Deze week las ik.. over bloggen als cv, Boekify en het zoeken van passie #2

Wat was dit een hectische week. De Olympische Winterspelen bleven de aandacht opeisen en de discussie rondom Polare barstte opnieuw los. Ook brachten de kranten naar buiten dat er ideeën zijn voor de lancering van een Spotify voor boeken (of Boekify, zoals het al genoemd wordt). Er is weer genoeg geschreven en dus ook genoeg te lezen op deze onstuimige zondag. Zet een kop koffie, en ga ervoor zitten.

[heading margin_top=”14″]Deze week las ik..[/heading]

1. En dan lezen we niet meer uren achtereen, nou én?

Kluun liet met een opiniestuk voor de Volkskrant weten dat hij achter een streamingdienst voor boeken staat, omdat het niet tegen te houden is. Hij gaat zelfs verder door een Soundcloud voor boeken voor te stellen en te onderzoeken of hij zijn nieuwste boek ‘all in’ kan uitbrengen: koop de papieren versie en krijg een code voor het e-book erbij. Interessant stuk van een schrijver die voor vernieuwing is. Het inspireerde mij om zelf mijn visie op de veranderende boekenwereld op te schrijven.

2. 10 Dos & Don’ts For The Aspiring Novelist

Normaal krijg ik kromme tenen van lijstjes die je vertellen wat je wel en niet moet doen (vooral als ze ook nog geschreven zijn door commerciële websites als Writer’s Digest), maar verrassend genoeg staan hier echt goede adviezen in. Zoals: begin klein (met een kort verhaal bijvoorbeeld), zoek een groep schrijvers om je mee te omringen en, wat je ook doet, word niet verliefd op de verhalen die je schrijft.

3. Blogging is the new resume: Why less is not always more

Dit artikel is zoveel gedeeld op Twitter dat het me zou verbazen als jullie het niet gezien hebben. Dit keer geen zuur artikel waarin beweert wordt dat bloggen dood is, maar een artikel die verder gaat: bloggen is niet alleen een aanvulling op je CV, het ís je CV. Er worden voorbeelden genoemd van hoe bloggen deuren voor je opent en er staan een aantal ‘criteria’ die aangeven of bloggen iets voor jou is. Mooi stuk over de kracht van bloggen en daarom een aanrader.

4. Passion – Do You Have It?

Dit stuk komt van Problogger en werd geschreven op Valentijnsdag. Het gaat dan ook over het vinden van de passie in jezelf, zodat je daarover kunt bloggen. Volgens Darren Rowse zijn er een aantal dingen die een blog succesvol maken, maar passie voor het onderwerp loopt daar als een rode draad doorheen. Over het belang van passie en hoe je het terugziet in een blog.

5. Writers Don’t Write to Get Published

Jeff Goins kon niet ontbreken uit dit rijtje. Hij verzint telkens nieuwe schrijfuitdagingen en vult zijn blog met inspirerende artikelen over schrijven en creativiteit. In dit stuk ergert hij zich aan ‘nepschrijvers’, schrijvers die schrijven om gepubliceerd te worden en daardoor het plezier in het schrijven verliezen. Vooral omdat het henzelf uiteindelijk niet gelukkiger maken: ze worden teleurgesteld wanneer hun kunst niet aan de maatstaven van uitgevers voldoet. Must-read over hoe je stopt met schrijven om gepubliceerd te worden en begint met schrijven omdat je ervan houdt.

 Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.