Deze week las ik.. over creatievo’s, de roman als wapen en levensvragen #5

Je bent gewaarschuwd: deze week staat in het teken van de literatuur. Het is Boekenweek. Verwacht daarom volgende week veel artikelen over schrijven in deze rubriek. Wees gerust: deze week heb ik een mooie mix van artikelen over literatuur die overal te vinden is, dingen die creatieve mensen blijkbaar anders doen, vijf levensvragen die je jezelf eens in de zoveel tijd moet stellen en een intellectueel betoog van Daan Heerma Van Voss. Veel te lezen dus!

[heading margin_top=”14″]Deze week las ik..[/heading]

1. Literatuur is overal te vinden

Hoewel de definitie van een goed verhaal voor iedereen anders is, is het soms goed om die van anderen te horen. Erik Brus, eindredacteur van Passionate Platform, legt uit waar hij op let in de teksten die hij ontvangt. Hij vertelt wat slechte teksten volgens hem kenmerkt en ook wat goede literatuur dan wél is. Én hij geeft schrijftips voor mensen die serieus met schrijven bezig zijn. Moet ik nog meer zeggen om ervoor te zorgen dat je de link hierboven aanklikt?

2. 18 Things Highly Creative People Do Differently

Dit vond ik een interessant artikel omdat creativiteit zo complex is. Het is eigenlijk niet te begrijpen. Vandaar dat, tot je oud genoeg bent om te begrijpen wat het dan wel inhoudt, op de vraag of je creatief bent niet weet wat je moet antwoorden. Want wanneer ben je creatief? Er bestaan honderd antwoorden op die vraag, maar interessanter is misschien om te kijken naar wat creativo’s kenmerkt en wat ze anders doen. Als je creatief bent, is dit stuk heel herkenbaar.

3. How we’ve doubled our number of members, one year after our world record in journalism crowdfunding

Als je m’n blog al wat langer volgt, weet je dat ik ongelofelijk fan ben van journalistiek medium De Correspondent (dat is weer eens iets anders dan boybands). Met enige trots kan ik vertellen dat ik bij de eerste vijftienduizend leden zat en enorm naar het moment van de lancering toe leefde. Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat De Correspondent dankzij crowdfunding genoeg geld ophaalde om met het medium aan de slag te gaan. In dit stuk van uitgever Ernst-Jan Pfauth lees je wat De Correspondent anders doet en hoe ze hun ledenaantal verdubbelden.

4. 5 Killer Life Coach Questions You Can Ask Yourself

Geheimpje: ik ben gek op levensvragen. Ik hou ervan om te reflecteren op wat ik doe, waarom ik het doe, wie ik ben, waarom ik dat ben, etcetera, etcetera. Vragen beantwoorden vind ik heerlijk, en al helemaal als ze over mijn leven en persoon gaan. In dit stuk staan vijf vragen die je helpen om duidelijk te krijgen wat jou echt gelukkig maakt en waar je naartoe wil met je leven. Fundamentele vragen waar soms wat zweverig over gedaan wordt. Toch vind ik het belangrijk om er af en toe over na te denken: wat wil ik écht?

5. Hoe nieuwsgieriger je naar jezelf bent, hoe meer je kunt vinden in een roman

Ah, dit komt goed uit: een stuk dat op De Correspondent verscheen. Ik kan niet direct naar het stuk linken omdat je (volgens mij) ingelogd moet zijn als lid om het te kunnen lezen. Gelukkig kan ik het wel delen, maar dan via social media. Klik hieronder op de link in mijn tweet van een paar dagen geleden en je komt bij het stuk terecht.

Het stuk is geschreven door schrijver Daan Heerma van Voss als een soort ode aan of betoog voor de roman. De dingen die hij zegt zijn mooi, maar even eerlijk: als je zijn intellectuele tekst leest, begin je toch te begrijpen waarom sommige mensen geen romans meer durven lezen. Het is weinig toegankelijk, maar wel goed om gelezen te hebben.

Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.