Kies de creatieve rol die het beste bij je past: ook als dat geen schrijver is

‘Is er een letter waarbij je het vaakst stond?’ Mijn klasgenootje kijkt de collegezaal rond. Ik steek aarzelend mijn hand op. ‘A,’ zeg ik. ‘Ik stond vooral, of eigenlijk de hele tijd, bij A.’ Ze kijkt op haar blaadje en dan naar mij. ‘Dan ben je vaak de schrijver in projectgroepjes. Of de notulist.’ Ik knik, daar kan ik me wel in vinden. ‘Als je bij B staat, ben je vaak de leider. C betekent dat je graag ontwerpt en met design bezig bent. En als je bij D staat, vind je het leuk om overal aan mee te werken. Dat was onze presentatie.’ We klappen.

[heading margin_top=”14″]Synergie: taken verdelen op basis van je kwaliteiten[/heading]

De presentatie draaide om synergie. Het begrip werd uitgelegd aan de hand van een voetbalveld. ‘Iedere speler op het veld heeft een favoriete positie. De één is graag middenvelder, de ander aanvaller en weer een ander verdediger. Pas wanneer de spelers op de plek staan waar zij het beste tot hun recht komen, vormen ze een sterk team.’ Het idee achter synergie is dat je taken in projectgroepen niet op basis van tijd verdeelt (jij doet dit, jij dit en ik doe dat, dan besteden we er evenveel tijd aan), maar op basis van de kwaliteiten van elk projectlid.

Wat vind je het leukst om te doen? Waar ben je goed in? Als iedereen in de projectgroep doet waar hij of zij goed in is, zijn zowel het resultaat als de samenwerking beter. Mijn docent vertelde over een ervaring die ze in een projectgroep had. De groep zag als haar een soort projectleider, degene die alles organiseerde en in goede banen leidde. Daarom vervulde ze automatisch die rol (bij projectgroepen gaat het vaak over de Belbin-rollen).

Ze was er ook goed in. Ze kon goed overzicht houden, zorgen dat alles op tijd geregeld werd en het project organiseren. Na een tijdje merkte ze dat ze het niet echt leuk vond. Ze kon het, ze was er goed in en de anderen zagen die kwaliteit in haar, maar ze haalde er geen energie uit. Eigenlijk vervulde ze veel liever een andere rol, maar omdat anderen haar niet in die rol zagen, paste ze zich aan. Ze vervulde de rol, hoewel het niet echt haar favoriete positie was en iemand anders het enthousiaster of beter zou kunnen invullen.

Ik vond het een eyeopener. Vaak denk je automatisch dat je iets leuk vindt wanneer je er goed in bent. Het gaat je makkelijk af, het voelt vertrouwd, je weet dat je de taken kunt uitvoeren. Soms zet je jezelf dan automatisch op die plek, omdat je denkt: ‘Dat kan ik!’ Terwijl dat dus misschien niet is wat je echt zou willen doen of wat je echt leuk vindt. Ik heb het mezelf ook weleens afgevraagd: vind ik schrijven echt leuk? Of doe ik het omdat ik weet dat ik er op school vaak bovenuit stak?

[heading margin_top=”14″]Je bent er goed in, maar geeft het je ook energie?[/heading]

Inmiddels kan ik de vraag gelukkig met ‘ja’ beantwoorden. Ik vind het echt leuk. Maar hoe kom je daarachter? De tip van mijn docent: ‘Plaats jezelf niet in een rol die niet goed voelt. Laat je geen rol opleggen, kies degene waar je energie uithaalt.’ Voel je je na het schrijven uitgeput? Of geeft het je juist energie? Zucht je opgelucht wanneer je er klaar mee bent? Of heb je alweer zin in de volgende schrijfuurtjes?

Wat je ook doet, of het creatief is of juist niet, of je wel schrijft of liever iets anders creëert; het is belangrijk of je er energie uithaalt. Ik haal energie uit mooie zinnen die ik op papier krijg, uit het bedenken van nieuwe ideeën en uit het bezoeken van evenementen die me interessant lijken. Tegelijkertijd weet ik van mezelf dat ik het af en toe nodig heb om alleen te zijn en me niet teveel te omringen met andere mensen. Gebeurt dat wel, dan moet ik bijkomen.

Het is goed om er af en toe over na te denken. Haal je energie uit wat je doet? Of slokt het juist energie op? Kortom: welke rol vervul je en is dat wel de rol die bij jouw past, die favoriet is? Tijdens de presentatie hierboven kregen we telkens een situatie te zien waarbij we uit vier rollen konden kiezen. ‘Je start een bedrijf. Ben jij degene die a. het idee uitschrijft, b. het ondernemingsplan opmaakt, c. dankzij je vlotte babbel het plan presenteert bij de bank of d. overal aan meewerkt?

Uiteindelijk stonden we bij de letters die het meest bij ons pasten. Ik stond de hele tijd bij A. Ik zou het idee uitwerken, een informatieboekje schrijven, de teksten voor een website verzorgen en directeuren interviewen, volgens de test. Schrijver, notulist. Dat is mijn rol. Wat is de jouwe?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Mijn rol is die van lefhebber. 😉 Die een website een make-over durft te geven en liefst uit de comfortzone (mooi woord) komt om datgene te doen wat een ander nog net niet durft. En schrijven, over alles wat m’n vingers me vertellen, zonder erover na te denken. Gewoon mee laten gaan met de flow.