Bak kruidnootjes op de momenten dat je geen zin hebt om te schrijven

Ik roep het al maanden: probeer elke dag te schrijven. Iedereen heeft het druk, maar er is altijd wel een gaatje te vinden om een paar woorden op papier te zetten, dacht ik. Onderweg in de trein op zo’n tafeltje dat je uit de stoel voor je klapt, tijdens de lunch, in de pauze van je favoriete televisieprogramma. Schrijven kan altijd. Toch?

[heading margin_top=”14″]Zo voelt een lange dag: chaotisch[/heading]

Het ‘geen tijd’ excuus, is een mythe. Iedereen heeft tijd, alleen vul je die allemaal anders in. Wanneer anderen op de bank naar een Brabander kijken die leeft op haarlak, tik ik een blog of bezoek ik een literair evenement. Om daar dan vervolgens ook weer over te schrijven. Tijd genoeg, alleen betekent elke dag schrijven soms dat je andere activiteiten minder prioriteit moet geven.

Ik dacht altijd dat dat het probleem was: het op de juiste manier invullen van je tijd. Dat je soms zoveel te doen hebt dat je dagen te vol zijn om zelfs nog maar aan schrijven te denken. Cartoonist Hugh MacLeod heeft er een treffende cartoon van gemaakt. Felgekleurde vakjes en uitsteeksels: het verbeeldt de chaos van een lange dag.

Zelf heb ik de afgelopen dagen kennisgemaakt met die chaos. Het gevoel dat je elke minuut iets moet doen en dat zelfs koffie zetten je een achterstand van drie minuten geeft. Heel vermoeiend, vooral als je dan ook nog denkt: ‘ik wil nog schrijven’. Als je tijd hebt, kun je schrijven, dus deed ik dat wanneer het kon. De afgelopen dagen kwam ik erachter dat er, behalve een gebrek aan tijd, nog iets anders is wat het schrijven kan belemmeren.

Kruidnootjes

[heading margin_top=”14″]Ga iets totaal anders doen, zoals kruidnootjes bakken[/heading]

Als je het druk hebt en je zo chaotisch voelt als de cartoon van Hugh MacLeod, is het niet alleen het gebrek aan tijd wat je tegenhoudt om achter je bureau te gaan zitten. Het is een gebrek aan zin. Je voelt je leeggezogen en hoewel je je hebt voorgenomen elke dag te schrijven, denk je eraan om het voor vandaag maar op te geven.

Ik gaf het gisteren ook op en besloot kruidnootjes te gaan bakken. Ik zocht een halfuur naar speculaaskruiden in de supermarkt, bezaaide het zwarte aanrecht met opstuivend bakmeel en presteerde het om kruidnootjes te bakken die eigenlijk iets teveel naar stroop smaakten. Maar terwijl ik met mijn vingers het deeg kneedde, bedacht ik dat dit misschien wel de oplossing is tegen die tegenzin.

Niet per se het bakken van kruidnootjes, maar het doen van iets totaal anders dan schrijven op het moment waarop je normaal gesproken achter je bureau zou gaan zitten. Werk niet door de tegenzin heen, maar creëer even ruimte om die tegenzin te laten wegebben. Volgens mij komen er dan vanzelf weer vrije vakjes in de cartoon en kun je die dan vervolgens vullen met wat je het liefste doet: schrijven.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.