Bloggen, een verfrissende aanvulling op de journalistiek

Hoewel bloggen wereldwijd heel populair is, wordt er vaak op bloggers neergekeken. Bijvoorbeeld door mensen die Journalistiek gestudeerd hebben en zichzelf journalist mogen noemen. ‘Het is te danken aan bloggers dat er zoveel onzin op het web circuleert,’ ving ik laatst op toen ik een groepje journalisten hoorde praten. ‘Ze kunnen niet voor een krant of tijdschrift schrijven, dus publiceren ze zelf maar wat.’ ‘Zielig,’ knikte een derde.

Bloggers zijn mensen die over alles hun slecht onderbouwde mening geven en er nog trots op zijn ook. Daar waren de journalisten het roerend over eens. Ergens begreep ik ze wel. Zij studeren vier jaar lang, leren alle kneepjes van het vak, lopen stage, werken zich uit de naad voor alle deadlines en zwoegen op hun afstudeerscriptie. En dan verschijnen daar ineens mensen die vrijwel hetzelfde doen als zij, alleen dan online en zonder diploma. Dat moet vast moeilijk te verteren zijn als je net afgestudeerd bent als ‘echte’ journalist. Toch kan ik me niet in hun gedachtegang vinden. Het is waar dat journalisten de regels van het vak kennen. Ze belichten alle kanten van het verhaal, controleren hun bronnen, doen onderzoek, moeten objectief zijn en zich houden aan het uitgangspunt van de krant waar ze voor werken. Bloggers hebben hierin meer vrijheid, maar dat hoeft volgens mij niet meteen te betekenen dat ze daarom onzin publiceren of de feiten niet controleren.

Een tijdje geleden kwam er op het journaal een interessant onderwerp voorbij. Alleen duren dat soort nieuwsberichten vaak kort en krijg je geen uitgebreide achtergrondinformatie. Het gevolg was dat ik het internet afstruinde naar meer informatie. Al snel kwam ik uit op een blog over het onderwerp die geschreven was door een deskundige op dat gebied. Het artikel was kritisch, vlot geschreven en gaf veel informatie over het onderwerp. Ik, als lezer, hield er een voldaan gevoel aan over. Daarom begrijp ik de afgunst van journalisten jegens bloggers wel. Ze hebben het gevoel dat hun ‘vak’, nieuws vinden en verspreiden, van hen afgepakt wordt door amateurs die niet weten waar ze over praten. Maar dat is niet terecht. Door blogs krijgen wetenschappers en andere deskundigen een stem die ze aan iedereen kunnen laten horen. Een blog geschreven door een deskundige of iemand met veel passie voor het onderwerp hoeft niet slechter te zijn dan een artikel erover in een kwaliteitskrant. Sterker nog, doordat de blogger in zulke gevallen vaak meer van het onderwerp weet dan de journalist, heeft de blog voor mij meer nieuwswaarde.

Volgens mij kun je bloggen en journalistiek dan ook niet met elkaar vergelijken. De journalist vindt het nieuws, haakt erop in door er een nieuwsitem over te maken of een artikel te schrijven en de blogger zorgt op zijn beurt voor de nodige verdieping op het onderwerp. Ze vullen elkaar juist aan en dragen zorg voor verschillende doelgroepen. De journalist richt zich op de naar nieuws hongerende mensen die vluchtig het nieuws van de dag door willen nemen en de blogger voorziet de lezer, die specifiek geïnteresseerd is in een bepaald onderwerp, van verdere informatie. Prima verdeling, als je het mij vraagt. Maar misschien moet je het helemaal niet aan mij vragen. Ik blijf tenslotte een blogger, je weet wel, zo iemand die zijn mening geeft en daar trots op is. Vooral dat laatste.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Leuk artikel!

 • leuk om te lezen.! x

 • Goed stuk! Tegenover de vakkennis, de objectiviteit en de politieke correctheid van de journalist, staat (meestal) de passie, het niet moeten en vooral de authenticiteit van de blogger. In onze maatschappij met zijn overdaad aan informatie geven almaar meer mensen de voorkeur aan dat laatste. Tenminste, dat is mijn aanvoelen …

  • Bedankt! Je verwoord het precies goed, de journalist moet zich aan bepaalde voorwaarden houden en de blogger heeft die beperking niet. Ook voelen blogs soms/meestal ‘echter’ aan dan journalistieke stukken.

 • Anonymous

  Ik durf niet te voorspellen hoeveel internet de journalistiek gaat beïnvloeden, maar de neerslag zal enorm zijn. De papieren krant, hoelang zal die nog mee gaan? In elk geval zorgt bloggen voor democratisering van de nieuwsgaring etc. Verder geldt voor blogs wat ook voor boeken en kranten geldt: je moet zelf schiften. Overal is er kaf tussen het koren.

  S.W.

  • Ik denk dat er altijd wel mensen zullen zijn die de voorkeur geven aan de papieren krant, al denkt de jongere generatie daar niet helemaal hetzelfde over. Je hebt gelijk, er zit net als bij kranten veel ‘rommel’ tussen blogs.

 • Mooi stukje, Linda! (As always…) ♥

  Liefs,
  Adriënne