Deze week las ik.. over geld verdienen met bloggen, presenteren en hipsters

Het was een vreemde week, zo’n week die tussen Pasen en Koningsdag in zit. Pasen was fantastisch (want: lekker weer en chocolade eitjes), maar Koningsdag was dat ook. Ik stond op de markt stroopwafels te verkopen en op zo’n nationale feestdag maak je toch wel leuke dingen mee. Verder las ik de afgelopen week over geld verdienen met bloggen, een kort verhaal over een man met een writer’s block, ontdekte ik een nieuwe blog over schrijven en las ik over hipsters. Wat? Ja, echt.

1. The Guilt-Free Guide to Earning an Honest Buck from your Blog

Geld verdienen met bloggen lijkt nog steeds een soort taboe. Wanneer vrienden mij vragen of bloggen iets oplevert, ontken ik snel. ‘Nee hoor,’ antwoord ik dan. ‘Het is gewoon een hobby, gewoon, omdat het leuk is.’ Maar waarom eigenlijk? Goed, ik verdien niets met mijn blog, maar waarom zou het erg zijn als dat wel zo was? In deze blogpost rekent Gary Korisko af met de vooroordelen die over geld verdienen met bloggen bestaan. Tip: bewaar deze blogpost als je serieus blogt, want hij kan van pas komen als je later toch besluit een dienst aan te bieden via je blog.

2. Parkeerplaats

Ik deel niet vaak korte verhalen in deze rubriek (toch?) maar soms zijn er verhalen die dat wel verdienen. ‘Parkeerplaats’ van Harm de Kleine bijvoorbeeld. Over een man die worstelt met het schrijven van zijn debuutroman en vervolgens met behulp van een Volkswagen Caddy een slimme oplossing voor zijn writer’s block bedenkt. De moeite waard om te lezen dus! Of je het met de conclusie van het hoofdpersonage eens bent, is een andere vraag.

3. Schrijven – de regels

Ik ontdekte Reinouds blog pas toen hij besloot me te volgen op Twitter (dank daarvoor, Reinoud!). Reinoud ken ik een beetje, of ik heb tenminste het gevoel dat ik hem een beetje ken doordat ik weleens gastblogs heb geschreven voor Schrijven Online. Juist daardoor ben ik blij dat ik zijn blog ontdekt heb, want hij kan schrijven en hij deelt mooie inzichten over schrijven. In deze blogpost vertelt hij over het verschil tussen beginnende en goede schrijvers: ze kennen de regels. Je hoeft ze niet toe te passen, maar volgens Reinoud kun je een regel pas breken wanneer je hem kent. Daar zit iets in! Aanrader.

4. Succesvol presenteren met bonustip van Zarayda

Dit is geen artikel, maar een YouTube filmpje dat ik voorbij zag komen op Twitter. Ik vind presenteren lastig en dat ik vaak zenuwachtig ben, helpt ook niet mee. Gelukkig is er Selfhelp Sanny met originele tips (dat van die oefening om vanuit je buik te ademen en dat je handen vanzelf ‘meepraten’ wist ik echt niet!) om een goede presentatie neer te zetten. Leuk is ook dat ze niet aan zichzelf, maar ook presentatrice Zarayda Groenhart aan het woord laat. Aanrader als je moeite hebt met presenteren of je presentaties wil verbeteren.

5. Tout les mêmes: de haat tegen de hipster

Hipsters zijn rare wezens, want na al die jaren van bestaan weten we nog steeds niet hoe we hen moeten definiëren. Ernst-Jan Pfauth kwam een groep hipsters tegen en vroeg zich af waarom hij (en vele anderen) hipsters eigenlijk haatte(n). Het artikel deed me denken aan een uitspraak van schrijver en presentator Maurice Seleky. Hij beweerde dat hipster genoemd worden eigenlijk een compliment is, en dat zie ik ook zo. Hipster zijn betekent dat je afwijkt en dat je opvalt. Je gaat niet in de massa mee en dat is positief. Meestal. Benieuwd naar de conclusie van Pfauth? Lees dan het artikel via de link in onderstaande tweet.

[heading margin_top=”14″]Welke boeiende artikelen las jij deze week?[/heading]

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Hm interessant idee, van dat laatste artikel. Ik zag hipsters vooral als mensen die allemaal op dezelfde manier apart willen zijn, waardoor ze massaal groepsgedrag vertonen 😉 maar ik ga het artikel eens lezen, wie weet verandert het mijn kijk op dingen, en dat is nooit verkeerd!

  • Linda Rosalinde Markus

   Ook weer een mooie observatie! Leuk, al die verschillende definities van hipsters. Bedankt voor je reactie, Alynia. 🙂

 • Oeww, stroopwafels verkopen op de markt, dat wil ik ook! 🙂 Dat eerste artikel in je lijstje is interessant trouwens.

  • Linda Rosalinde Markus

   Echt? Het zijn wel behoorlijk lange dagen en als je ’s avonds thuiskomt kun je geen stroopwafel meer zien.. 😉 Verder is het wel heel leuk. Je maakt aardig wat mee, verzet je gedachten en bent even met je handen bezig in plaats van met je hoofd. Ook weleens verfrissend.

 • karin

  volgens mij waren ‘hipsters’ destijds de alternatieven van de fashion maar haalt het de hipsters nu in. het is trendy geworden, en volgens mij zit de hipster daar niet echt op te wachten …?

  • Linda Rosalinde Markus

   Haha, mooie observatie Karin. Volgens mij wil de hipster juist alternatief zijn inderdaad en niet mainstream hip zijn. Ironisch genoeg vinden veel niet-hipsters het dan weer een compliment als iemand hen een hipster noemt. It’s a strange world.