Deze week las ik.. over vaders, schrijftips, Yuki Kempees en seksscènes

Deze week stond in het teken van de politiek, in meerdere opzichten. Stemfie (een selfie gemaakt tijdens het stemmen) werd uitgeroepen tot woord van de dag, bij de PVV en PVDA stapten politici op en Wilders veroorzaakte een nieuwe Twitter hype met Nederlandse paspoorten. Toch is dat niet alleen waar ik deze week over las. Ik las over het debuut van Yuki Kempees, over Her en over vaders. Het is weer zondag, tijd om te linken!

[heading margin_top=”14″]Deze week las ik..[/heading]

1. Vaders

Marijn Sikken schrijft steengoede columns, dat bewijst ze weer met ‘Vaders’. Ze beschrijft hoe je je als kind losmaakt van je ouders en waarom dat mooie literatuur oplevert. De column is kort (dus krachtig) maar Marijn kan met een kort stukje tekst veel zeggen. Nu ik toch bezig ben, haar andere columns zijn ook de moeite waard. Maar dit vind ik toch wel de mooiste. Het raakt iedereen die zichzelf ooit heeft moeten losmaken van zijn ouders.

2. NOWHERE Magazine #2

Sinds debutant Yuki Kempees te gast was op een pop-up van de Jonge Schrijversavond tijdens de Nachttour in Amsterdam, ben ik nieuwsgierig naar zijn boek. Hij beweert amper te lezen, moet het volgens anderen vooral hebben van zijn looks en wil schrijven voor mensen die nooit lezen. Een interessante gedachte. In NOWHERE Magazine lees je vanaf pagina 10 een interview met hem waarin hij praat over zijn schrijverschap, schaamte, dromen en op je bek gaan.

3. 33 Unusual Tips To Being A Better Writer

Dit is één van de waardevolste artikelen die ik de afgelopen tijd tegenkwam over schrijven. Het is een verzameling van schrijftips die kort en krachtig worden uitgelegd. En de meeste tips zijn inderdaad ‘unusual’, omdat je ze niet vaak hoort of nooit wilde geloven. Deze verzameling moet je doorlezen, eruit halen wat je aanspreekt en de tips laten liggen waar je niets mee kunt. Dit is zo’n artikel dat je moet opslaan en over een paar maanden weer eens herlezen.

4. Filmtrialoog: Her

Ik ben gek op de filmtrialogen van online magazine Hardhoofd. Inmiddels weten jullie dat ik fan ben van de film Her, anders had ik er niet twee keer over geblogd. Nu dus eigenlijk drie keer. Filmtrialogen zoals deze zorgen dat je weer met andere inzichten naar de film kijkt en zelf ook op andere manieren over de film nadenkt. Een film die achteraf vragen oproept en je laat nadenken, is goed. Dit soort gesprekken erover maken hem nog beter.

5. Cirkels zijn alleen mooi als ze rond zijn fragment 1 & fragment 2

Na het interview met Yuki Kempees ben je vast nieuwsgierig geworden naar zijn boek. Maar.. een boek voor mensen die nooit lezen, wat moet je daarvan verwachten? De uitgever van Kempees verwachtte die vraag al en zorgde voor een officiële voorpublicatie op het mooie platform Medium. Dat is fragment 1. Maar omdat een enkel fragment nog niet zoveel zegt, is het fijn om meerdere voorpublicaties te lezen. Zie daarvoor fragment 2.

Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.