Bloggen zonder regels

‘Jouw blog is niet goed.’ ‘Sorry?’ Ik richt mijn blik op en kijk recht in het gezicht van een goede vriendin. Ik spreek haar bijna dagelijks en ondertussen kan ik me geen leven zonder haar meer voorstellen. Ik bestudeer haar om te zien of het grappig bedoeld is, maar ze kijkt bloedserieus. ‘Ja echt,’ vervolgt ze. ‘Hij voldoet niet aan de eisen.’ ‘Welke eisen? Ook hallo trouwens.’ Als ik niet beter wist, zou ik denken dat ik pas net in het blogwereldje zit door mijn stomverbaasde gezicht. ‘De eisen waaraan een goede blog moet voldoen natuurlijk.’ ‘Oh.’


Het is woensdagmiddag en ik geniet van een cappuccino in de nieuwe koffiebar van de hogeschool waar ik aan studeer. Het is druk, zoals gewoonlijk. De meiden aan de bar hebben geen seconde rust. Hun zwarte shirts en rode omslagschorten sluiten naadloos aan op de rode muren en het zwarte meubilair. De meeste tafeltjes zijn bezet door lachende studenten of docenten die van hun welverdiende koffiepauze genieten. Ondanks de drukte gebeurt het niet vaak dat ik bekenden tegenkom. En al helemaal geen bekende die zoveel aan te merken heeft op mijn blog. Ik weet dat ik het aan mezelf te danken heb, want ik heb haar verteld dat ze me altijd en overal mag storen. Ook tijdens het spaarzame momentje dat ik deel met het heerlijke kopje koffie voor me. Ik zak neer op mijn stoel en roer in de met een laag schuim bedekte koffie. En dat terwijl er niet eens suiker in zit.

‘Wil je niet weten waarom ik dat zeg?’ Ze schuift een stoel aan en komt naast me zitten. ‘Ja, maar..’ Na het horen van het eerste woord leunt ze voorover. ‘Dat wist ik wel. Je wilt je blog natuurlijk verbeteren.’ Ik knik instemmend. Ze heeft gelijk. Als mijn blog blijkbaar zo slecht is, dan wil ik het weten ook. ‘Hij is best leuk hoor, die blog van je.’ Ze kijkt me even aan. ‘Maar je laat op zoveel punten steken vallen. Het kan echt beter!’ ‘Vertel dan,’ dring ik ongeduldig aan. Inwendig lach ik. Sinds ze gezien heeft dat ik altijd op zoek ben naar blogtips en alles eromheen interessant vind, grijpt ze elk moment aan me van informatie te voorzien. ‘Om te beginnen zijn je artikelen veel te lang. Soms langer dan driehonderd woorden! Besef je wel hoeveel lezers je daarmee wegjaagt?’ Ik knipper met mijn ogen. Ze is wel fel vandaag. ‘En daarnaast plaats je ook niet regelmatig een blog. Er is geen ritme in te ontdekken. Totaal niet!’ roept ze, terwijl ze haar stem verheft om haar punt kracht bij te zetten. ‘Je hebt je niet verdiept in SEO, houd je niet bezig met zoekwoorden en schrijft zonder tussenkopjes. Aan die blog van jou is geen touw vast te knopen.’ Even weet ik niets te zeggen. Ze is wel heel kritisch. Negatief zelfs.

Mijn blogs zijn inderdaad vaak wat langer dan gemiddeld. En wat dan nog? De snelle internetter heeft dan misschien geen zin om het te lezen, maar voor hen schrijf ik niet. Ik schrijf voor de mensen die wel graag een momentje de tijd nemen om ze te lezen, er even over na te denken of ervan te genieten. Ook blog ik niet op vaste tijden. Ik blog wanneer ik iets te vertellen heb en niet over elk onderwerp dat los en vast zit ‘omdat ik nou eenmaal elke dag een blog online moet zetten.’ Nee, ik verkies kwaliteit boven kwantiteit. Zoekwoorden, tussenkopjes, woordlimieten; ik doe er niet aan. ‘De succesformule voor een blog bestaat niet,’ zeg ik. ‘Eisen voor een goede blog bestaan omdat mensen iets willen hebben waarmee ze hun succes kunnen meten. Niet omdat het een garantie zou zijn voor een blog met enorme bezoekersaantallen.’ Ze is stil, houdt haar mond. Mooi. Ik ga door. ‘Bloggen is creativiteit. Ik kan geen creativiteit ontdekken in die blogregels van jou. Ze lijken me enorm belemmerend. Bedankt voor de tips, maar ik sla ze over.’ Ik sta op en gooi mijn lege bekertje in de prullenbak, klik mijn vriendin weg en klap de laptop dicht. Ik mag haar, maar vandaag laat ik me niet de les lezen door haar ongezouten mening. Ze is en blijft tenslotte maar het internet. Haar mening is van ondergeschikt belang.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Hahahah! Helemaal gelijk heb je!

 • Haha wat een geweldig stukje! En waar.

 • Heerlijk, ik geniet van het lezen hiervan!

 • geweldig om te lezen. niets veranderen aan je blog, helemaal prima zo.!

 • Leuk geschreven! Veel origineler dan een klaagblogje over de regels of iets dergelijks 😉 (waaraan ik me vrees ik wel al eens schuldig aan gemaakt heb…)

 • O, echt geweldig geschreven weer! Zelfs dit blijft spannend, door het “laptopmoment” aan het eind! Eerlijk gezegd heb ik al lang niets van je gelezen, maar ik ben weer bij. Ik weet nu wat ik weer heb gemist :p
  Liefs, Manon

  • Leuk dat je weer bij bent, Manon! Bedankt voor het compliment, fijn dat je het spannend vond om te lezen! 🙂

 • hahaha geweldig stukje!

 • Yeeeey, team Rosalinde, haha ♥ Hoe langer hoe beter, die blogs van jou! Heb ik meer te lezen! 😉

  Liefs,
  Adriënne

 • haha leuk stukje!

 • Ik hou van jouw blog. Je bent ook één van de weinigen waarbij ik artikelen (uit)lees. Gewoon lekker zo door-bloggen. Er zijn misschien regels voor een succesvolle beauty en lifestyle blog, maar niet voor een blog zoals de jouwe. Jouw blog is heerlijk uniek en dat maakt jouw blog zo leuk! Bij anderen heb ik al snel de neiging om plaatjes te kijken en snel door te klikken naar de volgende blog of het volgende artikel, maar jouw blog blijft hangen. Het heeft inhoud en daarom komen je lezers terug. En als je vriendin weer behulpzaam wil zijn moet je haar de reacties op dit artikel maar laten lezen 😉

  • Wat leuk dat je zo uitgebreid reageert, Eline! Ik werd even stil van jouw reactie. Wat goed om te horen dat je mijn blog zo uniek vindt en graag de artikelen uitleest. Dat waardeer ik ontzettend! Je hebt alleen een ding verkeerd begrepen (over de vriendin). Misschien nog even de laatste paar regels teruglezen? 🙂

   Ik ben in ieder geval heel blij dat mijn blog bij je blijft hangen, dat vind ik super om te horen!

   Liefs, Rosalinde

 • Anonymous

  Haha, oh jongens, 99% procent van de literatuur voldoet niet aan de norm, daarom is het ook literatuur, eenheidsworst is er al genoeg. Communicatiehandboeken, al dan niet virtueel, nooit te letterlijk interpreteren. Het enige waar ik me wèl bij aan wil sluiten: tussenkopjes. Die zijn gewoon heel functioneel.

  S.W.

  • Zo had ik het nog helemaal niet bekeken! Maar even eerlijk, sommige boeken worden ‘literair’ genoemd en dan vraag ik me na het lezen af waar het die titel eigenlijk aan verdiend heeft. Bedankt voor je mening! Toch blijf ik erbij dat ik tussenkopjes ondingen vind. Handig bij informatieve blogs of lijstjesblogs misschien, maar op deze blog niet nodig. Het zou mij alleen maar beperken in m’n schrijven omdat ik het dan niet meer als één geheel zie maar als verschillende onderdelen. Hm, lastig uit te leggen. In ieder geval bedankt voor je reactie! 🙂

  • Anonymous

   Wat betreft literatuur is er een grijs gebied en is er verschil van mening, tuurlijk heeft het iets subjectiefs. Net als dat men subjectief kan kijken naar het gebruik van tussenkopjes bijvoorbeeld *por in je zij*;). Wat betreft tussenkopjes, eigenwijsheid is geen slechte eigenschap voor een blogster, al krijg ik natuurlijk liever altijd gelijk, dat snap je;)

   Tot slot, noem eens zo’n onverdiend boek.

   S.W.

 • Hahaha heel erg leuk geschreven! En je hebt volkomen gelijk! Stel je voor dat iedereen zich aan die zogenaamde “eisen” zou houden, dan was elke blog hetzelfde. En het is juist hartstikke leuk om je te onderscheiden ten opzichte van andere blogs 🙂

  Liefs

 • Kan ik niet gewoon een standaard, positieve reactie instellen bij ieder blogje? Hier ook weer; leukleukleuk! Te gek en origineel!

 • Echt heel goed geschreven. Ik volg je nu pas een paar dagen (door de groeps whatsapp) maar je stukken zijn allemaal ijzersterk geschreven. En je hebt helemaal gelijk. Ik zal ze zeker blijven lezen, dit is eens iets anders dan bloggen over beauty & fashion, vind ik leuk!

  Liefs, Esmée

 • Jouw blog is een van de beste blogs die ik in de laatste tijd heb ontdekt! Alles is goed geschreven en origineel. Perfect gewoon!
  xo

 • <3

 • Wauw, wat leuk geschreven. Ik zag niet aankomen dat je het over het internet had, haha. Heel leuk bedacht en nog eens waar ook! 😀

 • Je schrijven is echt fantastisch!
  Sorry voor de niet originele comment maar echt zalig! haha 🙂
  xoxo
  your lovely follower J.
  http://www.fabulosis.blogspot.be

  ps: check out mine too? 😀 zou erg vriendelijk zijn hihi

 • En ook dit is weer een ijzersterk stuk. Ik ben het helemaal met je eens. Ik zit ook vaak aan die dingen te denken, maar het lukt me echt niet om met zoveel regelmaat te bloggen. Ik heb er gewoon niet altijd tijd voor, en wil het graag met al mijn enthousiasme doen. Top geschreven.

 • Heerlijk, die “langer dan gemiddelde blogs!” Een prachtig onderscheidend kenmerk ….

 • Hahaa, geweldig stuk. Ik dacht echt dat het om een gewone vriendin ging, maar je had het over het internet; grappig! En goed dat je voor je eigen ideeën gaat. Als iedereen dezelfde blogregeltjes erop na hield zou het ook wel heel saai worden; ieder blogt op zijn eigen manier. 🙂 Ik volg je. Liefs

 • Haha, goeie uitsmijter 😉 En je bent niet de enige die zich niet aan de ‘blogregels’ houdt, ik ben er ook niet zo van. Houd het met maar op dichterlijke vrijheid 😛

 • Ontzettend leuk geschreven! En het is waar. Heel mooi gezegd: ‘ik verkies kwaliteit boven kwantiteit.’ Inderdaad, kwaliteit is heel belangrijk. Echt superleuk geschreven!’

  Groetjes, Cato