Online publiceren

Waarom ik ervoor kies om op meerdere stukjes web te bloggen

Ken je dat, van die bloggers die over verschillende onderwerpen schrijven en voor elk onderwerp een nieuw blog aanmaken? Ik begreep dat nooit. Alles wat je schrijft komt toch vanuit jou? Waarom past het dan niet op een enkele website? Lekker overzichtelijk ook, zo’n centraal stukje web waar alles verschijnt. Inmiddels weet ik dat een blog met een mix van onderwerpen niet handig is voor adverteerders en dat je soms toch behoefte hebt om onderwerpen te splitsen. Ik doe het nu zelf ook.

Verdwaalde bezoekers gezocht!
Als je me zou willen volgen op het wereldwijde web, kan dat op verschillende plekken. Hier, op onregelmatige basis. Op Lood, als gastblogger op andere websites zoals Schrijven Online en sinds eind vorig jaar ook op m’n zakelijke website Cup of Copy. Op microblog Twitter vroeg iemand onlangs waarom ik daar nu ook blog. Waarom over vergelijkbare thema’s bloggen op verschillende websites?

In ieder geval niet voor zoiets als adverteerders. Wel vanwege SEO. Op bepaalde zoekwoorden scoort dit blog hoog in Google. Niet omdat daar een bewuste strategie achter zit, maar omdat ik hier al jaren af en toe stukjes publiceer. Daar houdt Google van. Als ik mijn zakelijke website online gooi en er verder niet meer naar omkijk, kan ik ervan uitgaan dat alleen verdwaalde zoekers er ooit op terechtkomen.

The best place to hide a dead body is on page 2 of Google search results.

En stel, je bent een ondernemer. Via Google zoek je specifieke informatie. Wat maakt je dan blijer? Een website met allerlei artikelen over online communicatie overzichtelijk bij elkaar of een persoonlijk blog over vier onderwerpen waar communicatie ook een onderdeel van is? Als ondernemer is je tijd schaars en kostbaar, dus is het eerste praktischer.

Hoe ben jij jezelf online?
Een andere reden is dat ik de content toch behoorlijk anders vind. Hoewel dit blog af en toe raakt aan communicatie, zijn het meestal persoonlijke overpeinzingen en ervaringen. Op Cup of Copy zijn de blogs veel gerichter. Ik schrijf ze nog steeds vanuit mezelf en de situaties die ik meemaak, maar ze geven ook antwoord op vragen, hebben een zakelijke insteek en zijn meer to the point. Ook is het minder vrijblijvend: er verschijnt trouw iedere woensdag een nieuwe blogpost online.

Daarnaast vraag ik me af of de ene website belangrijker moet zijn dan de andere. Kan het niet naast elkaar bestaan? Er is een overlap, maar er zijn ook verschillen. Die verschillen zijn voor mij groot genoeg om toch te kiezen voor aparte websites. Online moet dat kunnen, zeker gezien de ontwikkelingen. Mijn generatie blijft niet op één plek, heeft niet tien jaar lang dezelfde werkgever en doet zoveel verschillende dingen dat hokjesdenken niet van toepassing is.  Ik hoef niet alles in één (digitaal) hokje te stoppen, maar kan het verspreiden.

Websites als about.me zijn het voorbeeld daarvan: een centrale plaats om links te verzamelen naar alles wat je zoal online uitspookt. Zo heb je beide: meerdere websites en een centraal punt. Het mooie is dat je je nergens aan hoeft te houden. Heb je meerdere websites? Prima. Toch liever een diverser blog waar alles samenkomt? Ook prima. Het gaat erom wat voor jou prettiger werkt en wat jou helpt om online jezelf te zijn en jouw stukje(s) web te vullen met al het moois dat je in je hebt.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Noa Meijer

    Meerdere blogs is niet zo erg toch? Leuk juist! 🙂

  • Ali Molenaar

    Heb al jaren twee blogs, en heb dat aangehouden toen ik een paar maanden geleden ben overgestapt op wordpress. Dat was vooral omdat het allebei wel persoonlijke blogs waren, maar over compleet verschillende onderwerpen. De één over boeken, informatie, etc. De ander over afvallen en sporten. Bevalt me nog steeds.

  • natuurlijk is het ‘niet erg’ om verschillende blogs te hebben. ik merk alleen wel (bijv nu bij jou) dat ik alleen nog maar bij cup of copy kijk (link staat in je twitter bio – makkelijk) maar ik lees een en hetzelfde. de topics hebben veelal dezelde raakvlakken waardoor ik afhaak. voor diversiteit zou ik dus een blog willen lezen over thema’s die ik interessant vind, maar ook meer dan dat. en bovendien kun je deze onderwerpen koppelen aan elkaar. daar moet je wel wat schrijfervaring voor hebben misschien, maar het kan wel. en dan wordt dus ook de hoofdreden om twee blogs te hebben, namelijk seo, ook makkelijker. ik let wel degelijk op kernwoorden in mijn teksten. maar ik ga expres voor diversiteit. en via de zoekopdrachten word ik nog steeds gevonden, ook op de onderwerpen waarop ik gevonden wens te worden.

  • Pingback: Blogleesvoer #29 – SYLVIA KUIJSTEN()