De beste schrijftips van de auteurs van Manuscripta 2013

Live interviews, humoristische uitspraken, nieuwe boeken en natuurlijk: schrijftips. Manuscripta 2013 had het allemaal. Vandaag deel ik de schrijftips die auteurs als Saskia Noort en Tatiana De Rosnay in hun interviews op Manuscripta hebben gegeven.

1. Wees meedogenloos als je schrijft

Saskia Noort was heel duidelijk tijdens haar interview:  ‘Als schrijver kun je geen rekening met anderen houden. Je hebt het talent om verhalen te vertellen gekregen en als je daarin jezelf gaat censureren, ben je in mijn ogen geen goede schrijver.’

2. Schrijf op je eigen (ongestructureerde) manier

Naima El Bezaz: ‘Ik ben iemand die geen structuur kent. Als ik ergens mee begin, moet het af, anders word ik gek. Schrijven is voor mij een noodzaak, een vorm van overleven. Het verlicht mijn pijn, maar na het schrijven ben ik afgemat.’

Saskia: ‘Ik heb structuur heel hard nodig. Ik schrijf drie uur per dag, van half negen tot half één. Daarna moet ik een uur bijkomen en ga ik naar de Albert Heijn of overhemden strijken.’

3. Lees pas terug wanneer het af is

Saskia: ‘Ik lees pas terug wanneer het af is. Anders wil ik het opnieuw blijven schrijven en dan doe ik een jaar over het eerste hoofdstuk.’ Lachend: ‘Dan zou ik nooit een boek afmaken.’

4. Creëer afstand als je autobiografisch schrijft

Anna Chojnacka: ‘De truc is om het als een roman te zien.’ Victor Meijer: ‘Ja, je herbeleeft alles, ziet het scherper. Je maakt een kunst van je eigen verhaal, je creëert gestilleerde personages die niet één op één op de personen passen waar het over gaat.’

5. Schrijf alleen de kern op

Anna: ‘Lezers voelen feilloos aan of iets authentiek is of niet. Je moet geen letterlijke weergave geven, maar alleen de essentie opschrijven.’

Manu 20

6. Begin!

Eric Corton: ‘Gewoon beginnen met het opschrijven van je verhaal is het allermoeilijkste. Er is altijd wel een linker- of rechtervoet die op de rem staat. Die ene reden vinden om wel te gaan schrijven is dan heel moeilijk.’ Anna: ‘En meestal worden de stukken waar je van tevoren tegenop ziet heel goed.’

7. Zoek goede meelezers

Anna: ‘Als schrijver moet je de moed hebben om mensen op te zoeken die goede feedback geven. Er zijn niet zoveel mensen die dat kunnen. De mensen die dat kunnen zijn heel waardevol, maar het zijn ook de mensen die de helft van je teksten wegstrepen.’

8. Vind jouw schrijfplek

Victor: ‘Ik moet een eigen plek hebben om te schrijven, alleen zijn. Kinderen de deur uit, tijdje niet drinken, de deur dicht en al je vakantiedagen opnemen. En dan schrijven.’ Marco van Houwelingen: ‘Ik schrijf op het balkon van het antikraakhuis waar ik woon. Of in de Coffee Company, al lust ik geen koffie.’

Kris Van Steenberge: ‘Ik schrijf op mijn ruime zolderkamer. Rustig, alleen, veel licht, koffie en 70% pure chocolade.’

9. Plan je verhaal niet

Tatiana De Rosnay: ‘An idea must excite you in your head, but don’t think too much about how to put the idea on the paper. Sometimes the book takes you somewhere else and you didn’t choose that path in advance.’

10. Hou vol!

Tatiana vertelde dat ‘Haar naam was Sarah’ door twintig uitgeverijen afgewezen werd. ‘When I got rejected, I thought maybe I shouldn’t have written this book.’ Maar ze gaf niet op, en is nu de best verkochte Franse auteur in Nederland.

Foto’s door: Gerline de Geus

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.