Wat cartoonist Hugh MacLeod ook zegt: deel jouw kunst!

Wanneer copywriter Hugh MacLeod ’s avonden in een New Yorkse kroeg zat, tekende hij cartoons op de achterkant van visitekaartjes. Doordat hij niet veel later een blog startte, kreeg hij de kans om zijn cartoons met de rest van de wereld te delen. Zijn humoristische tekeningetjes vielen zo in de smaak dat hij er inmiddels zijn geld mee verdient.

[heading margin_top=”14″]Op z’n Amerikaans open deuren intrappen[/heading]

Bloggen betekende voor hem vrijheid, dus schreef hij er een boek over, ‘Freedom is blogging in your underwear‘. Toen ik het in mijn digitale winkelmandje gooide, had ik hoge verwachtingen. In een lange treinreis naar Amsterdam las ik het uit: het was een typisch Amerikaans boekje waar eigenlijk niet veel boeiends in stond.

Tuurlijk, veel van zijn uitspraken kloppen – ‘The Internet keeps it real’, ‘Worry about making your own stuff’ en ‘The Internet is just something that allows us to connect easily’ – maar het zijn geen frisse inzichten of nieuwe ideeën. Het zijn open deuren die door iedere Amerikaanse zelfhulpgoeroe minstens vijf keer zijn ingetrapt.

Ook overheersen de cartoons: minstens zeventig procent van het boekje bestaat uit zijn herkenbare tekeningetjes, één per pagina. Ondanks dat ik het daar niet voor kocht, vond ik middenin een cartoon die me aan het denken zette.

‘Art doesn’t belong in a museum. It belongs in your head.’

– Hugh MacLeod

[heading margin_top=”14″]Kunst zit in je hoofd, maar daar moet het niet blijven[/heading]

Als copywriter in New York moet hij ze gezien hebben: de gedesillusioneerde kunstenaars vanuit alle delen van de wereld, dromend van een goedbezochte expositie in één van de bekende galeries. Want als jouw werk geëxposeerd wordt in New York, dan heb je het gemaakt, dacht men. De meesten keerden met onvervulde dromen terug en voelden zichzelf mislukt als kunstenaar.

Met deze uitspraak zegt hij eigenlijk dat het maar beter is dat hun schilderijen niet in een of andere galerie hangen. Kunst hoort daar niet, want het zit in je hoofd. Het is van jou en zolang het in je hoofd zit, ben jij er de eigenaar van. Je hoeft niets meer te bereiken, want je hebt het al.

Een mooie gedachte.

Een idee krijgen, het op papier uitwerken en wanneer je het verhaal goed vindt, zeggen: dit is kunst, want dit heb ik gecreëerd.

Ik ken alleen weinig creatieve mensen bij wie het echt zo werkt. Die echt voor zichzelf schrijven of iets creëeren wat ze niet willen delen. Kunstenaars willen hun schilderij in dat museum omdat ze erkenning zoeken. Ze willen dat mensen bij het schilderij stil blijven staan, er naar kijken en vervolgens over het kleurgebruik of de bedoeling discussiëren.

[heading margin_top=”14″]Blijf jouw kunst delen[/heading]

Hugh deelde zijn cartoon ook op zijn blog – begin je te begrijpen waarom ik het boek onnodige boekenkastvulling vind? – en kreeg daar een treffende reactie:

‘Instead of belonging in my head, it belongs out into the open. As long as it is in my head, it is no art. I think art is the act of getting creativity out of my head into the open.

Express it in words, images, forms, sounds or any other means that enable others and me to relate to it.’

En volgens mij is dat precies de reden waarom het zo hard aankomt wanneer jouw schilderijen niet in New York hangen of je verhalen niet gepubliceerd worden: kunst wil je delen, uitdragen en merken dat anderen het ook mooi vinden.

Tot zo’n literair tijdschrift je twintigste verhaal eindelijk accepteert, is het prima om de uitspraak van Hugh in je achterhoofd te houden, want het schrijven op zich geeft al voldoening. Maar raak alsjeblieft niet gedesillusioneerd, blijf langs galeries dwalen en deel jouw kunst.

Als het in je hoofd blijft broeien, weet je in ieder geval één ding zeker: er zal nooit iemand over praten.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.