Deze week las ik.. over te dure ebooks, het nieuwsdieet en het boekenbal in 2029

Deze week was vol. Mijn stageperiode zit er bijna op, ik bezocht twee literaire evenementen en was veel in Amsterdam te vinden. De foto die je hierboven ziet is dan ook heel Amsterdams: een verlichte gracht nadat ik uit de Rode Hoed wankelde waar ik Literaturfest bezocht. Naast de foto is er niet veel Amsterdams aan het leesvoer van deze week. Het is een soort stamppot waar je van alles doorheen doet, maar die uiteindelijk toch lekker smaakt. Bon appétit!

[heading margin_top=”14″]Deze week las ik..[/heading]

1. Over dure ebooks en hoe het echt goedkoper moet (zonder zielig te doen)

Eindelijk draagt iemand écht bij aan de discussie rondom de prijs van het e-book. Informatiespecialist Raymond Snijders laat zien waarom ebooks volgens uitgevers niet goedkoper kunnen, maar waarom dat toch echt moet. Hij raakt de kern en maakt inzichtelijk waarom we geen e-book kopen als het maar vier euro goedkoper is dan een papieren boek: ‘Het gaat om de ontstane werkelijkheid dat mensen ebooks niet als een digitaal alternatief zien voor een papieren boek. En dus ook niet dezelfde waarde er aan hechten.’ Als je geïnteresseerd bent in de discussie rondom het e-book, dan is dit absoluut een leestip!

2. Bloggen is net koekjes bakken

Eerlijk is eerlijk: dit artikel las ik al voor deze week begon. Ik schreef zelfs een blog naar aanleiding van het stuk over vijf ingrediënten die je niet nodig hebt om goed te kunnen schrijven. Ik hou ervan om dagelijks bijgepraat te worden door Elja Daae en te zien met welk inzicht of welke gedachte ze me nu weer verrast. Als Elja een dag niet blogt, heeft ze volgens mij letterlijk een dag niet geleefd – zolang ze ademt, blogt ze. Ook dit inzicht is er weer eentje om te bewaren.

3. Avoid News: Towards a Healthy News Diet

Dit artikel geeft je maar liefst vijftien redenen om je minder met nieuws bezig te houden. Alleen de intro nodigt al uit tot lezen: ‘This article is the antidote to news. It is long, and you probably won’t be able to skim it. Thanks to heavy news consumption, many people have lost the reading habit and struggle to absorb more than four pages straight. This article will show you how to get out of this trap – if you are not already too deeply in it.’

4. 14 Things I’ve Learned About Writing

Jeff Goins is schrijver. Full-time. Hij schrijft die e-books waar Raymond Snijders zo’n waardevol artikel over schreef. Hij blogt. En hij is ongelofelijk Amerikaans. Toch heeft hij een bepaalde likeability die ervoor zorgt dat ik naar zijn artikelen toegetrokken wordt. In een artikel op Medium beschrijft hij veertien eigenschappen en gewoontes die bij het schrijven horen en hem hebben geholpen om ervan te leven. Een lijstje met tips kan nooit kwaad, toch?

5. Mano Bouzamour over het boekenbal in 2029

Wat heb ik genoten van dit stukje radio. Het is geen leesvoer, maar je kunt er wel naar luisteren. Als de boekenweek (en dus het boekenbal) over vijftien jaar nog bestaat, hoe ziet het er dan uit? Mano dichtte (ja, echt) over zijn eerste boekenbal en neemt je mee in zijn ervaringen – al dan niet geromantiseerd. Ook kijkt hij vooruit naar het boekenbal in 2029. Hier en daar is het wat grof (als je zijn boek gelezen hebt weet je: dat hoort erbij), maar laat dat je er vooral niet van weerhouden om even te luisteren naar deze humoristische beschouwing van het bal.

Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.