Blogworkshop van Ernst-Jan Pfauth: ‘Deel je passie, begin nu!’

Fotograaf: Matthijs Mentink, bron

‘Ik wil bloggen over X, zodat mijn blog Y wordt, waardoor ik Z kan.’ Voor de beamer die de woorden projecteert, staat een lange man. Donker haar met eigenwijs opspringende plukken, nieuwsgierig bruine ogen en een enthousiaste lach. ‘Vul het maar in,’ zegt hij. We luisteren naar Ernst-Jan Pfauth, die alles in zijn leven aan bloggen te danken heeft. ‘Behalve mijn vriendin,’ knipoogt hij.

Boven zijn hoofd hangt een bordje in de vorm van een wolk. ‘Do something epic,’ staat erop. En dat is precies waar hij ons toe aan wil sporen. Op tafel staan artistieke koffiekopjes en vrolijke schoteltjes met stukken chocolade. Veel meer heeft hij niet nodig om ons in drie uur al zijn kennis over het bloggen bij te brengen. Een laptop, een beamer en een pruttelend koffieapparaat. ‘Herinner me om straks de koffie te halen,’ vraagt hij. Meteen wordt duidelijk waarom, want zodra hij begint te praten, hoor je dat bloggen hem echt fascineert. ‘Ik ga jullie in veertien stappen vertellen hoe je een succesvol blog neer kunt zetten.’ Hij heeft meteen de aandacht. De groep is divers, net zoals de onderwerpen waar we over willen bloggen. Ook zijn er een aantal advocaten die lachend vertellen dat ze onder dwang van hun baas zijn gekomen.

We lachen, de sfeer is informeel en ontspannen. ‘Maar,’ gaat Ernst-Jan verder, ‘niet voordat ik jullie over de voordelen heb verteld.’ Hij vertelt hoe je met een blog boven de Twitterende massa uitstijgt. In plaats van goede stukken te liken en retweeten, stuur je die stukken zelf de wereld in. Je valt op en leert om scherper te denken. Ook word je een autoriteit binnen je niche. ‘Wanneer iemand je naam googelt, komt hij je blog tegen. Het wordt je portfolio.’ De voordelen lijken eindeloos, tot Ernst-Jan zich verontschuldigt. ‘Even de koffie halen,’ glimlacht hij.

‘Schrijf alsof je in een kroeg zit en tegen een vriend praat die net twee biertjes te veel op heeft, zodat ook mensen met een aandachtsstoornis je stuk lezen en begrijpen.’

Vervolgens laat hij een foto van een verwoeste Russische bibliotheek zien. ‘Dit is het internet,’ vergelijkt hij. ‘Aan jou als blogger de taak een deel ervan op te ruimen. Schrijf over iets waar je niet over uitgesproken raakt. Zie jezelf als een gids die de lezers het interessantste binnen jouw vakgebied voor- schotelt.’ Hij legt uit waarom een blog daar het perfecte medium voor is en haalt er een quote van de Amerikaanse blogger Loren Feldman bij. ‘Your blog is your little slice of digital heaven. Je kunt je kennis delen op jouw manier en jouw stukje van het web inrichten naar jouw smaak.’

Hij laat duidelijke voorbeelden zien van blogs met een mooi design. ‘Ze delen wat ze interessant vinden en dat kun jij ook. Zonder dat je daarbij afhankelijk bent van de kleurvoorkeur van Mark Zuckerberg.’ Je krijgt er volgens hem veel voor terug, maar het is niet makkelijk. Een olifantenhuid ontwikkelen voor alle negativiteit die je tegenkomt, is een vereiste. ‘Zie het als een eenzame zolderkamer waar het altijd regent.’ Zijn opmerking zorgt voor een gedeelde lach, maar hij blijft serieus. ‘Echt, het is verschrikkelijk. Soms wil je nog liever de vaatwasser uitruimen dan te beginnen met schrijven. Weersta het, deel je passie, begin nu!’

‘Een instelling als: ‘ik ga nu tegen de wereld zeggen wat ik te zeggen heb in drieduizend woorden en de wereld zal lezen,’ werkt niet. Dat doet de wereld niet.’

Ernst-Jan weet waar hij over praat. Zijn jarenlange blogervaring heeft hem alles geleerd dat er over bloggen te weten valt. En dat deelt hij vol vuur, hopend ons te inspireren en mee te nemen in zijn enthousiasme. Zijn voorbeelden zijn duidelijk, zijn schrijf- en promotietips raak en zijn passie aanstekelijk. De koffie zorgt voor de nodige energie, zijn opmerkingen maken ons aan het lachen en de drie uur zijn veel te snel voorbij. Ik verlaat het pand in Amsterdam met een volgeschreven notitieboekje, bruikbare tips en een prachtige handtekening. In het door hem zelf geschreven boek, natuurlijk.

 

Geïnteresseerd in de blogworkshop van Ernst-Jan? Klik hier voor meer informatie.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Leuk! Ik heb een keer een gastcollege van hem gehad en heb hem afgelopen jaar nog ontmoet om over de toekomst van kranten te praten. Hij is echt heel inspirerend, door hem ben ik ook aan het bloggen geslagen!

  • Dat vertelde je inderdaad! Gaaf zeg. Ik vond hem ook heel inspirerend. Hij weet ontzettend veel en brengt dat op zo’n boeiende manier dan je niet anders kunt dan ademloos luisteren. Enne, in dat geval ben ik hem dankbaar dat hij jou aan het bloggen heeft gekregen, want ik lees je blog graag!

  • Ah dankjewel voor het compliment! Ik lees jouw blog ook heel erg graag! Je schrijf op een hele leuke en boeiende manier over schrijven en de journalistiek.

 • hier kan ik niet in mee, met de beste wil van de wereld niet. gewoon ouderwets denk ik.

  • Waar niet in?

  • aan een soort “workshop” voor schrijvers. ruikt m.i. veel te veel naar commercie, geforceerd vakmanschap (weet niet hoe anders te verwoorden) en staat eigen (van de would-be schrijver) creativiteit, stijl, spontaniteit, passie…..in de weg.
   maar nogmaals, dit is gewoon een eigen mening, ‘k heb totaal geen ambitie om “te schrijven”, en zie schrijven ook niet als een “vak”. ik bedoel, in mijn ogen is een schrijver geen vakman maar een kunstenaar.

 • Leuk en gaaf man! Heb ‘m ontmoet tijdens de presentatie van z’n boek die ik ook mocht recenseren op http://emagazine.aboutblank.nl/ 🙂 Zou eigenlijk ook graag een workshop van ‘m willen krijgen!!

  • Bedankt voor je reactie! Hij is ontzettend gedreven, hij weet de liefde voor bloggen echt over te brengen tijdens de workshop. Je kunt je aanmelden voor zo’n workshop, de link staat in de blog hierboven. 🙂

 • Dit verhaal is echt alsof ik iets heb gemist waar ik héél graag bij had willen zijn 😉 Gaaf dat jij er in ieder geval wél bij was en het met ons deelt!

  • Bedankt, Marije! Ik deel de indrukken van de avond graag. Ernst-Jan geeft nog steeds workshops, je kunt je ervoor aanmelden via Gidsy.com. De link staat in de blog hierboven, dan zie je direct alle informatie.

  • Dankjewel voor de tip 🙂

 • Leuk om zo geinspireerd te worden.

 • net tegengekomen, wslk weet je er van, wou het je toch laten weten: http://hetblogbal.blogspot.be/

 • Eens zien of ik nu wel mijn reactie geplaatst krijg met Disqus 🙂
  N.a.v. dit blog ben ik verder gegaan met de xyz-vraag en daar ook een blogje over geschreven. Tevens heb ik het blogboek van EJ Pfauth besteld, want dat was ik nog steeds van plan.

 • Pingback: Hoe een Fiat je helpt je niche te vinden - Passie voor Schrijven | Passie voor Schrijven()

 • Pingback: Dit was Passie voor Schrijven in 2013 | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()

 • Pingback: Een ode aan mijn meest inspirerende blogvoorbeeld: Ernst-Jan Pfauth | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()

 • Pingback: Iedere dag bloggen, is dat nog haalbaar? | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()