk ging het over zijn werk als DJ, maar de tips zijn ook toepasbaar op creatieve kunsten als het schrijven.

1. Probeer niet te begrijpen waarom je iets creëert
In ‘Het winnaareffect’ beschrijft de Ierse professor Ian Robertson dat de kick die je krijgt als je als voetballer op een veld staat of als diskjockey voor publiek ervoor zorgt dat er een stofje vrijkomt in je hoofd. En dat kan gelijk staan aan een shot cocaïne.’

We creëren omdat het goed voelt. Simple as that.

2. Accepteer dat iedereen er een mening over heeft
‘Iedereen heeft een mening over mijn muziek, maar daar heb ik geen rancune over, want ik degene die het moet maken. Mijn coach had een vrouw die kunstenares was. Zij schilderde en wanneer ze aan een schilderij werkte, was dat haar uiting, wie zij is. Vervolgens besloot ze het schilderij op te hangen. Dat zijn twee verschillende processen: het creëren en het aan de buitenwereld laten zien.’

Tijdens het eerste proces is het alleen nog van ‘jou’, bij het tweede hebben anderen er ineens een mening over. Laat dat tweede het eerste niet beïnvloeden, want jij bent degene die iets creëert.

3. Leg je verhaal soms even weg
‘Soms is het goed om muziek waar je mee bezig bent even weg te leggen. Daarom duurt het ook een jaar voor ik een album uitbreng. Soms moet je iets even wegleggen en wanneer je er dan later naar kijkt denk je ‘oh, dit is eigenlijk best een goed idee!’ Zelf heb ik tweehonderd onafgemaakte ideeën op mijn computer staan.’

4. Begin simpel
‘In deze tijd heb je geen dure apparatuur meer nodig. Die studio kun je eigenlijk vergeten, want op een laptop kun je het ook. Dat vind ik alleen maar mooi, want dat betekent dat we de volgende Mozart eerder gaan vinden.’

Je hoort het, bij het muziek maken heb je geen studio nodig en het schrijven kan ook prima in een opschrijfboekje.

5. Laat de illusie van bekendheid los
‘Op een gegeven moment hebben fans een ander idool. Elke artiest heeft die angst en die heb ik natuurlijk ook. Als je een zaal binnenkomt en het gaat niet los dan is dat echt een heel vervelend gevoel. Je moet je geen illusies maken.’

Droom dus niet van zo’n geweldig debuut of een plek op de bestsellerlijsten, maar realiseer je dat het al heel bijzonder is als je überhaupt een roman uitgeeft.

6. Wed niet op één ding
In het verlengde van de vorige tip adviseert Armin om meerdere dingen tegelijk te doen: ‘De meeste mensen kennen mij van het DJ’en, maar ik produceer, maak remixen, heb een eigen radioprogramma en ik ben medeaandeelhouder in twee platenmaatschappijen. Oh, en ik heb m’n rechtenstudie nog. Ik focus me niet alleen maar op het draaien.’

Studeer, zoek iets naast het schrijven wat je interessant vindt zodat je ook gelukkig wordt wanneer je schrijfcarrière anders loopt dan je had gehoopt.

Foto door: MigueRelax
Foto door: MigueRelax

7. Vind jezelf elke keer opnieuw uit
‘Een hit (dus ook die bestseller) kan een molensteen zijn. Dat schept bepaalde verwachtingen bij mensen. In het verleden maakte ik de fout een kopie te willen maken van mijn hit ‘Communications’. Ik kreeg een writer’s block van een jaar, omdat ik de hit analyseerde en vastliep. Want dan ben je eigenlijk niet bezig jezelf opnieuw uit te vinden, maar iedere keer hetzelfde ding aan het doen.’

Wees dus niet bang om in je verhalen verschillende thema’s en onderwerpen aan te raken en blijf niet in één thema vastzitten.

8. Doe wat je leuk vindt
‘Toen ik een writer’s block kreeg, dacht ik: nu is het over. Het ging over toen ik ging doen wat ik leuk vind. Je moet echt zorgen dat je iets in het leven vind wat je zelf helemaal te gek vindt. Als je echt doet wat je leuk vindt en je zit ergens helemaal in, dan doe je het met 200%.’

9. Doe iets
‘De wereld begint toch gewoon bij jezelf. Jij moet uiteindelijk het verschil gaan maken. Op een gegeven moment kom je in de positie dat het er wel toe doet wat je zegt. Dat het wél belangrijk is. Doe dan iets.’

10. Weet welke rol je vervult
‘Als DJ heb ik de rol om mensen te verbinden door muziek en ze een leuke tijd te geven. Wie ben ik om dan vervolgens politieke statemens te maken? Ik ben daar puur om mensen te verbinden, denk ik.’

Wat is jouw rol als schrijver? Wil je juist een politiek statement maken, je mening door laten schemeren in het verhaal? Of wil je ze ontspanning bieden?

11. Word jezelf
‘Je moet mensen laten worden wie ze zelf zijn. Mijn ouders hebben nooit gezegd ‘wat een herrie,’ ofzo. Ze hebben ook nooit gezegd ‘goh, wat leuk’. Ze lieten me gewoon m’n gang gaan en dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu hier zit. Als jij succesvol wil worden in het leven, zul je een hardwerkend en goed mens moeten zijn. Als je iets kunt, of het nou iets met je handen is of dat je goed kunt schrijven, dat is altijd een pre.’

Volg dus alleen jezelf, wat anderen je ook aanraadden.

12. Werk hard
‘Welk vak je ook kiest, waar je ook in verder gaat, je zult op een gegeven moment toch echt aan de bak moeten. Met hard werken is niks mis als je daarin maar gewoon de juiste balans weet te vinden.’

Wat zijn de beste tips die jij ooit hoorde?

Bovenste foto: *LiQit*

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.