Bloggen is niets voor mensen die niet begrijpen waarom het zo krachtig is

Iets meer dan een jaar geleden begon een goede vriendin van me met bloggen. Ze was ontzettend enthousiast en ik natuurlijk ook. Eindelijk was er iemand waarmee ik urenlang over bloggen kon praten en brainstormen over goeie onderwerpen. Ik hielp haar met de layout, zij tikte een stukje waarin ze zichzelf voorstelde. Ze was klaar om aan haar blogavontuur te beginnen. Lang duurde het niet, en dat maakte me duidelijk dat bloggen niet voor iedereen is.

Ik probeer iedereen in mijn omgeving over te halen om te beginnen met bloggen. Om uiteenlopende redenen die blogger Elja Daae heel mooi heeft verwoord. Bloggen is een verslaving met veel voordelen en amper schadelijke bijwerkingen. Ik nam het bloggen pas serieus toen ik een blogworkshop van drie uur bijwoonde. Daar werd ik enthousiast om het bloggen door te zetten en zelf de voordelen te ervaren waar andere bloggers het over hadden.

Ik had die workshop en het contact met andere bloggers nodig om zelf enthousiast te worden. Daarna nam ik me voor vrienden en familie te enthousiasmeren voor het bloggen. Dat lukte aardig. Een vriendin met een schoonheidssalon begon met bloggen. Medestudenten schreven hun eerste blogposts over communicatie. En de vriendin die ik hierboven noemde, wilde op haar blog haar mening delen over het nieuws. Tot ze ineens na een paar maanden stopte.

‘Je blogt weinig de laatste tijd,’ zei ik. ‘Klopt. Het is niets voor mij, ik ben ermee gestopt.’ Ik begreep het niet. Het was niets voor haar? Ze vertelde me altijd interessante verhalen over haar studie en maakte me aan het lachen met haar uitspraken. Ze leek me de perfecte blogger. Ook mijn vriend wilde niets van het bloggen weten. ‘Dat is jouw ding,’ zei hij dan. Daar dacht ik aan toen een blogger tijdens een Google Hangout zei dat bloggen niet voor iedereen werkt.

Bloggen is niet voor iedereen.

Het voelt tegenstrijdig om die woorden op te schrijven terwijl ik er altijd in geloofde dat het wel zo was. Dat iedereen kon en moest bloggen, omdat het je zoveel geeft. Nieuwe contacten, een archief, voldoening, betere communicatieve vaardigheden, heldere gedachten en vast nog dertig andere voordelen. Toch ben ik er inmiddels achter dat het zo is. Bloggen is niet voor iedereen.

Bloggen is niets voor mensen die er niet in geloven.

Bloggen is niets voor mensen die de voordelen niet zien.

Bloggen is niets voor mensen die altijd al schrijftaken uitbesteden omdat ze dyslectisch zijn.

Bloggen is niets voor mensen die geen lange adem hebben.

Bloggen is niets voor mensen die niet begrijpen waarom het belangrijk is om je verhaal te delen.

Bloggen is niets voor mensen die na een maand vijfduizend bezoekers verwachten.

Bloggen is niets voor mensen die het verschil tussen een blog en andere media niet zien.

Bloggen is, kortom, niets voor mensen die niet begrijpen waarom bloggen zo krachtig en speciaal is. Dat die mensen bestaan, kostte me moeite om te geloven. Ik dacht dat er bij iedereen die een enthousiaste workshop volgde wel een vuurtje zou gaan branden. Dat iemand die de voordelen hoort om is en, ook al is hij niet goed in schrijven, zijn best doet om mooie blogposts te tikken. Maar zo werkt het niet. Om te kunnen bloggen moet je erin geloven, zien wat de meerwaarde van het medium is en begrijpen waar je het voor doet.

Bloggen is dus niet voor iedereen. Niet voor de vriendin die me aan het lachen maakt. Niet voor mijn vriend. Maar wél voor de vriendin met de schoonheidssalon en ongetwijfeld nog vele anderen. Aan ons, de enthousiastelingen, de taak om ze te inspireren en ervoor te zorgen dat ze het proberen. En als ze dan zeggen dat het niets voor hen is, zeggen we:

‘Ik begrijp het.’

Zelfs als dat niet helemaal waar is.

Foto door: Sanjay Kalyan

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Ellis

  Bloggen is een verslaving ^^

 • Prachtig gezegd. Je kunt als fanatiek blogger niet anders dan op een gegeven moment concluderen dat het niet voor iedereen is weggelegd. Niet omdat mensen het niet kunnen (want iedereen kan bloggen, in welke vorm dan ook) maar omdat ze het gewoon niet willen. Omdat ze het niet leuk vinden. Omdat het ze geen voldoening geeft. Omdat ze te hoge verwachtingen hebben en teleurgesteld raken.
  Zonde he. Maar ook prima. Blogtip 1: doe het gewoon. Als je er zin in hebt. 🙂

 • seozwolle

  Bloggen vergt doorzettingsvermogen, creativiteit, kennis van online communicatie, tijd en heel veel passie. Dat heeft niet iedereen, althans, vaak wel eventjes, maar je houdt het pas echt vol als je het écht leuk vindt en je écht wilt.

  Maar er zijn ook andere vormen van bloggen he? Als iemand goed verhalen kan vertellen, is een video blog misschien wel iets?

 • Mirjam Brouwer

  Ik geloof dat ik voor de meeste punten van je lijstje goed zit, maar dat van die lange adem kan nog wel eens een probleem zijn. Zou je dat kunnen trainen? 😉