Deze week las ik.. over relaties tussen bloggers, ijstijd, hokjes en cheeseburgers

Katten zijn fantastisch schrijfgezelschap. Dat bleek afgelopen week toen mijn kat me, ondanks het zomerse weer, gezelschap hield op mijn kamer. In een enthousiaste bui draaide ik de volumeknop van de radio omhoog. Daar was hij niet zo blij mee, want hij werd wakker en kreeg zijn ogen bijna niet open, zoals je hier kunt zien. Daarnaast las ik hoe je je leven beter maakt in tien minuten en leerde ik waarom je af en toe cheeseburgers moet eten.

1. The 10-Minute Exercise That Will Help You Decide What To Do With Your Life

Een bijzonder stuk over hoe je je leven kunt verbeteren door tien minuten na te denken en een lijstje te maken. Een lijstje met je beste en slechtste vaardigheden, want wij denken te veel in termen als ‘beroep’ en ‘vak’. Volgens de auteur van dit stuk moeten we juist kijken naar de vaardigheden die we bezitten en op basis daarvan een beroep kiezen. Klinkt heel logisch, maar je begrijpt het pas echt wanneer je het artikel gelezen hebt.

2. Maartje Wortel: IJstijd

Deze week keek ik een openhartig interview met Maartje Wortel, over haar schrijverschap en tweede roman. Ze is zo grappig, zo intelligent en heeft zo’n bijzondere kijk op de wereld dat ik niet kan wachten om het boek te lezen. Als je wil weten of de boeken van Wortel je aanspreken, raad ik je dit interview aan. Als haar manier van denken je bevalt, kan het niet anders dan dat je haar boeken geweldig vindt. Ik hoop dat dat waar is.

3. Cheeseburger

Ik ben blij met Marijn Sikken, want van haar mag ik af en toe cheeseburgers eten. Nee, eigenlijk gaat haar column over boeken. Dat je niet altijd zin hebt in ‘zware’ literatuur met lange zinnen waar je echt over na moet denken. Soms wil je literair junkfood in de vorm van ‘The Hunger Games’, omdat je even geen vernieuwend inzicht, maar afleiding nodig hebt. Mooi stuk. Hoef je je meteen niet meer schuldig te voelen over die chicklit tijdens de komende zomervakantie.

4. Hokjes

Openhartig stuk van fashionista Suz die uitlegt waarom ze niet in een hokje wil en hoe moeilijk het is om daaraan vast te houden. Word je wel geaccepteerd als je niet in een hokje wil? Zelf zegt ze het heel treffend: ‘Hoe kan ik nou iets worden/kiezen als ik er maar de helft van ben, het maar voor de helft wil of er maar voor de helft goed in ben en net zo lief de andere kant heb, wil of doe? Kun je dan niet beter vol overgave in één hokje zitten, ook al is het slechts één hokje?’

5. The Photographer Is My Boyfriend

Bizar stuk over relaties van fashionbloggers. Veel modebloggers vragen hun vriendjes om foto’s van hen te maken, maar daardoor komt de relatie onder druk te staan. Sommige relaties gaan eraan onderdoor. Een inkijkje in hoe bloggen je wereld niet alleen mooier kan maken, maar ook kan vernietigen. Aanrader, ook als je niet van modeblogs houdt.

Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Over vriendjes die fotograferen voor de blog van hun vriendin heb ik al vaker iets gelezen, lijkt me verschrikkelijk. Sommige dingen moet je gewoon scheiden. De hokjes-post herken ik heel erg, maar we komen er nu eenmaal niet onderuit dat mensen zelf een bepaald beeld van je vormen. Dat doen we zelf bij anderen tenslotte (al dan niet onbewust) ook. En die uitspraak van Marijn Sikken is mooi: ”Lezen is een heel economische bezigheid. Je investeert tijd in iets en wilt daar vanzelfsprekend een beloning voor terug, een tevreden gevoel op zijn minst.”

  • Linda Rosalinde Markus

   Ja mooi hé? Zo gaaf dat je door anderen weer op een nieuwe manier naar dingen leert kijken. Dat had ik zowel met de hokjes-post als met de column van Marijn Sikken.

 • wat een eer dat ik ertussen sta, dankjewel!

  • Linda Rosalinde Markus

   Graag gedaan! Ik vind je nieuwe rubriek echt inspirerend. En heel openhartig.