Wat je bereikt, hangt af van je inzet

Je komt alleen op een conservatorium terecht als je een muziekinstrument waanzinnig goed kan bespelen. Tenminste, zo dacht ik erover voordat mijn stage bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag begon. Nu ik er twee weken ben, heb ik ontdekt dat je er ook andere kunsten kunt beoefenen. Ballet of opera, bijvoorbeeld. En laatst ontdekte ik dat er een opleiding is die je leert hoe je muziek ‘schept’ en bewerkt. Art of Sound, heet het.

Om het conservatorium iets beter te leren kennen, volgde ik een rondleiding. In de Art of Sound studio liet een student een zelfgemaakte remix horen. ‘Wat haal je uit de opleiding?’ vroeg een bezorgde vader. Ik stelde me voor dat zijn zoontje de droom had om wereldberoemd deejay te worden. ‘Dat ligt aan je inzet,’ vond de aanwezige docent. ‘In principe hebben we hier alles. De school zit vol getalenteerde musici en alle docenten hebben een breed netwerk.’

De vader leek niet overtuigd. ‘Maar Den Haag is wel een goede locatie?’
De docent knikte. ‘Ja. Er zijn veel ensembles en overal zijn studenten waar je mee kunt samenwerken.’
‘Dus studenten vinden een baan?’
De docent zweeg en tikte met zijn vingers tegen een mengtafel.
‘Als freelancer, ja. Daarom is dat netwerk zo belangrijk. Wat je bereikt, hangt af van je inzet en je doel. Het netwerk dat je opbouwt, begint al in de kantine waar musici een broodje halen. Studenten krijgen de vrijheid om te experimenteren, maar wat ze daar uithalen, bepalen ze zelf.’

Ik vond het mooi. Geen garanties geven, maar eerlijk toegeven dat het voor een groot deel bij de student ligt. Dat het om je heen verzamelen van de juiste mensen belangrijk is. Dat je zelf die musici uit de kantine moet halen om een opname te maken. De vader vroeg zich hardop af of er dan niet teveel bij de student ligt. Mij lijkt het juist waardevol als je als student meteen leert hoe je een netwerk opbouwt. Dat het je niet zomaar aangereikt wordt door docenten, maar je het grotendeels zelf moet uitvinden.

Uiteindelijk is dat netwerk nog steeds geen garantie. Veel hangt van jezelf af.

Maar is dat niet bij alles zo?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Ja, exact: volgens mij is dat bij alles zo. En als je als student die attitude al mee krijgt dan is dat toch geweldig? Want uiteindelijk is een netwerk heel vaak belangrijk en als je niet kan werken aan een netwerk dan beland je meestal niet zo waar je heen wilt gaan. Eerlijk van die docent, maar volgens mij ook zo waar!