Iedere dag bloggen, is dat nog haalbaar?

Iedere blogger krijgt ooit te maken met het dilemma: dagelijks bloggen of niet? Toen ik laatst mijn archief doorbladerde, zag ik dat mijn pogingen om dagelijks te bloggen begonnen in maart 2013. Bizar, want dat betekent dat ik al langer dan een jaar elke dag iets online zet. Natuurlijk lukte dat niet altijd. Ik sloeg regelmatig dagen over wanneer andere dingen mijn aandacht opeisten. Toch probeerde ik aan het ritme vast te houden, tot onlangs de twijfel toesloeg: iedere dag bloggen, wil ik dat nog wel?

[heading margin_top=”14″]Blog iedere dag mits je er de drang toe voelt[/heading]

Het idee om iedere dag te gaan bloggen ontstond nadat ik in maart een blogworkshop van Ernst-Jan Pfauth volgde. Voordat ik ermee aan de slag ging, twijfelde ik of het wel haalbaar was om iedere dag iets te publiceren. Blogger Elja Daae liet me inzien dat het mogelijk is om elke dag iets te delen. De ene keer zal het stuk dat je publiceert interessanter zijn dan de andere keer, maar dagelijks bloggen is mogelijk. Na de blogworkshop plaatste ik onderstaande reactie onder een blogpost van Pfauth over dagelijks bloggen:

‘De (vaak zelfopgelegde) eis die je hierboven beschrijft is volgens mij een van de meest besproken blogregels. Hij komt ontzettend vaak terug, inclusief dezelfde voor- en nadelen en dezelfde verontschuldigingen. In het stuk dat je van mij gelezen hebt over bloggen zonder regels, maakte ik duidelijk dat ik niet in regels geloof. En dat doe ik nog steeds niet, want wat voor de een werkt hoeft voor de ander niet op te gaan. Waar iemand vier blogs op een dag bijhoudt, heeft een ander al moeite om zijn ene blog een keer per week te updaten.

Toch moet ik bekennen dat ik een beetje op mijn eigen blogpost aan het terugkomen ben. Sinds kort (ongeveer sinds ik je blogworkshop gevolgd heb) blog ik iedere dag. Niet omdat dat goed is voor de bezoeken (ik had geen idee of lezers daar wel op zaten te wachten), maar omdat ik niet anders kon. Door jouw workshop heb ik een niche (nog steeds niet zo specifiek als ‘oldtimers uit de jaren zestig’, maar het is een begin!) en dan ineens begint op te vallen dat er elke dag wel iets interessants is om over te schrijven binnen die onderwerpen. Ik dacht dat iedere dag bloggen gelijkstond aan kwaliteit inruilen voor kwantiteit, maar daar zat ik volledig naast.

Het iedere dag bloggen geeft je een ritme, zorgt ervoor dat je blogblik nog scherper wordt (om jou aan te halen: je wilt je publiek niet teleurstellen) en schenkt ook veel voldoening. Sinds ik zelf de voordelen ervaren heb, raad ik het ook iedereen aan! Blog iedere dag mits je er de drang toe voelt. Aan één ding blijf ik vasthouden: doe het niet omdat het ‘nou eenmaal een blogregel is’.’

[heading margin_top=”14″]Wat als je die drang niet langer voelt?[/heading]

Blog iedere dag mits je er de drang toe voelt. Ik kan me niet meer herinneren dat ik dat geschreven heb, maar het raakt wel de kern van dagelijks bloggen. Die drang is belangrijk. Als je die drang niet langer voelt, kun je het enthousiasme niet meer opbrengen en dat merken lezers. Het resulteert in blogstress, blogposts van lagere kwaliteit en zelfs tegenzin. Meerdere keren zat ik de afgelopen weken om 22.00 uur achter mijn bureau met de gedachte: ‘Het lukt niet, maar er moet wél binnen twee uur iets online staan.’ Iedere dag bloggen verandert dan van een vrijheid in een verplichting.

Ik vind bloggen nog steeds leuk. Ik hou ervan om ideeën op te doen, stukken te schrijven en te publiceren. En ik ben er trots op dat ik mijn streven naar dagelijks bloggen al langer dan een jaar volhoud. Maar de laatste tijd merk ik dat het ten koste gaat van anderen dingen. Schrijven, bijvoorbeeld. Jamal Ouariachi legde in een interview uit waarom hij met zijn werk als therapeut gestopt was:

‘Het was niet goed te combineren met schrijven. Het putte teveel uit dezelfde bron. Als ik ’s ochtends therapie gaf, was ik ’s middags leeg en kon ik niet meer schrijven. Andersom werkte het ook zo. Je moet een keuze maken, want anders is het voor beide disciplines niet goed.’

Zo voelt het voor mij ook. Bloggen en schrijven doe ik vanuit dezelfde energie. Als ik een blogpost schrijf, kan ik daarna niet verdergaan aan een kort verhaal of iets anders dat met schrijven te maken heeft. Dat ik dagelijks blog zorgt er daarom voor dat ik minder schrijf dan ik zou willen. Op de korte termijn is dat fijn, want dagelijks bloggen betekent dat je iedere dag voldoening haalt uit wat je schrijft. Maar op de lange termijn betekent het dat ik mezelf niet genoeg ontwikkel in het schrijven zelf, waardoor ik daar niet verder mee kom.

Daarom twijfel ik. Moet ik mijn prioriteiten omgooien? Schrijven prioriteit geven en het bloggen op een lager pitje zetten? Moet ik inzien dat bloggen me deels tegenwerkt om mijn droom (het schrijven van een roman) te verwezenlijken? Daar denk ik hard over na, en ik ben er nog niet uit. Iedere dag bloggen, is dat nog haalbaar? Dat ga ik voor mezelf uitzoeken.

Hoe staan jullie hierin?

Foto door: Ernst-Jan Pfauth

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Sharpbendisqus

  Zolang je niet van je blog(gen) moet leven, moet je het vooral graag doen, vind. Ik. En het zou totaal absurd zijn als je blog je schrijversdroom in de weg zou staan.

  We hebben niets aan een talentvol romancier die niet aan schrijven toekomt of die te vroeg opgebrand raakt…. 😉

 • Ik denk dat je het afgelopen jaar een goede basis voor je blog neergelegd hebt. In ieder geval zou ik van schrijven meer prioriteit gaan maken. Elke dag bloggen zorgt niet voor minder kwaliteit, maar met tegenzin bloggen omdat je van jezelf elke dag een stukje moet schrijven wel. Kijk eens hoe het gaat als je bijvoorbeeld drie (werk-)dagen in de week blogt, en twee (werk-)dagen in de week aan verhalen etc. werkt. Blog daarbij vooral over de dingen waar je écht over wilt bloggen, en laat de ‘blog-vulling’ liggen. Als je een keer niets kan bloggen waar je passie ook niet bij ligt, dan niet. Of beloon jezelf door zo af en toe een kort verhaal op je blog te zetten.

 • Lilith_8

  Ik ben het volledig eens met Alynia. Ik denk dat het niet uitmaakt hoe vaak je blogt, zolang je maar een bepaald schema aanhoudt (kijk eens hoe ik van mening veranderd ben, zeg 😉 ). Vroeger blogde ik gewoon wanneer ik iets te zeggen had, maar dat zorgde ervoor dat ik altijd zat te denken: waarover zal ik nu eens bloggen? Het is ’n tijdje geleden, er moet weer iets online komen.
  Door die focus op mijn blog, werd mijn schrijfdroom ook naar de achtergrond verschoven. Nu kan ik (in theorie) elke dag schrijven en de woensdag ’n blogje plaatsen.
  (en shhhht, ik heb vorige week overgeslagen).

  • Dat. En als je een wat rustiger schema hebt, en dinsdag een geweldig idee, terwijl je normaal woensdag blogt, kan je dinsdag een blog schrijven en voor woensdag inplannen. Dan kan je woensdag aan schrijven werken. Bijvoorbeeld. 😉

 • karin

  de vraag is niet hoe vaak maar hoe goed.

 • Misschien moet je jezelf gewoon een tijdje vrijaf geven en je energie richten op schrijven om te kijken hoe dat voelt. Bijvoorbeeld een week offline gaan. Als je dan net zo productief kunt zijn, voelt dat denk ik wel heerlijk en je voelt niet de druk van het bloggen.

  Voor mij is de vraag niet zo zeer hoe vaak je blogt of hoe goed je blogt maar echt: hoe leuk is het? Wat haal ik er nog uit? Levert het me nog iets op om mezelf iedere dag te pushen? Zo lang het antwoord ja, is ga ik door.

  Ik ben overigens ook een (tweede) boek aan het schrijven, tussen het werk en het bloggen door. Voor mij zijn het geen dingen die elkaar in de weg zitten, maar het vraagt wel veel van mijn discipline. Ik moet echt af en toe weg van mijn bureau, ergens in de Starbucks gaan zitten, en schrijven. Aan de andere kant inspireert mijn blog me weer voor het boek, omdat ze over dezelfde onderwerpen gaan.

 • Pingback: Blogzin - Elja Daae()

 • Pingback: Blogleesvoer #7 | SYLVIA KUIJSTEN()

 • Pingback: Terugblik op mijn blogvoornemens van 2014: heb ik me eraan gehouden? - Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()