Deze week las ik.. over moeders zoeken, kunst, journalistiek en blogpauzes

De week tussen april en mei is een vreemde week. Een tussenweek, een week die tussen twee (in dit geval drie) belangrijke gebeurtenissen in ligt. Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Wat ik deed in deze tussenweek? Gisteren kon je lezen dat ik ziek ben, maar dat weerhield me er niet van om ook deze week veel te lezen. Ik las een prachtig verhaal over de zoektocht naar een moeder via Marktplaats, leerde hoe ik mijn kunstsmaak kan ontdekken en las ik over het nut van een blogpauze.

1. Moeder gezocht

Als je vandaag één stuk leest, lees dan dit schitterende verhaal over een kind dat via een Marktplaatsadvertentie op zoek gaat naar een moeder. Het maakt nieuwsgierig, is prachtig geschreven (vooral als je oplet hoe bondig het eigenlijk is, er zitten veel stukken in waarover veel langer uitgeweid had kunnen worden maar die juist zo sterk zijn omdat de schrijfster dat niet heeft gedaan) en heeft een passend einde. Dit verdient echt de titel must-read.

2. Lieveling: Ernst-Jan Pfauth

Hoewel het me verraste dat mijn foto bovenaan zonder naamsvermelding gebruikt wordt, neem ik dit artikel over de kunstsmaak van Ernst-Jan Pfauth op in dit zondagse lijstje. Hij deelt zijn favoriete kunstwerken en legt uit hoe hij heeft ontdekt wat zijn kunstsmaak eigenlijk was. Hij bezocht musea en nam gewoon foto’s van de kunstwerken die hij echt mooi vond, om zo zijn stijl en smaak te ontdekken. Een praktische tip, net als de andere tip die hij geeft: gebruik mooie kunstwerken als bureaubladachtergronden.

3. 5 lessons in start-up journalism from De Correspondent

Als je me blog even volgt, weet je dat ik graag stukken lees van journalistiek medium De Correspondent. Ik vind het een bijzondere en vernieuwende vorm van journalistiek. Eerder deze week spraken Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth over de vijf lessen die andere journalistieke start-ups van De Correspondent kunnen leren. Een Engels stuk, maar wel de moeite waard als je het interessant vindt om te weten wat er op dit moment in die wereld speelt.

4. You’re allowed to take a blogging break

Ik weet dat er behoorlijk wat bloggers zijn die dagelijks iets online zetten en speciaal voor hen wil ik dit artikel even delen. Let’s face it: bloggen kost tijd en als je die tijd er elke dag insteekt, kan je nog weleens in een dip raken. Niet erg (ik heb het zelf ook weleens) en je komt er wel weer overheen, maar soms is voorkomen beter dan genezen. Dit artikel laat je zien dat je, ook als je serieus blogt en het liefst iedere dag iets online zet, echt weleens een pauze kunt nemen. En hoe je dat doen zónder dat je echt gemist wordt.

5. The Secret to Not Sucking

Gek genoeg kan ik niet goed uitleggen waarom je dit artikel zou moeten lezen. Toen ik het las, raakte het me. Het gaat over iets heel wezenlijks, namelijk de dunne lijn tussen iets afmaken (online zetten, publiceren, verkopen, whatsoever) en falen (te snel afmaken, publiceren). Dat je soms niet weet of iets af is of dat je er nog langer aan moet werken. En hoe belangrijk het is om dat intuïtief wel aan te voelen, omdat je anders niet weet aan welke kant van die dunne lijn je zit. Boeiend stuk.

[heading margin_top=”14″]Welke boeiende artikelen las jij deze week?[/heading]

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Inderdaad een indrukwekkend stukje, dat ‘Moeder gezocht’.