inzichten

7 inzichten uit 2016 die ik de rest van mijn leven wil onthouden

Van de hele berg informatie die we de hele dag door tot ons nemen, onthouden we maar een klein deel. Als ik door mijn Twitter timeline scroll en artikelen bekijk die ik maanden geleden deelde, vind ik ze opnieuw interessant. Logisch, want meer dan de helft van wat erin staat, ben ik in de tussentijd alweer vergeten. De informatie die je wel wilt onthouden, moet je toepassen. Of opschrijven. Daarom deel ik, nu we bijna op de helft van 2016 zijn, mijn belangrijkste inzichten van het afgelopen halfjaar.

 1. Roos van Leary
  Tijdens een minor interne communicatie raakte de Roos van Leary me. Ik kende het model wel, maar door de nieuwe uitleg bekeek ik het met heel andere ogen. Dit model gaat ervan uit dat je van nature een bepaalde houding hebt ten opzichte van anderen. Met een aantal vragen ontdek je waar jij in het model zit en hoe dat zich uit wanneer je met anderen samenwerkt. Maar, en dat vind ik het meest fascinerende, het leert je ook hoe je met anderen moet omgaan. We willen namelijk heel graag anderen veranderen, maar dat kan niet. We kunnen alleen ons eigen gedrag veranderen en hopen dat de ander zich aanpast. Het model van Leary laat precies zien welk effect het op een ander heeft als jij je gedrag verandert en hoe je in bepaalde situaties het beste kunt reageren. Heel waardevol!

  Leary

 2. Neem de tijd voor veranderingen
  Ik ben iemand die goed is in plannen en van overzicht en structuur houd. Daarom plan ik de meeste dagen zorgvuldig en dat kan weleens lastig zijn. Bijvoorbeeld wanneer iets anders gaat dan ik had gehoopt of wanneer iets ineens tussendoor komt. Een coach die ik hierover sprak, zei: ‘Doe even een stap terug en visualiseer dat je op een rotonde rijdt. Je wil rechtdoor, maar er is ook een zijweg. Neem de tijd en rijd een extra rondje over de rotonde om voor jezelf te bepalen wat nu belangrijker is: jouw weg of de zijweg.’ Dit helpt echt om beter om te gaan met plotselinge veranderingen die jouw dagindeling omgooien.
 3. Investeer in jezelf
  Als iets geld kost, haken we meestal af. Want geld uitgeven, daar zijn we als echte Nederlanders toch een beetje allergisch voor – zeker als het een ‘investering’ is en niet iets tastbaars zoals een nieuwe wasmachine. Wanneer je het geld uitgeeft, ben je het kwijt. En het is niet altijd duidelijk wat je ervoor terugkrijgt. Mijn advies: toch doen! Ik ben dit jaar in mezelf aan het investeren door gesprekken te voeren met een coach die me helpt mezelf beter te leren kennen en door geld uit te geven aan gezond eten en sporten. Ik merk dat het echt veel invloed heeft op hoe ik me voel, hoe energiek ik ben en vooral hoe gelukkig ik ben. Durf dus in jezelf te investeren, want het is het waard.
 4. Fake it ‘till you make it
  Ik vind dit de lastigste uit het rijtje. Ik denk dan automatisch aan jezelf beter of groter voordoen dan je bent, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je meer in jezelf gelooft en meer vertrouwen hebt in je kunnen – ook al voel je je af en toe een leek met te weinig kennis of ervaring. Als jij uitstraalt dat je in jezelf gelooft, geloven anderen ook in je. En uiteindelijk kom je erachter dat je het allemaal echt wel kunt.
 5. Attitude of gratitude
  Onlangs overleed een collega op veel te jonge leeftijd. Ze was maar zes jaar ouder dan ik nu. Ze stond enorm positief in het leven en dat heeft veel indruk op me gemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik het leven meer ben gaan waarderen en minder probeer te klagen over onbelangrijke zaken zoals vertraging of het weer. Ik probeer mezelf een attitude of gratitude aan te leren, een houding waarmee ik zoveel mogelijk leef vanuit dankbaarheid en de mooie dingen in het alledaagse meer leer zien. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Als je jezelf aanleert de kleine dingen te waarderen, is je leven veel makkelijker en mooier.
 6. Voor jezelf zorgen
  In mijn omgeving zie ik heel duidelijk terug dat wie goed voor zichzelf zorgt, gelukkiger is. Omgekeerd geldt ook: wie dat niet doet, is vaker negatief en pessimistisch. Voor jezelf zorgen kan van alles betekenen, maar het gaat erom dat je tijd vrijmaakt om te doen waar jij gelukkig van wordt en wat voor jou goed voelt. Voor mij betekent dat gezond eten en veel sporten, voor een ander wellicht vaak afspreken met vrienden of regelmatig uit eten gaan. Zorg voor jezelf, maak jezelf gelukkig.
 7. Genieten van het moment

  Het klinkt zo zweverig, maar het helpt je echt. Sinds een tijdje mediteer ik ’s avonds twintig minuten met de app Calm voordat ik ga slapen. Het helpt me beter in slaap te komen en minder te piekeren. Onlangs zei de stem tijdens de meditatie: ‘denk niet aan het verleden of aan de toekomst. Nu is er alleen dit moment en in dit moment is er geen angst.’ Dat helpt echt wanneer je even tot rust wil komen. Je hoeft je nu nergens druk om te maken, want op dit moment kun je ontspannen. Genieten van het moment kan natuurlijk ook door een wandeling te maken of iets anders waardoor je niet bewust bezig bent met wat je nog moet doen.

Hoeveel informatie ik het komende halfjaar ook nog tot me ga nemen, deze zeven inzichten wil ik in ieder geval onthouden.

Welk inzicht is voor jou heel waardevol geweest?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Ik vind ze allemaal mooi, maar op nummer 4 valt voor mij denk ik nog het meeste winst te behalen. Zelfs nu ik mijn rechtenopleiding heb afgerond, heb ik nog steeds het gevoel dat ik maar weinig weet. Er valt natuurlijk ook nog genoeg te leren, maar dat ik niets weet is natuurlijk onzin. Op dat punt nog werk aan de winkel dus 😉

  • Heel herkenbaar! Dat blijft denk ik toch wel een dingetje. Er zijn altijd anderen die meer weten, meer kunnen, andere studies hebben gedaan.. Daar ontkom je nooit helemaal aan, maar als je leert om in jezelf te geloven en erop te vertrouwen dat jij ook echt wel iets kunt, dan gaat dat steeds beter. 🙂