Creativiteit

Creativiteit laat zich niet beperken

Iemand vertelde me ooit dat hij verslaafd was aan interviews met schrijvers uit The Paris Review. Dat begrijp ik volledig. Wat ik zo fascinerend vind aan interviews, is dat je er altijd iets van kunt leren. Niet voor niets zetten tijdschriften vaak bekende Nederlanders op de cover met de belofte van een uitgebreid interview in het blad. Het idee van een inzicht, wijsheid of levensles die je leven verandert is verleidelijk genoeg om het blad te kopen.

Je hoort het ook altijd van goeroes: ga naar hun seminar, volg hun online training of koop hun boek, want dan leer je alle inzichten die zij in dertig jaar hebben opgedaan – en ‘bespaar’ je die tijd. Vanwege die fascinatie voor interviews heb ik de afgelopen jaren iedere mogelijkheid aangegrepen om (aspirant-)schrijvers te interviewen voor Lood en te leren van hun antwoorden.

En één ding viel me op:

Schrijven staat nooit op zichzelf.

De meesten zijn creatief, en uiten dat niet alleen door verhalen of gedichten te schrijven. Schrijven lijkt niet op zichzelf te staan, het gaat hand in hand met andere artistieke uitingen. Zo studeerden aspirant-schrijvers aan kunstacademies, fotografie, studies als beeld en taal; creatieve studies die verschillende vertelvormen met elkaar combineren. Soms vraag ik waar hun voorkeur naar uitgaat: beeld, kunst of taal? En meestal kunnen of willen ze niet kiezen. Alle vormen zijn nodig om hun creativiteit te uiten, iedere vorm draagt iets bij.

Ik liep vanochtend door het park – een aanrader, zoek een interessante podcast op en ga een stukje wandelen om je hoofd leeg te maken – en bleef staan bij een volière met grasparkieten. Twee parkieten plukten aan elkaar, een ander schuurde zich aan een tak en eentje zat alleen in een hoekje voor zich uit te staren. Het beeld raakte me en ik voelde de drang om er een foto van te maken, het beeld te bewaren en later te kunnen bekijken. Waarom precies? Ik denk omdat het soms fijn is om iets te beschrijven waarvan je het beeld levendig voor je ziet en een foto daarbij kan helpen.

Hoe dan ook, ik vind het een interessante gedachte, dat creativiteit zich op meerdere manieren uit. Dat het niet of of is, maar juist en en. Uiteindelijk wil je er iets mee, met die creativteit. Iets vertellen, laten zien, voelen, ervaren. En dat kan met verschillende vormen, dus waarom zou je je laten beperken door vast te houden aan één manier?

Fijne zondag!

Foto credits: Tim Arterbury

Bewaren

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.