Bevredig je publicatiedrang, leer coderen

Bij mijn favoriete blogger las ik voor het eerst over de overname van Tumblr door zoekmachinegigant Yahoo, om meteen even het belang van bloggers te illustreren. Een dag later stond er een artikel in nrc.next waarin Tumblr-oprichter David Karp over de oprichting en overname van Tumblr vertelde.

Toen raakte ik ervan overtuigd: we moeten leren coderen op het moment dat we puisterige tieners zonder duidelijk toekomstbeeld zijn, zodat we dat beeld zelf kunnen invullen.

Karp vertelde dat hij al langer wachtte tot blogservices als Blogger en WordPress met iets simpels zouden komen. Toen dat uitbleef, bouwde hij Tumblr, waarbij de woorden ‘simpel’ en ‘toegankelijk’ voorop stonden. Daarna werd in twee zinnen iets over een initiatief vermeld. En dat overtuigde me.

Een initiatief, gesteund door internetjongens als Mark Zückerberg en David Karp, dat ervoor pleit om coderen als verplicht vak op de middelbare school te introduceren, ‘zodat iedereen die vindt dat er iets op internet efficiënter geregeld kan worden, dat zelf kan bouwen.’

Tumblrartikel

Zoals jullie wellicht weten, ligt technologie niet meteen in mijn interessegebied. Wel herken ik als aspirant-schrijver en blogger met publicatiedrang, het verlangen naar een simpele publicatievorm. En ik ben niet de enige.

Toen ik op Literaturfest kort met technoviking Alexander Klöpping sprak, vroeg ik hem waarom hij op Tumblr blogt, en niet op WordPress. ‘Omdat ik stiekem toch van simpel houd,’ gaf hij toe, ondanks zijn imago als nerd.

Daarom is dat initiatief iets moois. Leren coderen betekent iets kunnen versimpelen, je schrijfwerk terugbrengen tot de essentie. Het betekent de vrijheid hebben om je eigen publicatie te bouwen zonder afhankelijk te zijn van blogservices of oprichters die bepalen welke functies je wel en niet kunt gebruiken.

En die vrijheid lijkt me, ook voor zelfbenoemd schrijvers, heerlijk.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.