Heftige creatieve schrijfopdrachten helpen je te herstellen: probeer deze eens

Beeld je in: een afbeelding van een flakkerend kaarsje op de PowerPoint, The Four Seasons van Vivaldi op de achtergrond en een leeg A4-vel voor je. Een aantal medestudenten gniffelde toen een docent (dezelfde docent die eerder interessante boekentips gaf) aangaf dat we twintig minuten creatief gingen schrijven met klassieke muziek op de achtergrond, maar zo’n schrijfexperiment is interessant: werkt het om op die manier te schrijven?

Mijn docent doet veel op het gebied van creatief schrijven en hoe je dat kunt inzetten voor ondernemers, aspirant-schrijvers en studenten. Ze is precies hoe ik me zo iemand voorstelde: creatief, eigenzinnig. Kunstzinnig, durf ik ook te zeggen. Dat moet ook wel, want geen andere docent deed eerder iets met schrijven. ‘Schrijf over de muziek, over dat het regent, over wat je nu denkt, wat je schrijft maakt niet uit.’

Terwijl de lege vellen werden uitgedeeld, merkte ik pas echt wat het effect is van dagelijks bloggen. Terwijl anderen zich afvroegen waar ze twintig minuten lang over moesten schrijven, streden in mijn gedachten drie onderwerpen om de aandacht. Twintig minuten schrijven als onderdeel van een college moet geweldig zijn voor iedereen met schrijfambities.

De opdracht die we kregen kwam uit een boek, voor het gemak heb ik ‘m hieronder ingescand. Schrijven

Ik schreef in twintig minuten twee vellen vol. De tijdsdruk zorgde ervoor dat ik bleef schrijven, ook wanneer ik eigenlijk niet wist hoe een zin moest eindigen. De muziek ging door, de tijd liep, dus ik schreef. Ook als je jezelf geen vragen wil stellen zoals de opdracht voorstelt, kun je de opdracht gebruiken om gefocust en ongestoord te schrijven.

Dit is wat mijn docent erover zei: ‘Het is heel moeilijk om niet na te denken bij het schrijven, maar het is wel een manier om even via papier naar jezelf te gaan en in jezelf te zoeken. Het helpt je om snel te herstellen. Je moet jezelf soms snel kunnen herpakken. Al mediteer je een minuut op de wc, dat helpt je te herstellen. Het geeft je meer kracht, meer bewustzijn. Niet iedereen heeft tijd om alles aan te horen, maar papier wel. En papier vindt ook niks.’

Na afloop moest iedereen met één woord beschrijven hoe ze het hadden ervaren. De woorden die het vaakst voorbij kwamen, waren; ‘rust’, ‘open’, ‘zoekende’, ‘gestrest’, ‘verward’ en ‘één’. Ik zei ‘heftig’. Want dat is het om even stil te staan en op te schrijven wat er in je omgaat of waar je op dit moment over nadenkt. Maar het is ook ongelofelijk rustgevend.

Ik heb me voorgenomen om er minimaal twintig minuten per week tijd voor vrij te maken. Probeer het eens en kijk wat het met je doet.

Hoe denk jij over creatieve schrijfopdrachten?

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.