Deze week las ik.. over privacy, Dave Eggers en de kunst van het lezen

Hierboven zie je een foto die ik typisch Nederlands vind. Ik maakte hem op een zonnige dag tussen de weilanden en kon me ineens goed voorstellen dat er mensen bestaan die graag op het platteland leven. Naast fotograferen, las ik ook. Onder andere twee boeiende stukken over privacy (aan de hand van het boek van Dave Eggers), waarom ‘hoe’ we schrijven belangrijker is dan ‘wat’ we schrijven en waarom je als lezer moeite moet doen als je een boek leest.

1. Writers: What You Write About Doesn’t Matter As Much As You Think It Does

Volgens de Amerikaanse schrijver Jeff Goins focussen we ons teveel op waar we over moeten schrijven, terwijl dat helemaal niet zoveel aandacht verdient. Het is belangrijker hoe we schrijven: ‘Writers worry way too much about this problem—“what will I write about?” They fixate on it, fretting and obsessing, wasting time and energy on something that doesn’t really matter.’ Ik ben er nog niet uit in hoeverre ik het met hem eens ben, maar het is wel iets om over na te denken.

2. Het tragische misverstand van Dave Eggers’ The Circle

Als je het veelbesproken boek van Dave Eggers gelezen hebt en je ergerde aan hoofdpersonage Mae, nodig ik je uit om dit boeiende essay (zo leest het wel) te lezen van Miriam Rasch. Ook als je het boek niet gelezen hebt (zoals ik) boeit het je van begin tot eind. ‘Wat legt The Circle bloot? Onder meer dat we niet altijd begrijpen wat privacy precies inhoudt. En ja, big data en zo. Maar is het probleem dat bedrijven alles van je weten? Of dat we wat ze weten als ‘alles wat er te weten valt’ zien?’

3. De kunst van het lezen

Volgens P.F. Thomése moeten we allemaal de kunst van het lezen leren. Hoe? Zo: ‘Je moet je niet afvragen: wat geven die boeken mij? Maar: wat heb ik die boeken te bieden? Wat heb ik voorhanden, wat stop ik erin?’ Waarom dit stuk jouw aandacht waard is? Hierom: ‘Lezen is antwoord geven op een tekst. Maar wel een antwoord dat je in je eentje nooit gevonden had. Het is een samenspel, een improvisatie waarbij je als lezer nu eens deze weg inslaat dan weer gene, zonder te weten waar je uit zult komen. Totdat er ineens een verbinding ontstaat. ‘

4. Interview Frederique Schut

Interessant interview met de oprichtster van NieuwZoet, een nieuwe manier van boeken ontdekken die bij jou passen. Jij laat NieuwZoet weten wat jij belangrijk vindt in een boek en krijgt vervolgens elke dag de eerste bladzijde toegestuurd van een boek dat volgens NieuwZoet bij jou past. De titel en de auteur zie je niet, waardoor je het boek onbevooroordeeld kunt beoordelen. Iets om in de gaten te houden!

5. De Cirkel van Dave Eggers: hoe alles met elkaar delen kan uitmonden in vrijwillige tirannie

Van alle besprekingen die ik over het boek van Dave Eggers heb gelezen, is dit de interessantste. Over het boek is veel negatiefs gezegd, maar dit stuk laat zien dat je het ook anders kunt bekijken. Het laat zien dat in zijn boek de rollen omgedraaid zijn: de burgers worden niet bespied, ze delen vrijwillig alles zelf. Klik op de link in de tweet hieronder om het stuk te lezen.

Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Ik heb The Circle momenteel op m’n nachtkastje liggen, dus ben benieuwd 😉

  • Lilith_8

    Dat artikel van Jeff Goins is inderdaad best interessant. Ik ben het met hem eens dat je kunt vertrekken vanuit een centraal thema en dat je op basis daarvan een verhaal kunt bouwen, maar tegelijk denk ik dat het omgekeerd ook kan en dat dat misschien zelfs gemakkelijker is. Verhalen ontstaan volgens mij erg vaak uit iets kleins: iets dat je ziet, een zin die je leest. Dan kun je vanuit het verhaal vertrekken om een ruimer thema aan te snijden.
    Ik vind overigens wel dat hij een foute woordkeuze hanteert: volgens mij behoort een thema ook tot het “waarover” in plaats van het “hoe”. Onder “het hoe” versta ik vooral de stijl en ik vind dat hij het belang daarvan verschrikkelijk minimaliseert: “you can jump genres, even change styles, and readers won’t care, because they’re following you for your voice, not your topic.” Daar ben ik het bijvoorbeeld absoluut niet mee eens (in de veronderstelling dat hij met ‘voice’ wereldvisie bedoelt).

  • karin

    ik ben net begonnenn in De Cirkel en vraag me af of ik niet de engelstalige versie had moeten kopen. verder denk ik dat ik snap wat Jeff Goins bedoelt. schrijven is zitten en beginnen. soms wil je alleen doelgericht publiceren, dan denk je na over een onderwerp. maar in de kern is het wel gewoon zitten en schrijven. zien wat er op papier dan wel screen verschijnt.