Bezoek de virtuele bibliotheek in de metro

Een week geleden kreeg ik een brief van de bibliotheek. Of ik mijn bibliotheekabonnement wilde verlengen en het contributiebedrag kon betalen. Veertig euro mocht ik overmaken. Best wat geld als je student bent. Blijkbaar hebben meer mensen die gedachte, want drie studenten uit Miami bedachten iets om lezen aantrekkelijker te maken.

 

In het openbaar vervoer heeft het boek altijd een functie gehad. Het boek diende als legitiem excuus om degene voor je niet aan te hoeven spreken. Het was je metgezel tijdens een ritje met de metro, zodat je door de fantasie van de schrijver kon ontsnappen aan de te dicht op elkaar staande mensen, vette patatlucht en de starende ogen voor je.

Sinds een paar jaar is dat veranderd. Wanneer je met het openbaar vervoer reist, neem je geen boek meer mee. Het is te zwaar in je tas of je reist te kort om veel te lezen. De spelletjes op je smartphone vervangen het boek en een praatje aanknopen met die leuke reiziger vanwege het boek dat hij leest, gebeurt zelden. Drie studenten uit Miami hebben daar een oplossing voor bedacht.

”Now that the internet is available almost anywhere, people are able to do “instant research” to learn about anything on their smartphones. The New York Public Library wants to remind New Yorkers that they are still a valuable resource, and a free service.”

Omdat ze de lege openbare bibliotheken in New York willen helpen, startten ze een project. Als de reizigers niet naar de bibliotheek komen, brengt de bibliotheek de ontspanning en het plezier van lezen naar hen. Ze bedachten interactieve posters waar de op dat moment bestverkopende boeken op staan. Je houdt je mobiel tegen de poster en kunt een boek uitkiezen om te lezen. Vervolgens ontvang je de eerste tien bladzijden gratis op je telefoon. Hoef je andere reizigers niet meer onrustig te maken met het ongemakkelijke staren. Wanneer je de metro verlaat, krijg je direct op een plattegrond te zien waar de dichtstbijzijnde bibliotheken zijn zodat je het fysieke boek op kunt halen.

Helaas is het een fictief project van de studenten, waardoor de mogelijkheid om in de metro boeken te lezen nog niet echt bestaat. In de video hieronder kun je zien hoe het zou werken als het project echt door bibliotheken uitgevoerd zou worden. Het lijkt me een geweldig manier om het bezoeken van de bibliotheek te stimuleren. Dan weet ik in ieder geval zeker dat die veertig euro contributie het waard is.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • joten

    klinkt leuk! maar heb je er ook aan gedacht dat als niemand meer mag praten met elkaar, er blijkbaar totaal geen communicatie meer mag zijn, er ook niet veel mond-aan-mond-reclame meer gemaakt zal worden voor een bepaald boek? wat tenslotte nog altijd de grootste vorm van reclame blijkt te zijn.