Deze week las ik.. over beroemd zijn, carrièreadvies, bloggen en Chopin

Op deze foto zie je mij en mijn lieve JSA-collega Ellen Hooghoudt (zij heeft ook de foto’s van mij gemaakt die ik op m’n blog gebruik). We waren op Literaturfest, een humoristische literaire talkshow die ermee stopt. De allerlaatste editie was een succes, beter dan ooit. Het maakt het nog zuurder dat we ons niet meer elke twee maanden in Amsterdam zullen verzamelen voor ongedwongen gesprekken over boeken. Goed, snel door naar de beste artikelen van deze week!

1. Alle verhalen van de HvA schrijfwedstrijd

Het Schrijversgenootschap deed vorige week iets bijzonders: in plaats van zelf verhalen te schrijven, organiseerden ze een schrijfwedstrijd voor studenten van de minor Creatief Schrijven aan de HvA. Het leverde vijf mooie verhalen op rond het thema ‘beroemd’. Onderaan elk verhaal staat commentaar van de jury (redactrice Lisanne Matthijsen en schrijver Peter Zantingh). Waardevol om door te lezen, wie weet heb je zelf ook iets aan de tips.

2. A Fan Asks Mike Rowe For Career Advice… He Didn’t Expect This Response, But It’s Brilliant

Op de een of andere manier lijken mannen het fascinerend te vinden om naar Mike Rowe te kijken. Of liever, de programma’s die hij maakt. Dat is dan ook waar ik hem van ken. Van zijn programma waarin hij werk doet dat je moeder vroeger als scheldwoord gebruikte: ‘Als je niet studeert, sta je straks achter de vuilniswagen. Dan word je VUILNISMAN!’ Blijkbaar zien heel veel mensen dat toch als mooie carrière, want Mike Rowe krijgt de vraag of hij advies wil geven. En dat is raak.

3. 4 Tips to make your blogging more effective (even if you don’t think you’re a writer)

De Amerikaanse schrijver en blogger Jeff Goins gelooft het: iedereen kan bloggen. Speciaal voor hen legt hij uit waarom je wél een schrijver bent. Vervolgens geeft hij vier basale tips over bloggen die hem verder hebben geholpen. Ja, ze zijn heel basic. En ja, als je al wat langer blogt ken je ze waarschijnlijk al. Toch denk ik dat het geen kwaad kan om het weer eens op te frissen, vooral niet omdat het stuk inzicht geeft in hoe Jeff Goins zelf schrijft.

4. How to Blog Everyday

Een artikel dat lekker weg leest is altijd welkom op de zondag. Als het dan ook nog vol staat met goede argumenten, is het echt de moeite waard. Dit is zo’n artikel. Eerst legt de schrijver uit wat dagelijks bloggen je geeft, waarom het makkelijker is dan incidenteel bloggen en waarom ook jij het kunt. Nee, als je er geen tijd voor hebt of de meerwaarde er niet van inziet, dan zou ik vooral lekker in je eigen ritme blijven bloggen. Maar mocht je nieuwsgierig zijn en een laatste duwtje nodig hebben.. Lees dit.

5. Bel me over Chopin

Dit is een column van schrijver Mano Bouzamour. Sinds kort heeft hij een wekelijkse column in het Parool en deze vind ik echt goed. Wanneer je het leest, zíé je gewoon dat hij kan schrijven. En iets overbrengen. Een fascinerend inkijkje in hoe de media je framed/wil framen als je een boek over een bepaalde bevolkingsgroep/buurt geschreven hebt. En hoe je daar dan als schrijver krachtig op reageert, natuurlijk. Dat is die €0,15 die je er in Blendle voor betaalt meer dan waard.

Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.