Een brief aan de schrijvers van de verhalen van morgen #ToAFutureWriter

Lieve schrijver van de verhalen van morgen,

Ken je het verhaal van renpaard Secretariat? Ik heb de film twee keer gezien, maar de beelden uit 1973 van races die hij gelopen heeft, zijn veel indrukwekkender. Je kunt ze vinden op YouTube. Weet je bijvoorbeeld dat hij de belangrijkste races in Amerika heeft gewonnen? Drie races, de Kentucky Derby, Preakness Stakes en Belmont Stakes, die samen de Triple Crown races vormen. In de hele geschiedenis van het racen hebben maar elf paarden alle drie de races gewonnen.

De beste van hen was Secretariat, die bij alle drie de races een record vestigde. Sinds 1973 zijn die records niet meer verbroken en wordt hij beschouwd als het beste renpaard ooit. Achteraf is het een ongelofelijk verhaal, maar toen hij geboren werd had hij alles tegen zich. Zijn vader, Bold Ruler, bracht alleen zonen voort die wel snelheid maar geen uithoudingsvermogen hadden. Zijn moeder, Somethingroyal, was zo oud dat niemand nog verwachtte dat zij een kampioen op de wereld kon zetten.

Ik vertel je dit omdat jij op Secretariat lijkt. Je hebt het niet makkelijk, want je leeft in een tijd waarin weinig mensen in je geloven. Generatie Y, de prestatiegeneratie, hoe je het ook wil noemen; jij bent opgegroeid in de generatie die veel tegen zich heeft. De generatie die te optimistisch, lui, idealistisch en te narcistisch is, als we de critici moeten geloven. Omdat je in deze tijd leeft, wordt er weinig van je verwacht.

SecretariatDe verwachting is dat je een autobiografisch boek schrijft. Dat je geen levenservaring hebt en daarom niets beters weet dan over je eigen leven te schrijven. Dat je een ‘haakje’ hebt (andere afkomst, moeilijke jeugd, leuke kop) zodat de uitgever je makkelijk kan promoten. Dat het om jou gaat en niet om je boek. Je leest geen klassiekers, je hebt veel vertrouwen in jezelf en gelooft dat jij de literaire wereld wakker gaat schudden. Yeah right.

Een generatie typeren met negatieve kenmerken en vooroordelen terwijl we nog van start moeten gaan, is wat vroeg. Want wie zegt dat de critici gelijk hebben? Ze kunnen wel zeggen dat je idealistisch en narcistisch bent omdat je nu eenmaal in deze tijd bent opgegroeid, maar jij bent een individu. Je hebt je eigen kenmerken, je eigen waarden en je eigen dromen. Net zoals Secretariat, die werd beoordeeld op de kenmerken van zijn ouders maar liet zien dat hij anders was, uniek, een legende.

Geloof je daarin? Dat jij die uitzondering bent?

Doe het. Geloof erin. Jij bent de schrijver van de verhalen van morgen. Als je wil schrijven, schrijf dan. Maak er tijd voor vrij, ga achter je laptop of opschrijfboekje zitten en schrijf. Het maakt niet uit waarover, zolang je maar schrijft. Oefen veel, lees erover en hou die innerlijke drang om te schrijven levend. Want als je doorzet en in jezelf gelooft, is er een kans dat het je lukt. Dat je een verhaal bedenkt, het opschrijft, er voldoening uithaalt en misschien zelfs gepubliceerd wordt.

Als mensen zeggen dat je het niet kunt, ga je door. Als critici je veroordelen, prove them wrong. Blijf schrijven. Jij bent de schrijver van de verhalen van morgen en die verhalen moet iedereen lezen. Maar dan moet je ze wel schrijven.

Ik geloof in je. Nu jij nog.

De foto hierboven van Secretariat tijdens de Belmont Stakes die hij met 31 lengtes voorsprong won, is gedigitaliseerd door Eric Berger. Credits gaan naar de originele fotograaf.
Vandaag verdedigen we de verhalen van morgen door de schrijvers aan te moedigen. De #ToAFutureWriter campagne is een initiatief van NaNoWriMo.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Arjan van den Berg

    Hmmm… en zeg je dat dan af en toe ook tegen jezelf? 😉 Ik ben nu al benieuwd naar die verhalen van morgen… Maar
    inderdaad, dan moeten wij die wel schrijven.

    • Linda Rosalinde Markus

      Uiteraard, Arjan. 😉