Door te bloggen neem je de leiding over je dromen: dat is persoonlijk leiderschap

Als ik op verjaardagen vertel dat ik Communicatie studeer, hebben de meesten er wel een beeld bij. Vakken zoals persberichten schrijven, interne communicatie, creatief schrijven, media leren kennen, onderzoeken doen, leren interviewen.. Het zijn vakken waarbij je meteen een beeld hebt, waarbij je denkt: ‘Ja, dat is nuttig om te leren als communicatiestudent.’

[heading margin_top=”14″]Wat is persoonlijk leiderschap? Mensen sturen? Leiding geven?[/heading]

Soms zijn er vakken waar je niet direct een associatie bij hebt. Zo sta ik dit blok ingeschreven voor het vak ‘Persoonlijk leiderschap’. Twee weken voor het vak begon, kreeg ik een mail van de docent met daarin een opdracht voor het eerste college:

Neem naar de eerste les iets mee dat jij vindt passen bij persoonlijk leiderschap. Wat je meeneemt maakt niet uit, het kan een voorwerp zijn, een citaat of een foto.

Zorg dat je er een verhaal bij kunt vertellen, liefst kort en persoonlijk: wat zegt het over jou en over jouw opvatting over persoonlijk leiderschap.

Ik dacht er even over na. Wat versta ik onder persoonlijk leiderschap? Leiderschapskwaliteiten hebben? In staat zijn een team mensen te sturen? Een persoon zijn waar anderen een voorbeeld in zien zoals Nelson Mandela? Het eerste zoekresultaat van Google vertelde me dit: ‘Persoonlijk leiderschap is jezelf kennen en grip hebben op je leven.’

Hoewel het wat zweverig klinkt, is dat wel de definitie die ik aangehouden heb. Op Twitter stelde ik voor een voorwerp mee te nemen, het boek ‘Sex, Blogs & Rock-‘N-Roll’ van bloggoeroe Ernst-Jan Pfauth. Een lezer kwam met een ander idee:

Hoewel ik zijn suggestie mooi vond, nam ik toch het boek mee. De meeste studenten kozen voor een inspirerende quote, anderen voor een ervaring of een foto. En iedereen die wilde, mocht er iets over zeggen. Ik ook, dus hield ik het boek omhoog. Ernst-Jan wilde journalist worden en zag een kans in de stage die hij bij de Verenigde Naties zou lopen. Hij mailde zijn favoriete krant met de vraag of hij verslag kon doen vanuit New York.

‘Nee,’ was het snelle antwoord.

[heading margin_top=”14″]Door te bloggen stuur je je leven een bepaalde kant op[/heading]

Omdat hij niet in de krant mocht publiceren, besloot hij zijn eigen publicatie te starten. Een ambitieuze blog over alles wat hij in de bruisende stad meemaakte. Twee jaar later kon hij alsnog bij nrc.next aan de slag. Inmiddels heeft hij alles in zijn leven aan bloggen te danken en is hij nu uitgever van journalistiek medium De Correspondent. Door een blog te beginnen, wachtte hij niet af tot hij ergens aan de slag kon, maar nam hij zelf het initiatief.

Een schitterend voorbeeld van persoonlijk leiderschap.

Het was mooi om te zien hoe iedereen het begrip anders interpreteerde. Als ik eraan denk, zoek ik automatisch een connectie met schrijven en bloggen, waardoor ik bij het boek van Ernst-Jan uitkom. Klasgenoten zochten betekenis in quotes als ‘Build on self succes,’ ‘It’s better to ask for forgiveness than permission’ en ‘Live your own life, not anyone else’s’. Alles draait om de leiding nemen over je eigen leven, op de manier die het beste bij je past.

Ook mijn docent nam een voorwerp mee. Een prachtige doos, met op de voorkant een gouden afbeelding van een schip. Uit de doos haalde ze haar master thesis die ze voor een bedrijf maakte. Het bedrijf identificeerde zichzelf met de verloren jongens uit het verhaal van Peter Pan. In het verhaal hoeven de jongens nooit te eten of te slapen, want ze zijn nooit moe en hebben nooit honger. Dat bestaat niet in Nooitgedachtland.

[heading margin_top=”14″]Het gaat om jezelf en je grenzen kennen, initiatief nemen[/heading]

Het bedrijf dacht er ook zo over. Werken, doorgaan, misschien zelfs lunchpauzes overslaan. Mijn docent wilde het bedrijf met het verhaal van Peter Pan een spiegel voorhouden. Altijd doorgaan zonder ooit moe te worden of honger te voelen, kan alleen in fictieve verhalen. Omdat ze niet alleen het bedrijf, maar ook zichzelf door de thesis leerde kennen, symboliseerde de thesis voor haar persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap is dus niet alleen zelf het initiatief nemen voor je eigen leven en de dromen die daarin thuishoren. Het is ook jezelf kennen, weten waar je grenzen liggen. De verantwoordelijkheid nemen voor alles wat je wil bereiken en daarvan niet afhankelijk te zijn van anderen.

Geen vak waar je meteen een beeld bij hebt, persoonlijk leiderschap. Maar bijzonder is het wel. En ik heb zo’n gevoel dat dat niet alleen geldt voor communicatiestudenten.

Welk voorwerp of welke quote associeer jij met persoonlijk leiderschap?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.