Dagelijks bloggen versus minder vaak bloggen: de voor- en nadelen

Langer dan een jaar blogde ik iedere dag. Een behoorlijke uitdaging, die ik langer volhield dan ik van tevoren verwacht had. Vanaf juli besloot ik ermee te stoppen. Ik kreeg het drukker en wilde me meer focussen op echt schrijven (the platform is nowhere near as important as the product). Nu ik niet meer dagelijks blog, zie ik pas echt wat de voor- en nadelen ervan waren. Wat zou ik anderen aanraden? Dagelijks bloggen of niet?

[heading margin_top=”14″]Voordelen van dagelijks bloggen[/heading]

1. De lat ligt laag

Als je iedere dag blogt, verwachten lezers geen perfectie. Ze begrijpen het als er een keer een mindere blogpost tussenzit, want het is onmogelijk om elke dag een fantastisch stuk te schrijven. Als je kijkt naar bloggers die bijvoorbeeld één keer per week updaten, zoals Kitty Killian, merk je dat je verwacht dat zij die ene keer dan ook een geweldige blogpost afleveren. Je gaat erheen en verwacht torenhoge kwaliteit, omdat ze de hele week aan een blogpost kunnen schaven.

2. Je hebt altijd inspiratie

Doordat je weet dat je iedere dag iets online wil zetten, ben je onbewust de hele tijd op zoek naar onderwerpen. Hoe langer je dagelijks blogt, hoe behendiger je wordt in het herkennen van mogelijke onderwerpen voor blogposts. Een zin, foto, gesprek of tweet kan al genoeg zijn om het blogvuur aan te wakkeren. Je traint jezelf om inspiratie te herkennen wanneer het voorbij komt, waardoor je er weinig naar hoeft te zoeken. Hierdoor heb je bijna altijd wel iets om over te bloggen.

3. Je ontwikkelt je schrijfvaardigheid sneller

Een groot voordeel van dagelijks bloggen is dat je je schrijfvaardigheid sneller ontwikkelt. Doordat je elke dag iets schrijft, schrapt, online zet en hardop leest, herken je sneller de valkuilen in jouw schrijfstijl en pak je die toon ook makkelijker weer op bij het schrijven van een volgend blog. Je hebt ook minder tijd om te schrappen, dus is je schrijfstijl bijna altijd ‘typisch jij.’ Je hebt geen tijd om anderen na te doen, je schrijft vanuit jezelf.

4. Je krijgt meer bezoekers

Vanaf het moment dat ik trouw iedere dag begon te bloggen (en te promoten via Twitter en Facebook, dat speelde ook echt een rol) schoten mijn bezoekersaantallen omhoog. Dat was enorm motiverend om te zien, dat er mensen zijn die op jouw blogposts zitten te wachten. Als je iedere dag iets online zet, hebben je bezoekers elke dag een reden om terug te komen.

5. Je verrast jezelf

Als je iedere dag blogt, komt het voor dat je achter je computer kruipt zonder te weten waarover je gaat schrijven. Omdat je toch iets wil publiceren, begin je gewoon en zie je wel wat eruit komt. Vaak krijg je dan tijdens het schrijven alsnog een idee en heb je aan het einde van je blogsessie een blogpost geschreven die je van tevoren niet had kunnen bedenken. Je verrast jezelf, wat het ook heel leuk maakt om af en toe eens terug te bladeren: wat heb je allemaal geschreven?

6. Je dag is altijd productief

Toen ik iedere dag blogde, was geen enkele dag nutteloos. Zelfs als ik een dag vrij had en verder alleen maar series keek, had ik toch geblogd, iets online gegooid, iets geschreven. Iedere dag bloggen betekent iedere dag een voldaan gevoel.

7. Je blogblik is scherper

Een blogblik is niets meer dan de vaardigheid om (onbewust) overal mogelijke blogonderwerpen te ontdekken. Die blik zit in je, als je ergens naartoe gaat, over straat loopt, blogs van anderen leest of de krant doorbladert, ineens springt er iets uit en heb je met je blogblik iets interessants gezien. Als je iedere dag blogt, train je die blik.

[heading margin_top=”14″]Voordelen van niet iedere dag bloggen[/heading]

1. Het levert kwalitatief betere blogposts op

Hoewel iedere dag bloggen niet hoeft te betekenen dat je automatisch minder kwalitatieve blogposts publiceert, is het omgekeerde wel waar: minder vaak bloggen betekent meer kwalitatieve blogposts, in mijn geval (en in veel andere gevallen). Onder kwalitatief versta ik blogposts waar ik echt trots op ben, die ik durf te delen via social media en die ik maanden later nog steeds goed vind. Doordat je meer tijd kunt steken in elke blogpost, zie je dat er ook aan af.

2. Het kost minder tijd

Iedere dag bloggen wordt op een gegeven moment wel een routine, maar dat neemt niet weg dat het je iedere dag tijd kost. Als je minder vaak blogt, bijvoorbeeld één, twee of vier keer per week, hoef je er minder tijd in te steken. Tenzij je die blogposts dus echt heel goed wil maken, dan moet je er meer tijd in steken. Ik vond dit vooral fijn omdat ik me meer op het schrijven van fictie wilde focussen en daar dus meer tijd voor nodig had.

3. Het geeft rust

Het geeft rust, omdat iedere dag bloggen toch wel druk met zich meebrengt: je moet elke dag iets online zetten. Eerst van jezelf, maar later ook min of meer van je omgeving. Ze verwachten dat je iedere dag iets online zet, dus probeer je daaraan te voldoen. Dat kan soms voelen als een aapje dat de hele dag over je schouder kijkt en continue aandacht wil.

4. Mogelijkheid om diepere stukken te schrijven

Soms schrijf ik graag wat meer inhoudelijke blogposts zoals de stukken die ik schreef over Polare of Tenpages. Ik haal daar meer voldoening uit, vind het belangrijker en hou ervan om af en toe een fijn opiniestuk te schrijven. Niet meer iedere dag bloggen betekent de mogelijkheid hebben om vaker dit soort stukken te schrijven. Ze vergen meer onderzoek dan een normale blogpost, en daar heb je dan tijd voor.

[heading margin_top=”14″]Dus: dagelijks bloggen of niet?[/heading]

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Als je de voordelen van dagelijks bloggen omkeert, heb je de nadelen die je ondervindt als je niet iedere dag blogt. De lat ligt hoger, omdat je meer tijd kunt steken in blogposts. Je hebt minder inspiratie, omdat je onderbewustzijn niet meer de hele dag bezig is met blogideeën verzamelen en verwerken. Je blogt minder, oefent minder, dus je schrijfvaardigheid verbetert niet zo snel als daarvoor.

Ik heb nu veel minder bezoekers dan eerst, omdat er simpelweg niet elke dag iets online staat om te lezen. Ook denk je meer na over wat je blogt, waardoor je jezelf minder vaak verrast. Je blogblik verslapt, omdat het niet meer nodig is om elke dag ideeën te signaleren. Hoewel iedere dag bloggen dus in feite meer voordelen heeft dan niet iedere dag bloggen, ervaar ik het niet zo. Het is net waar je prioriteiten liggen. Ik vind het belangrijker om me nu meer op het schrijven van fictie te focussen, dus neem ik van bloggen iets meer afstand.

Op de vraag of ik dagelijks bloggen aan anderen zou aanraden kan ik geen eenduidig antwoord geven. Als je de tijd, het enthousiasme en de toewijding hebt om iedere dag te bloggen, zou ik zeggen: go for it! Dat ligt puur aan waar je prioriteiten liggen. Als je iets anders belangrijker vindt, zoals je studie, werk of bijvoorbeeld het schrijven van een boek, zou ik dat voorrang geven en het bloggen op een lager pitje zetten.

Eigenlijk moet je het gewoon uitproberen en ontdekken wat voor jou de meeste voordelen heeft, wat jij het fijnst vindt. Ga bij jezelf na wat voor jou belangrijk is, wat je uit het bloggen wil halen en hoeveel tijd je erin wil steken. Van daaruit kun je dan een blogschema voor jezelf opstellen. Iedere dag bloggen is een bijzonder iets. Het verdeelt de blogosphere al jaren in twee kampen: je ziet er de voordelen van of je bent er fel tegen.

Het beste antwoord blijft vooralsnog dat iedere blogger dat voor zichzelf moet uitvinden.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Irene

  Echt waar? Krijg je nu minder lezers of zijn ze meer verdeeld over week/maand/jaar?

  • Linda Rosalinde Markus

   Minder lezers. Van 3.200 per maand ben ik naar 2.400 per maand gegaan. Ik weet niet of ze op de lange termijn nog terugkomen, maar als je (hoe gek dat ook klinkt) voor ‘jezelf’ blogt, is het ook makkelijker om daar minder waarde aan te hechten. Voor mezelf voelt het beter om nu minder te bloggen dan voorheen, ongeacht of dat meer of minder bezoekers oplevert.

 • karin

  jaren geleden blogde ik elke dag. soms wel een paar keer per dag. ik kreeg toen weleens de kritiek dat ze me niet konden bijhouden. ik heb nooit ‘moeten’ willen bloggen elke dag. ook iets om over na te denken. en nu blog ik wanneer ik echt denk dat ik iets wil melden. en wat ik te melden wil hebben moet goed zijn. soms denk ik achteraf, daar had ik nog meer tijd in kunnen steken. soms pas ik dat aan in een update. wat wel belangrijk is, denk ik, en dat zul je wel beamen neem ik aan, dat er een bepaalde terugkeer in moet zitten. of dit nu een keer per week is of drie keer per maand, dat doet er niet zoveel toe.
  ik heb een terugval ontdekt toen ik stopte met dagelijks bloggen. maar nu zit ik weer ongeveer (qua statistieken en views) op dezelfde lijn en vaak zelfs hoger dan daarvoor. opbouw kost tijd. verandering ook. dat is niet erg, zolang je doet waar je zelf achter staat.

  • Linda Rosalinde Markus

   Dat kan ik me ook wel voorstellen, dat mensen dagelijks bloggen soms niet kunnen bijhouden. Ik merk het nu ik terug ben van vakantie en ineens zie hoeveel blogposts ik ‘gemist’ heb terwijl ik weg was. Ja, ik ben het met je eens dat er regelmaat in moet zitten, op welke manier dan ook. Goed om te weten hoe het bij jou is gegaan. Ik zie vanzelf wel hoe het loopt, op dit moment voelt minder vaak bloggen voor mij het beste. 🙂

 • Michael Minneboo

  Interessant om zo je bevindingen te lezen. Ik geloof dat het voor de gebruikers niet veel uitmaakt of je dagelijks blogt of minder. Er is zoveel content online dat de aandacht vraagt, dat mensen waarschijnlijk niet eens doorhebben in welke frequentie je publiceert. Publiceer wanneer je iets kwijt moet, of het nu een keer per week is, dagelijks of meerdere keren per dag. Daar houd ik me aan in ieder geval.

  • Linda Rosalinde Markus

   Mooi gezegd! Ik denk dat je gelijk hebt, online is er genoeg dat onze aandacht opeist. Al moet ik zeggen dat ik het bij sommige blogs wel mis wanneer een dagelijkse blogger een keer niet blogt.

 • Pingback: Blogleesvoer #10 + Spam je blog! | SYLVIA KUIJSTEN()

 • Je zegt dat je minder bezoekers krijgt. Is je aantal unieke bezoekers niet gewoon gelijk? Alleen ze komen minder vaak kijken omdat er minder vaak iets online staan… Of raak je ook unieke bezoekers kwijt omdat je minder logt?

  • Linda Rosalinde Markus

   Nee het aantal unieke bezoekers is omlaag gegaan. Misschien toch omdat ze moeten wennen aan de nieuwe ‘regelmaat’. Als er iedere dag iets nieuws online staat denk je er misschien vaker aan dan wanneer je drie tot vier keer per week iets post. Op die manier zijn er ook weleens blogs geweest die ik uit het oog verloren ben terwijl ik ze daarvoor graag volgde. Soms gebeurt dat. Ik zie vanzelf wel of ze weer terugkomen. 😉

 • Pingback: Je faalt niet als je niet dagelijks blogt - BlogQueen()

 • Pingback: Dagelijks bloggen ≠ dagelijks publiceren - Nanouk()