Deze week las ik.. over praten met je kat, ondernemen en twitterbio’s schrijven #3

Nog steeds houdt Spotify voor boeken heel literatuurliefhebbend Nederland bezig. Er verscheen een stuk over in NRC, Abdelkader Benali liet zich er negatief over uit en ook anderen schreven boeiende opiniestukken over de mogelijke komst van Boekify. Gelukkig is er ook veel te lezen voor iedereen die zich er wat minder druk om maakt, zoals gesprekken die je met je kat kunt voeren en leren hoe je minimalistisch kunt ondernemen.

[heading margin_top=”14″]Deze week las ik..[/heading]

1. Spotify voor boeken? Vergeet het maar.

Het mooiste aan alle discussies rondom Polare en, daar min of meer uit voortvloeiend, een eventueel Boekify, vind ik dat ze vooral gevoerd worden door schrijvers zelf. Ik kan er wel een stuk over schrijven, zoals ik vorige week deed, maar ik heb niet dezelfde belangen als gepubliceerde schrijvers. Zij zijn uiteindelijk degenen die erop voor- of achteruit gaan. Schrijver Henk Rijks levert een mooie bijdrage aan de discussie door te beargumenteren waarom een Spotify voor boeken niet zo eenvoudig is.

2. Het uitgangspunt is dat het niet veel nadeliger voor auteurs is..

Ik ben het niet per se eens met de dingen die beweerd worden in dit artikel (daarvoor zie ik er onvoldoende cijfers of duidelijke argumenten in), maar het blijft belangrijk om de discussie – als je die dan toch wil volgen – te bekijken vanuit verschillende oogpunten. Dus voor- én tegenstanders.  Ted van Lieshout is een duidelijke tegenstander, omdat hij vooral nadelen ziet voor de auteurs en uitgeverijen en boekhandelaren verwijt dat ze te weinig oog voor de makers hebben. Een gepassioneerd stuk van een man met een duidelijke mening.

3. How I conduct my business

Ik weet niet wat dat is met die Leo Babauta, maar hij kan echt overal over schrijven op een manier waardoor ik denk: ‘Dit móét ik lezen!’ Ook dit is weer zo’n stuk. Ik onderneem niet, ik heb tot nu toe helemaal niets met zakendoen (behalve misschien dat mijn familie uit ondernemers bestaat) en toch vind ik het heerlijk om dit artikel te lezen over Babauta’s manier van ondernemen. Ik geloof trouwens ook dat er principes in staan waar bloggers nog iets van kunnen leren.

4. Hoe schrijf je een effectieve twitterbio?

Absoluut één van de beste stukken die ik de afgelopen week las. Kitty Kilian kan fantastisch schrijven, dat weet je als je haar blog volgt, maar dit slaat echt alles. Kijk maar eens naar de reacties. Het is schitterend, die artikelen waar een week werk in zit, maar of iemand dan on the spot ook goed is, weet je niet. Er kan wel uren aan geschaafd zijn. Kilian laat zien dat ze echt goed is door een aantal twitterbio’s te beoordelen in de reacties. Binnen een paar minuten komt ze met een geestige, veel betere bio waarvan je je afvraagt hoe ze het verzint. Must-read voor iedereen die twittert, en dan vooral de reacties.

5. 22 Conversations Every Cat Owner Has Had With Their Pet

Af en toe een luchtig artikel is ook wel fijn op de zondagmorgen. Voor mensen zonder katten waarschijnlijk niet zo herkenbaar, maar voor degenen die wel in het bezit zijn van zo’n fantastisch – en tenenkrommend, dat ook – dier is dit artikel heerlijk. Heel herkenbaar en je schiet ongetwijfeld in de lach van de idiote GIF-jes. Catlovers, verenigt u, en klik massaal op dit artikel. We geven ze elke dag eten, een warm huis en veel liefde en aandacht, dus af en toe mogen we best een keertje om ze lachen.

Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Het artikel over de Twitterbio heb ik ook gelezen. Ik vind m’n bio wel prima, dus laat ‘m lekker zo staan 😛