Deze week las ik.. over blogfeestjes, de nieuwste Murakami en hersentraining #4

Deze week las ik interessante blogs van collega bloggers die voornamelijk over bloggen gingen. De één viert een feestje omdat bloggen twintig jaar bestaat, terwijl de ander de vraag beantwoordt die bij iedere blogger weleens opborrelt: ‘Zitten lezers op je blogposts te wachten?’ Ook kreeg ik een tijdsbesparende tip van Alex Beadon, las ik de mooiste bespreking tot nu toe over Haruki Murakami’s nieuwste boek en leerde ik hoe ik m’n hersenen kan verbeteren zonder dagelijks een sudoku in te vullen.

[heading margin_top=”14″]Deze week las ik..[/heading]

1. How to save time the fun way

Als Alex Beadon een tip heeft over het besparen van tijd, wil ik het weten. Beadon heeft nog nooit een baas boven zich gehad en daardoor altijd vanuit huis gewerkt. Ze is eigen baas, en als je zelf je tijd mag indelen kan dat een uitdaging zijn. Daar kwam zij ook achter, dus probeerde ze allerlei programma’s en apps uit die haar moesten helpen om haar tijd efficiënter te gebruiken. Inmiddels heeft ze een programma gevonden dat voor haar werkt. Reden genoeg om het een kans te geven.

2. 4 Ways to Make Your Brain Work Better

Als we eerlijk zijn weten we het allemaal: de manier waarop we leven is niet gezond. Onze gewoonten zijn niet gezond. Wanneer ik de hele dag naar een computerscherm tuur op stage, open ik thuis m’n laptop om een blogpost te tikken of te schrijven. Ondertussen zet ik koffie, want een extra uurtje schrijven is altijd mooi meegenomen. Dan maar een uurtje minder slaap. Gezondheid wordt vaak verwaarloosd omdat we productiever willen zijn. Dit artikel leert je om er eens kritisch naar te kijken.

3. Bloggen 20 jaar.

Het is feest, want bloggen bestaat 20 jaar! Blogcoach en ondernemer Karin Ramaker besloot het samen met collega bloggers te vieren. Ze stelde drie blogvragen samen en verzamelt de antwoorden van bloggers vanaf maart op haar blog. Haar eigen antwoorden lees je in dit artikel, de aftrap van de serie vragen. Tip: als je niet blogt, maar wel schrijft, kun je het woord ‘bloggen’ in de vragen ook vervangen voor ‘schrijven’. Het is goed om jezelf af en toe af te vragen waarom je het doet en wat het je brengt.

4. De logica van paranoia

Ondanks alle enthousiaste verhalen (ja, ik heb het ook over jou, Lise) over de romans van Haruki Murakami, heb ik nog nooit één van zijn boeken gelezen. Deze bespreking is de eerste die me echt nieuwsgierig maakt naar Murakami’s laatste boek. Het heeft een pretentieuze ondertoon door de vergelijking met W.F. Hermans, maar de invalshoek is origineel. Waarschijnlijk moet je het gewoon lezen om te begrijpen waar ik het over heb. Om daarna in Murakami te beginnen, natuurlijk.

5. Zit jij op mijn blogs te wachten?

Als ik de neiging voel een reactie van meer dan tien zinnen te schrijven, weet ik: daar kan ik meer mee. Er zelf over schrijven, bijvoorbeeld. Wanneer een blogpost me inspireert om zelf aan het schrijven te slaan, raakt het iets. En voor mij is dat precies wat een blogpost moet doen. Het moet je raken, je prikkelen om te reageren, om er iets van te vinden of er iets mee te doen. Martijn Bloksma kreeg een interessante vraag van een lezer en legt in dit artikel uit dat andere vragen die je jezelf kunt stellen eigenlijk veel belangrijker zijn.

Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Met die verwijzing naar Murakami had je natuurlijk meteen mijn interesse 🙂 (bedankt voor de link trouwens!)
  Ik ben er nog niet aan uit wat ik over het artikel zelf vind. Natuurlijk komt dat aspect er wel in aan bod, maar voor mij is het niet de essentie van het verhaal. Het spel dat Murakami speelt is een spel met droom en werkelijkheid, met echte en parallelle werelden – voor mij heeft het minder met solipsisme te maken en ik heb Tsukuru ook nooit als een geschift personage gezien. Apathisch ja, dat wel. En twijfelend, maar zo zijn al zijn personages.
  Ik vind die categorie op zondag trouwens wel leuk!

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt voor je aanvulling, Lise! Ja ik dacht al dat het je op zou vallen. 😉
   Leuk dat je de rubriek/categorie leuk vindt! Ik vind het ook wekelijks erg leuk om ‘m te maken. En zo hou ik voor mezelf ook goed bij welke interessante stukken ik las.

 • Thnx voor de vermelding Rosalinde 🙂 En bedankt voor de andere interessante artikelen!

  • Linda Rosalinde Markus

   Graag gedaan, Martijn! 🙂