Charlene Winne: ‘Ik heb geen plannen om de literaire wereld te veroveren’

De verhalen van de twintig longlistschrijvers van de Grote Lowlands Schrijf- wedstrijd zijn gepubliceerd in een e-book. Heel leuk, maar niemand heeft het over de negentien schrijvers die net naast de hoofdprijs grepen. Wie zijn die enthousiaste schrijvers? In deze interviewserie interview ik zoveel mogelijk longlistkandidaten.

Charlene Winne is lerares Nederlands, won de Write Now! voorronde van Gent en schrijft naast proza ook poëzie. Met haar verhaal ‘Kwikzilver’ haalde ze de longlist van de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd.

Je bent lerares Nederlands en stimuleert je leerlingen om ook te schrijven. Waarom stimuleer je het? En op welke manier?
Elke leerkracht Nederlands wil zijn leerlingen aan het schrijven en lezen zetten. Op de voorpagina van een lesbundel plaatste ik een quote van Elisabeth Scott:

‘I love books. I love that moment when you open one and sink into it. You can escape from the world into a story that’s way more interesting than yours will ever be.’

Een leerling van me verwoordde het erg mooi: als puber leef je vaak in conflict met je omgeving en heb je soms het gevoel dat de hele wereld zich tegen je keert. Dan wil je gewoon ontsnappen in een fantasiewereld, zodat je alle problemen om je heen even vergeet. Die fantasiewereld kan je creëren door in een verhaal te duiken of zelf een te schrijven.

Ik geef Nederlands aan 4ASO (vergelijkbaar met 4VWO in het Nederlandse onderwijssysteem). Zij hebben vijf uur Nederlands per week en in het laatste lesuur lezen we samen een boek. Zelf heb ik het boek ook niet gelezen, zodat ik hen niet onbewust kan sturen. Samen gaan we dus op ontdekkingstocht. Wie heeft de moord gepleegd? Waarom heeft de schrijver ervoor gekozen om het verhaal te laten afspelen tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog?

Aan het einde schrijven we onze bevindingen op een groot blad en schrappen we eventuele daders en motieven die niet meer kloppen. Nadat we een boek helemaal uitgelezen hebben, volgen er enkele lessen creatief schrijven vooraleer we onze tanden in een nieuw boek zetten. Zo blijft het gevarieerd.

Waarom besloot je ‘Kwikzilver’ in te sturen voor de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd?
Er was geen verplicht thema verbonden aan de schrijfwedstrijd. Vooraf had ik niet een bepaald onderwerp in mijn hoofd. Ik nam mijn brainstormschriftje en zette mijn gedachten op papier. Toen het verhaal klaar was, vond ik het niet zo beschamend dat ik het niet durfde inzenden. Ik ben eerder een poëzieschrijver en ben nog maar sinds kort begonnen met het schrijven van kortverhalen. Daarom had ik geen grote verwachtingen, ik zag het eerder als een goede oefening.

 ‘Kwikzilver’ is een intrigerend verhaal over een man die door zijn comateuze vrouw niet verder kan met zijn leven. Heb je een bepaalde bedoeling gehad met het schrijven ervan?
Toen ik de structuur van mijn verhaal op papier zette, had ik het idee van een liefdesrelatie en een erfenis. Vrij snel had ik de setting van een ziekenhuis in gedachten en besloot ik dat de vrouw in comateuze toestand lag. Enkele jaren geleden kreeg de moeder van een vriendin een hartstilstand. Daardoor lag ze enkele dagen in coma.

Ik herinner me nog goed die periode, hoe we aan haar bed zaten en muziek draaiden: haar lievelingszanger Frank Sinatra afgewisseld met klassieke muziek, omdat dat de hersenen stimuleert. Die herinneringen kwamen bij het schrijven weer boven en verwerkte ik in mijn verhaal.

Naast proza schrijf je ook poëzie. Met je gedichtenbundel won je de voorronde van Write Now! Gent. Bijzonder, omdat proza meestal wint. Waarom schrijf je zowel proza als poëzie?
Ik was lid van een schrijfforum en leerde zo veel mensen kennen die gingen deelnemen aan Write Now!. Ik was één van de weinige die van plan was om poëzie in te sturen. Door alle inzendingen van de anderen te lezen, wou ik me ook eens aan proza wagen. Ondertussen heb ik enkele kortverhalen geschreven, maar poëzie blijf ik wel makkelijker en minder tijdrovend vinden.

Een aantal gedichten werden in de Write Now! verhalenbundel ‘lets te verliezen’ gepubliceerd en nu is ‘Kwikzilver’ in een e-book verschenen. Wat wil je nog meer met schrijven bereiken?
Een prijs winnen en gepubliceerd worden in een bundel vindt elke schrijver natuurlijk leuk, maar ik schrijf vooral omdat ik het graag doe. Ik heb geen ambitieuze plannen om de literaire wereld te veroveren. Ik wil wel steeds beter schrijven, zodat ik achteraf voldoening krijg en zin heb om aan iets nieuws te beginnen.

QuoteCharleneWinne

Raad je andere jonge schrijvers aan om mee te doen aan schrijfwedstrijden? En zo ja, waarom?
Schrijfwedstrijden zijn erg stimulerend voor jongeren. Je hebt een deadline om naartoe te werken en een reden om de pen in je hand te nemen. Bovendien leer je op die manier ook heel wat andere mensen kennen die net als jij van schrijven houden.

Dankzij de wedstrijd Write Now! ben ik nu lid van een schrijfgroep (zieommezijde.tumblr.com). Elke maand hebben we een schrijfopdracht, we proeflezen elkaars werk en spreken geregeld af. Hierdoor schrijf ik veel meer dan vroeger en kan ik ook met andere mensen over schrijven praten.

Waar haal je de inspiratie voor je verhalen vandaan?
Sommige dingen die ik hoor blijven in mijn hoofd hangen. Reportages op tv, iets dat iemand in mijn omgeving meegemaakt heeft, reisindrukken. Al moet ik wel bekennen dat 70% van mijn verhalen en gedichten volledig verzonnen zijn. Dan start ik vaak met een setting, een gevoel en één of meerdere personages. Ik bouw hier een verhaallijn rond en dan pas begin ik met schrijven.

Je hoort vaak van schrijvers dat ze een specifieke plek hebben waar ze het liefst schrijven. Waar schrijf jij het liefst?
Ik schrijf vaak aan mijn bureau. Bij mooi weer neem ik een balpen en mijn schrift en trek ik de duinen in. Op een duintop kijk ik naar de mensen die op het strand wandelen en luister ik naar de geluiden. In het midden van mijn blad schrijf ik een woord en maak associaties totdat ik een spindiagram krijg. Thuis probeer ik deze ideeën dan verder uit te werken.

Sommige schrijvers hebben schrijfgewoontes, zoals vroeg in de ochtend schrijven, staand schrijven of liters koffie wegwerken voor ze beginnen. Wat zijn jouw schrijfgewoontes?
Vaak begin ik gewoon meteen te schrijven als ik opeens een ingeving krijg of een mooie zin me te binnen schiet. Ik klik ook YouTube aan, zodat ik naar de liedjes kan luisteren die passen bij het gevoel dat ik wil beschrijven. Favorieten van me zijn Bløf en Boudewijn de Groot.

Nadat je de Write Now! voorronde van Gent won, gaf je als tip dat je als schrijver vaste schrijfmomenten moet hanteren. Heb je nog een schrijftip?
Zoek een proeflezer die graag je verhalen en / of gedichten wil becommentariëren. Vaak merken zij onduidelijkheden en fouten op die jij na tien keer je werk te herlezen nog niet ontdekt hebt. Het is ook erg motiverend om dankzij de tips van je proeflezer je verhaal of gedicht steeds beter te zien worden. Probeer ook eens iets uit dat je nog nooit eerder gedaan hebt: als echte dichter eens een kortverhaal schrijven, binnen de proza eens een ander genre proberen.

Ook al is het resultaat niet fantastisch, je blijft schrijven (en dat is het belangrijkste!), je leert bij over iets waarover je nog niet zo veel kennis had, het is afwisselend en je ontdekt misschien dat je wel goed bent in iets dat je van jezelf niet verwachtte.

Het Grote Lowlands Schrijfwedstrijd e-book met daarin alle verhalen die op de longlist stonden, kun je hier gratis downloaden.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.