Deze week las ik.. over vreemden, jong debuteren en serieus bloggen

Deze week behaalde ik mijn getuigschrift voor de cursus elementaire spreekvaardigheid van de Spaanse taal, maakte ik ter gelegenheid daarvan sangria, lunchte ik met een vriendin en had ik veel tijd om lekker te schrijven. Onvermijdelijk nadeel: de zon lijkt altijd verdwenen te zijn wanneer je tijd hebt om ervan te genieten. Goed, op naar de interessantste artikelen van deze niet zo zonnige week!

[heading margin_top=”14″]Deze week las ik..[/heading]

1. Tips for Talking to Strangers

Geloof het of niet, ik vind het doodeng om onbekenden aan te spreken. Toen ik literaire evenementen begon te bezoeken, wilde ik dan ook het liefst meteen na afloop naar huis. Zo’n borrel achteraf met veel potentieel aanspreekbare literatuurliefhebbers, brr, niets voor mij. Zo bleef het, tot een vriend me een keer aanspoorde om toch iemand aan te spreken. Het werd een leuk gesprek en ik kreeg een tip die ik inmiddels als beste schrijftip beschouw. Sindsdien doe ik niet meer moeilijk en stap ik op iedereen af. Dit artikel helpt je om daar zelfverzekerder in te worden. Go for it!

2. Vermomming

Dit vind ik dus een mooie column van Lize Spit, winnares van de afgelopen editie van Write Now! De manier waarop zij naar het schrijven kijkt, is mooi en bewonderenswaardig. Zeker in een tijd waarin jong debuteren hip is en de druk steeds hoger wordt. Ze deelt ook een heel waardevol advies van haar redacteur, dat iedere jonge schrijver wel boven zijn bed zou kunnen hangen. Al zou ik zijn advies wel willen aanpassen naar: schrijf het beste boek dat op dit moment in je zit. Laat de woorden ‘op dit moment’ weg en oh, the pressure!

3. Waarom nemen we geen genoegen met onze successen en moet het alsmaar meer zijn, generatie Y?

Ja, waarom niet, generatie Y? Een antwoord geeft dit stuk niet echt, maar het blijft nodig om dit soort stukken af en toe te lezen. Zeker als je zelf deel uitmaakt van de beruchte prestatiegeneratie waarin het steeds normaler wordt om al voor je dertigste met een burn-out thuis te zitten. Dit artikel van een jonge, 21-jarige journalist (oké, ik geef toe, misschien was het beter geweest als een 21-jarige zwerver dit geschreven had) relativeert en laat je weer even inzien dat presteren toch niet zo belangrijk is als je soms denkt.

4. Blog Away NL Hang Out: Neem je blog serieus!

Afgelopen woensdagavond nam ik deel aan een inspirerende Google Hangout met vier andere bloggers. We discussieerden over het serieus nemen van je blog en hoe je dat aanpakt. Blogcoach Karin Ramaker geeft met deze blogpost een mooie samenvatting van de ervaringen die we tijdens de Hangout deelden. Als je zin hebt in tips voor beginnende bloggers en wil weten hoe andere bloggers dealen met de impact die bloggen soms kan helpen, geld issues en serieus bloggen: lezen!

5. 10 Ways To Share Your Creativity and Get Discovered

Ik maakte voor het eerst kennis met de auteur Austin Kleon toen ik zijn boekje ‘Steal like an artist’ las. Of nou ja, las, ik bladerde er in tien minuten doorheen. Ik voelde me dan ook een beetje bekocht toen ik het ‘uit’ had, maar soms snijden zijn adviezen wel hout (waarom is het eigenlijk geen hout hakken? Dat is toch veel logischer?). In deze tijd wil iedereen ontdekt worden en hoewel je na het lezen van dit artikel nog geen idee hebt van hoe je dat precies aanpakt, heb je wel een beeld van eigenschappen die daarbij van pas komen. Good luck!

Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Ik heb dat artikel over de y-generatie deze week ook gelezen. Het is inderdaad moeilijk om dat interview in ’n juist perspectief te plaatsen, net door het succes van de schrijver. 21 jaar en werkzaam zijn als freelance journalist, mooi.
    De samenvatting van de blog away is inderdaad ook ’n interessant stuk!