Charlotte van Zanten sluit de rij van verrassende JSA opnames

Charlotte van Zanten is de laatste schrijver die optrad tijdens de Jonge Schrijversavond wiens opname ik nog niet gedeeld heb. Misschien komt het omdat ik er nog steeds niet over uit ben of ik benieuwd moet zijn naar haar boek. Het verhaal sprak me niet direct aan, maar misschien moet ik me er juist door laten verrassen.

Nu ik zo terugkijk op de Jonge Schrijversavond 2013 was het een bijzondere editie. Vol verrassingen. Thomas Heerma van Voss las voor uit zijn tweede roman en iedereen was benieuwd of hij echt zo goed was als werd beweerd. En dat al op zijn drieëntwintigste. Franca Treur liet de literaire wereld, na jaren aan haar tweede roman te hebben gewerkt, voor het eerst kennismaken met haar tweede. Zou het het eerste overtreffen?

Ellen Deckwitz was, als je echt zou moeten kiezen, de persoon die in dit rijtje schrijvers niet thuishoorde, alleen al omdat ze gedichten voordroeg. Ze verraste de volledige zaal door het beste optreden van de avond te geven, vol humor en spontaniteit. En dan Yannick Dangre, een schrijver die zweefde tussen proza en poëzie en die niemand nog echt leek te kennen. Gedurfd, om dan uit een roman over twee homoseksuele mannen voor te lezen.

Een andere schrijver waarvan niemand wist wat hij kon verwachten, was Pepijn Lanen. Niet het stereotype schrijver en hij had ook niet het stereotype verhaal, maar hij kreeg wel iedereen aan het lachen. Maar dan Charlotte van Zanten. De enige schrijver van wie ik ook na de avond geen beeld had, maar misschien is dat juist wat me ertoe zet haar boek te lezen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.