Hoe overleef je een blogdip? Tien tips om het bloggen vol te houden

Er zijn tientallen boeken geschreven over hoe je begint met bloggen. Hoe kies je een naam, waar schrijf je over en kies je voor WordPress of toch voor Blogger? Ook op het web staan de bloggoeroes klaar om je te helpen met het begin van je blogavontuur. Boeken en goeroes die je vertellen hoe je het bloggen volhoudt als je eenmaal begonnen bent, zijn schaarser. Hoe hou je het vol om steeds weer een goeie blogpost te tikken? Kortom: hoe overleef je een blogdip?

Die blogdip voorkom je niet. Bij iedere blogger die ik volg heb ik meer dan eens een blogpost voorbij zien komen over de blogdip. Ja, ook bij bekende bloggers die ogenschijnlijk nergens last van hebben. Voor degenen die het nog niet hebben meegemaakt: een blogdip gaat verder dan even geen inspiratie hebben. Je hebt geen zin om tijd aan je blog te besteden en als je dat toch probeert, gaat het moeizaam. De inspiratie lijkt eindeloos ver weg en je vraagt je af of je blog nog wel zin heeft. Waar doe je het allemaal voor?

Gelukkig is het meestal een kortstondig dipje: je komt er altijd weer bovenop. Hoe? Dat verschilt. Soms krijg je na een paar dagen vanzelf weer zin om achter je toetsenbord te kruipen of helpt het om een uitgebreide blogpost over mogelijke oorzaken en oplossingen te schrijven. In andere gevallen moet je er zelf actief iets aan doen, voordat je ineens een paar weken van het wereldwijde web verdwijnt. Zelf heb ik minstens vijf blogdips gehad in de bescheiden drie jaar dat ik blog. Hoe hervond ik mijn motivatie?

1. Maak taken af die je nog moet doen

Als je geen ruimte in je hoofd hebt, is het doorgaans moeilijker om creatief te zijn. Daarom helpt het om je hoofd zoveel mogelijk leeg te maken. Misschien zie je al de hele tijd op tegen het schoonmaken van het huis of heb je een deadline die in je achterhoofd zit. Werk die taken af. Schrijf dat essay voor je studie, beantwoord die ene mail en ruim desnoods de vaatwasser uit. Daarna kun je al je overige tijd aan het bloggen besteden. Er zit geen druk achter en er is niets anders dat je aandacht vraagt. Dat geeft rust.

2. Verander je lay-out

Wat bij mij vaak het probleem verholpen heeft, is de lay-out veranderen of tenminste aanpassen. Een mooie lay-out vinden en op je blog toepassen kost tijd. Tijd die je meestal niet hebt als je naast je studie of baan ook nog een paar keer per week wil bloggen. Irritaties over die ene functie die niet werkt of het responsive uiterlijk dat nog niet echt lekker leest, halen je soms in. Besteed wat tijd aan het veranderen van dingen die je allang wilde aanpassen. Een andere kleur, een nieuw lettertype of een andere indeling; daarna heb je meestal je enthousiasme terug.

3. Zorg voor intrinsieke motivatie

Klinkt heel chic, maar het betekent niets meer dan motivatie die echt vanuit jezelf komt. Dus niet: ik blog omdat ik het leuk vind dat andere mensen het lezen. Dat komt van buitenaf. Ik let er bijvoorbeeld wel op dat lezers iets aan een blogpost hebben, maar ik doe het vooral omdat ik er zelf gelukkig van word. Mijn gedachten en overwegingen gestructureerd opschrijven en publiceren zodat ik het terug kan lezen, geeft me genoeg voldoening om het bloggen vol te houden. Bezoekers zijn een leuke (oké, hele leuke) extra, maar geen hoofdreden. Wat is jouw intrinsieke motivatie, jouw reden om elke week weer een stuk te tikken?

4. Dwing jezelf

Als je jezelf dwingt om met regelmaat iets te publiceren, heb je houvast. Stel een deadline voor jezelf. Als je dat moeilijk vindt, kan het helpen om een blogcursus te volgen. Sinds januari doe ik bijvoorbeeld om de maand mee aan een cursus waarbij ik vier opdrachten krijg die ik voor een bepaalde tijd moet uitwerken. Dat zorgt ervoor dat je toch achter je laptop kruipt en er iets van probeert te maken. Het resultaat? Blogposts waar je vanzelf enthousiast weer van wordt.

5. Verzin een plan voor de toekomst

Jij verandert en je blog dus ook. Kijk daarom nog eens naar hoe je over je blog dacht toen je begon. Waar wilde je over schrijven? Wat leverde het je op? De kans is groot dat je in de tussentijd andere interesses hebt gekregen en niet langer over bepaalde onderwerpen wil schrijven. Denk na over de toekomst van je blog. Waar ga je over schrijven, waar wil je heen? Een plan geeft je iets om naartoe te werken en hernieuwde energie om door te gaan.

6. Doe iets cultureels

Bezoek een cabaretvoorstelling, kijk je favoriete serie, lees boeken die al maanden op je wachten of bezoek een tentoonstelling in een museum. Doe iets cultureels, iets wat je nieuwe inzichten en gedachten geeft. Na een film of bijzondere tentoonstelling heb je vaak weer zin om iets te schrijven, om iets van wat je net meemaakte of zag te delen.

7. Ga op zoek naar inspiratie

Inspiratie komt je soms aanwaaien, dan vang je een gesprek op of maak je iets mee wat gedeeld moet worden. Vaker is dat niet het geval en dan moet je er actief naar op zoek gaan. Lees blogs en tijdschriften, kijk naar de onderwerpen en vraag jezelf af: wat vind jij ervan? Ben je het ermee eens of juist niet? Kun je dat onderwerp met een andere invalshoek benaderen? Lees dus niet als een lezer, maar als een schrijver/blogger: wat kun jij ermee?

8. Kijk naar je blogritme

Soms is je blogritme het probleem. Ik blogde een jaar lang iedere dag, maar merkte dat het me tegenwerkte toen ik het drukker begon te krijgen. Forceer jezelf niet om altijd hetzelfde ritme aan te houden. Veranderen mag. Als je van vijf keer per week naar drie keer per week bloggen gaat, geeft dat meer lucht. Het kan je het gevoel geven dat je het bloggen weer aan kunt.

9. Herlees je notitieboekje

In volgeschreven notitieboekjes kijk je nooit meer. Waarom eigenlijk niet? Pak ze er eens bij en blader terug naar de eerste pagina’s. Welke ideeën heb je toen opgeschreven die je nooit gebruikt hebt? Notitieboekjes zijn een bron van inspiratie en ideeën die erop wachten om gebruikt te worden. Die ideeën kunnen je weer enthousiast maken om het bloggen op te pakken.

10. Zoek inhakers

Toen Elly’s Choice lanceerde, wist ik: ha, daar kan ik iets mee! Ik schrijf vaker over literatuur en ontwikkelingen daarin, dus de lancering was voor mij een ‘inhaker’. Een onderwerp dat toevallig langskwam waar ik iets mee kon. Zoek inhakers die bij jouw onderwerp passen. Is er iets nieuws ontwikkeld of is er juist een discussie ontstaan over iets dat dicht bij jouw blogonderwerp ligt? Blog erover! Zo kun je toch bloggen als je even iets minder enthousiast bent.

Foto door: Tim Wang

Wat is jouw tip om uit een blogdip te komen?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Ik heb er gelukkig nog geen last van gehad 🙂

  • Linda Rosalinde Markus

   Gelukkig! En als je er ooit wel last van krijgt, laat je dan in ieder geval niet uit het veld slaan. 🙂

 • Marleen

  Ik herken het ook. Maar gelukkig is de dip van korte duur en is het hierna weer des te leuker.

  • Linda Rosalinde Markus

   Precies! 🙂

 • Joop

  Ik had laatst ook zo’n ‘blogdipje’.
  Weblog gewist, computer gecrasht…, alle teksten kwijt.
  Vijf jaar lang niets aan bloggen gedaan en een maand geleden de draad weer opgepakt.

  • Linda Rosalinde Markus

   Wauw, dat is heel radicaal! Wat heeft je doen besluiten om het weer op te pakken?

   • Joop

    In de zomervakantie zocht ik (min of meer uit verveling) weer een paar weblogs van vroeger op. De meeste bloggers bleken inmiddels gestopt te zijn op een paar diehards na, waaronder Karin Ramaker (met-k.com). En toen kreeg ik de smaak weer te pakken.
    Misschien is dat ook een tip: je favoriete weblogs blijven volgen, dan krijg je vanzelf weer inspiratie en zin om verder te gaan.
    En reageren op de blogs die je leuk vindt. Dat is voor beide partijen een prikkel om door te blijven gaan.

    • Joop

     O, wacht, ik zie dat je zelf ook al hebt geschreven dat het goed is weblogs te lezen. Sorry.

     • Linda Rosalinde Markus

      Oh dat geeft niet, het is altijd goed om de tips ook van iemand anders te horen. 🙂

 • Aritha

  Dank je wel! leuke en vooral praktische tips. Voor punt 3.

  http://arithavermeulen.blogspot.nl/

 • Marlene

  Leuke tips! Dat nalezen van het notitieblokje is erg handig. En herkenbaar! Helpt mij ook vaak weer verder 🙂

 • karin

  nog een blogtip: reageer niet (alleen) in de reactiebox maar schrijf nav iemand’s blog jouw reactie op jouw eigen blog.

  • Joop

   Oh ja, moet ik ook eens een keer proberen.
   BTW, deze Karin bedoel ik dus. 🙂

   • Linda Rosalinde Markus

    Die Karin ken ik! Stiekem gaat tip nummer 4 over haar online blogcursus. 🙂

  • Linda Rosalinde Markus

   Goeie!

 • Lilith_8

  Die tips komen net op tijd – ik doe mijn best om uit zo’n dip te komen 🙂

 • Zo ben ik ooit ook eens gestopt. Een heerlijk blog op mijn eigen webstek, wel wat lezers en ik had een heel kader waarbinnen ik iedere dag blogs schreef. Maar dat kader werd te strak en uiteindelijk vond ik dat ik alleen nog maar stomme rommel schreef. Het blog paste niet meer, hoezeer ik ook probeerde wat te veranderen. En toen ben ik gewoon gestopt met bloggen. Nu de draad terug op genomen en ik ben alweer een paar maanden enthousiast bezig. Geen kader, geen grenzen, gewoon… dingen die me interesseren. Eigenlijk heb ik mijn blogdip gekregen door alle stukken over hoe je moet bloggen. Ik denk dat je gewoon vooral moet doen wat je zelf leuk vindt.

  Handige tips btw 🙂

 • Mientje

  Ik ben sinds kort ook weer begonnen en vind het leuk, maar ik vergeet het vaak. 🙁

 • Pingback: Hoe kom je terug van een (erge) blogpauze? | Letterkronkels()