Studenten bloggen

Waarom bloggen over je studie zo moeilijk is (en hoe het wel kan)

Op de hogeschool ben ik degene die studiegenoten lastigvalt met het idee dat ze moeten gaan bloggen. Houd je van schrijven? Begin een blog. Wil je de volgende vakgoeroe worden? Start met bloggen. Heb je een mening die tijdens hoorcolleges te vaak achterwege blijft? Wil je jouw visie op het vak ontwikkelen? Waarom begin je geen blog?

Er zijn er niet veel die iets met het advies doen. De meesten hebben er geen tijd voor of vinden dat ze niet leuk schrijven. Zonde, want bloggen is heel waardevol. Vooral voor jezelf. Je laat zien dat je serieus bezig bent met je vak, bouwt een online portfolio op en leert beter schrijven. Blogger Elja Daae schreef onlangs een blog waarin ze precies vertelt waarom studenten moeten bloggen. Waarover? Ook daar geeft ze handvatten voor.

‘Een blog kan het verslag van een ontdekkingsreis zijn: de ontdekking van je vak. Je staat aan het begin. Deel je enthousiasme over die reis.’

Ik juich het toe, maar het is ongelofelijk moeilijk om (inhoudelijk) te bloggen over je studie. Bij studies met een praktische inslag is het wat makkelijker: schrijven over de eerste keer dat je een kikker ontleedt of moest serveren in het studentenrestaurant, levert leuke verhalen op. Maar bloggen over een model dat je als eerstejaarsstudent leert, doe je niet zo snel. Je weet dat alle vakgenoten dat model allang kennen en het niets nieuws is. En: je weet er weinig van. Als je erover schrijft, weet je dat je niet alle kennis hebt en daardoor mogelijk onvolledig bent. Of onkundig overkomt. En dat wil je niet, juist omdat je blog je portfolio is.

Elja schrijft hierover:

‘Doe je niet anders voor dan je bent. Doe niet alsof je meer weet dan je daadwerkelijk weet. Je hoeft niet alle antwoorden te hebben. Je hoeft anderen niet te vertellen hoe het zit. Het is jouw ontdekkingsreis, weet je nog?’

Het is jouw ontdekkingsreis, maar het is wel een openbare ontdekkingsreis. Als eerstejaarsstudent heb je vaak niet het gevoel dat je er al iets over kunt zeggen. Je hoeft niet overal het antwoord op te weten, maar je moet wel iets kunnen toevoegen. Een mening hebben. Een visie ontwikkelen. En daarvoor moet je eerst veel informatie opzuigen, erover nadenken, meer leren. Het idee dat je nog niet genoeg weet en zelf nog niet veel toe te voegen hebt, kan je ervan weerhouden om over je studie te bloggen.

In mijn geval heeft het ook lang geduurd voor ik echt over mijn studie begon te bloggen. In het eerste jaar was ik nog aan het leren wat communicatie precies inhield en voelde ik me echt niet kundig genoeg om daar iets over te zeggen. En waar blog je over als je een taal studeert of iets als letterkunde? Er zijn studies die more blogable zijn dan andere studies. Wat je daaraan kunt doen, is in het begin minder inhoudelijk en vaker vanuit jezelf bloggen.

Een paar suggesties:

 • Waarom heb je voor deze studie gekozen?
 • Wat lijkt je zo interessant aan dit vakgebied?
 • Wat zeggen anderen over je studie en wat vind je daarvan?
 • Wat wil je met je studie doen (ook als dat idee nog vaag is)?
 • En hoe denk je daar twee jaar later over?
 • Welke vijf dingen heb je de afgelopen maand geleerd over je vakgebied?
 • Wat verbaast je het meest over dit vakgebied?
 • Wat zou je willen leren?
 • Verken je vakgebied: wie zijn de goeroes op dit moment en waarom?
 • Wat was een moment waarop je dacht: mijn vakgebied is prachtig/bijzonder/relevant?
 • Ieder vakgebied heeft wel een paradepaardje of ‘toverwoord’ waar docenten het altijd over hebben (bij ons: interactie). Zoek uit wat dat is en of dat echt zo belangrijk is.
 • Tegen wie kijk je op binnen je vakgebied en wat zou je hen willen vragen? Interview ze.
 • Wat verwachtte je van je studie en zijn die verwachtingen uitgekomen?
 • Hoe kijk je terug op je studie? Wat waren de belangrijkste momenten/lessen?

Hoewel bloggen over je studie niet altijd even makkelijk is, is het zeker mogelijk. Het kan, als je er tijd in steekt en echt nieuwsgierig bent. Begin nu, want zoals Elja zegt: dan heb je over een halfjaar een aardige verzameling blogartikelen. En dat valt op bij toekomstige werkgevers.

Succes!

Welke goede blogs van studenten/over studies ben je tegengekomen? Deel ze vooral.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.