Denk eens na over jouw motivatie om te bloggen: wat geeft het je?

Blogcoach – hoewel, ze is zoveel dat ik twijfel of het woord ‘blogcoach’ het omvat – Kitty Killian geeft toe: ze moet er niet aan denken dat ze nooit meer reacties op haar blog krijgt. ‘Ik heb feedback nodig,’ schrijft ze. ‘Steun. Grapjes.’ Reacties zijn het bewijs dat ze iets goed doet. Reacties, interactie met lezers, steun, grapjes, bevestiging; het zijn voorbeelden van wat bloggen haar geeft. Met die vraag werd ik tijdens een Google Hangout met medebloggers geconfronteerd: wat geeft het bloggen je?

[heading margin_top=”14″]Ja, er zijn vijf lange termijn redenen om te bloggen[/heading]

Over die vraag moest ik zolang nadenken dat ik er zelf een beetje van schrok. Ik maakte vier video’s over bloggen om studenten aan te sporen ermee te beginnen en in die video noemde ik maar liefst vijf redenen om te bloggen. Je leert er ontzettend veel van, je bouwt een waardevol archief op, je wordt je bewuster van alles om je heen (de zogenaamde blog-blik), je laat zien dat je je ergens voor interesseert en je ontmoet interessante mensen. Toch is dat niet hetzelfde als  ‘wat het je geeft’.

Wat het je geeft, dat is waar je het voor doet wanneer je na een lange dag achter je laptop kruipt om een stuk te tikken. Dat is de motivatie die ervoor zorgt dat je discipline kunt opbrengen om je blog te blijven updaten. De redenen die ik hierboven noemde, zijn lange termijn motivaties.

Je leert er veel van, nadat je er tijd in hebt gestoken. Je bouwt een waardevol archief op, nadat je maandenlang trouw geblogd hebt. Je wordt je bewuster van alles om je heen, nadat bloggen en het zoeken naar onderwerpen in je systeem zit. Je laat zien dat je je ergens voor interesseert, nadat je dat ook daadwerkelijk voor langere tijd doet. Je ontmoet interessante mensen, nadat je je blog serieus neemt en naar evenementen gaat.

Wat je nodig hebt om het bloggen vol te houden zodat je die voordelen allemaal meemaakt, is iets wat je direct krijgt wanneer je blogt. Zoals reacties, in het geval van Kitty Killian. Wat geeft het bloggen mij? ‘Krijg je veel reacties?’ werd er in de Google Hangout gevraagd. ‘Nee,’ was mijn antwoord. Ik ben de 0 die bovenaan artikelen prijkt gewend en leef op wanneer ik zie dat er twee reacties onder een stuk staan. Maar het is niet iets wat ik verwacht wanneer ik op publish druk. Het is niet iets wat ik per definitie krijg.

[heading margin_top=”14″]Wat geeft bloggen mij?[/heading]

‘Reacties zijn voor jou dus niet de voornaamste motivatie,’ werd geconcludeerd. Maar wat dan wel? Het duurde even, maar nu heb ik twee motivaties: voldoening en de mogelijkheid om gedachten ‘af’ te maken. Ik heb met mezelf (en eigenlijk ook met jou) de afspraak gemaakt om meer te schrijven, meer te bloggen. Iedere dag zelfs. Als ik een blogpost publiceer, hou ik me aan de afspraak. Ik schrijf, daar word ik gelukkig van en dus geeft het publiceren me een voldaan gevoel.

Goed, korte termijn motivatie nummer twee: de mogelijkheid om gedachten af te maken. Als ik iets niet opschrijf, is het niet echt zo. Een gedachte die alleen in mijn hoofd bestaat, kan nog overal heen. Hij kan me dagenlang blijven lastigvallen, zo af en toe langskomen of juist weggaan en me nooit meer opzoeken. Om te voorkomen dat gedachten te lang blijft hangen of juist te snel vertrekt, schrijf ik ze op. Dan wordt de gedachte ‘echt’ en heb ik de mogelijkheid hem ‘af’ te maken.

Daarom kruip ik nog steeds het liefst dagelijks achter mijn laptop. Voor een voldaan gevoel na het schrijven en de wetenschap dat ik, als ik op publish druk, een gedachte heb afgemaakt die daarvoor alleen uit losse zinnetjes en observaties bestond. Fijn, dat bloggen.

Wat geeft bloggen jou?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Voldoening vind ik een goed punt. De laatste tijd probeer ik om mijn artikels een klein beetje professioneler te maken en dat geeft wel een goed gevoel.
    Verder? Tsjah, ik vraag het me ook dikwijls af waarom ik blog. Het is niet zo dat er mensen van wakker liggen als ik plots niets publiceer… ‘k Ben er nog niet aan uit!

    • Linda Rosalinde Markus

      Daarom denk ik ook dat het mooi zou zijn als je voor jezelf kunt bloggen. Als ik nu zou stoppen, ligt er ook niemand wakker van. Misschien dat jij het jammer vindt (en misschien nog één of twee anderen), maar dat is na een weekje ook weer over. Voor lezers is er veel te lezen en zijn er veel blogs, waardoor eentje meer of minder weinig uitmaakt. Maar voor jezelf als blogger zou het juist wel moeten uitmaken. Als ik zou stoppen, zou ik er zelf wakker van liggen. Omdat ik er zelf iets uithaal, snap je?