Durf jij voor een blogniche te kiezen waarin je niets verdient?

Als er een pagina bestond waarop de meestgestelde vragen over bloggen verzameld werden, zouden vragen over geld verdienen en de juiste niche vinden bovenaan staan. Iedereen die op het punt staat een blog te beginnen, is op zoek naar het juiste onderwerp en het merendeel daarvan zoekt een manier om er iets mee te verdienen. Ik ontving een mail met zo’n vraag: ‘Ik wil professioneel blogger worden, maar ik weet geen goed onderwerp. Kun jij me helpen?’

[heading margin_top=”14″]Het geheim van bloggend geld verdienen: je moet iets verkopen[/heading]

Het antwoord is: nee, om twee redenen. Ten eerste ben ik geen professioneel blogger, want onder professioneel bloggen versta ik fulltime bloggen en er een inkomen mee verdienen. Ten tweede is de vraag heel dubbel. Als je echt professioneel wil bloggen (als in: geld verdienen met je blog) vallen bepaalde niches af. En als je een goed onderwerp voor je blog zoekt, dan is er de mogelijkheid dat je op een onderwerp stuit waar je geen geld mee kunt verdienen.

Ze zeggen wel dat het kan, hoor. Met elk onderwerp geld verdienen. Want er is Google AdSense waarmee je advertentieruimte op je blog kunt verkopen. Er zijn affiliate links waarmee je een percentage van de eventuele verkoop krijgt. En er zijn adverteerders die met je willen samenwerken door producten op te sturen of artikelen te sponsoren. Ja, dat kan. Je kunt advertentieruimte verkopen, een affiliate link plaatsen of samenwerken met een merk of bedrijf.

Het geheim? Je moet wel iets te verkopen hebben.

In sommige niches heb je simpelweg niets te verkopen. Denk aan blogs ‘over alles’, persoonlijke blogs en blogs over te specifieke onderwerpen. Er zijn niet genoeg lezers, de zoekwoorden scoren laag in Google of er zijn geen bedrijven in die niche die je met je blog kunt promoten. De sweet spot waarop jouw interesses, een publiek en de mogelijkheid om er geld aan te verdienen samenkomen, is maar voor een aantal blogniches weggelegd. De populairste kennen we allemaal: beautyblogs, fashionblogs, lifestyleblogs en bijvoorbeeld mamablogs.

[heading margin_top=”14″]Mijn advies: laat professioneel bloggen los[/heading]

Als je, zoals ik, over schrijven schrijft, is het hoogst haalbare een advertentie van een webshop die notitieboekjes en pennen verkoopt. Dat vind ik niet erg, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden: heb je als doel geld te verdienen met bloggen? Dan heb je drie opties: bloggen over de niche waar het meeste geld in omgaat, een niche weten te vinden die jou ligt én geld oplevert of zelf diensten ontwikkelen om te verkopen in jouw niche.

Mijn advies? Ga voor het juiste onderwerp. Geef het onderwerp voorrang, want als je serieus blogt, is de kans groot dat je er jaren over schrijft. Geef het onderwerp voorrang, want dan haal je er mijns inziens de meeste voldoening uit. Geef het onderwerp voorrang, want online verbinden mensen dat onderwerp aan jouw naam. Jij wordt je onderwerp.

Mensen lezen je niet zodat je geld kunt verdienen. Ze lezen je omdat je jouw onderwerp zo interessant brengt. Er zijn weinig bloggers die het durven. De meesten zwichten voor het idee dat ze gratis producten kunnen ontvangen of geld krijgen om te schrijven. Ze beginnen de duizendste blog over make-up terwijl het eigenlijk niet bij hen past. Ze proberen gezond te leven omdat superfoods hip zijn, terwijl ze eigenlijk gek zijn op chocoladekoekjes.

Of ik je kan helpen wanneer je professioneel wil bloggen maar geen onderwerp weet? Ja, met het volgende advies: laat professioneel bloggen los als je de sweet spot niet kan vinden. Blog gewoon. Dan komen eventuele inkomsten vanzelf wel (of niet, en dat is ook oké).

Deze blogpost is geschreven als onderdeel van de Blog NL Maand #3  waaraan ik meedoe.

Durf jij voor een blogniche te kiezen waarin je niets verdient?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Pingback: Bloggen met je ogen dicht - Elja Daae()

  • Interessant om te lezen. In het verleden had ik wel een niche, op mijn huidige blog niet. Die ben ik begonnen om gewoon weer te gaan bloggen na een ellendige periode waarin niks meer lukte (depressie, faalangst, oververmoeid etc.), als uitdaging en doetenminsteIETS-therapie voor mijzelf dus. Ik twijfel nu of ik weer meer een niche in zal duiken maar twijfel nog. Helaas zie ik veel blogs die naar mijn idee teveel gefixeerd zijn op spullen en geld, ik snap het wel zeker als je 18 bent, maar vanuit oprechte interesse delen spreekt mij meer aan. Als blogger maar zeker ook als lezer!