Waarom het zo belangrijk is om vanuit dankbaarheid te leven

‘Like a comet blazing ‘cross the evening sky, gone too soon,’ zong Michael Jackson tijdens de afscheidsceremonie van een lieve Jonge Schrijversavond-collega. Ze overleed vorige week op veel te jonge leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor. Uit de verhalen van vrienden en familie bleek hoe bijzonder ze was en hoe krachtig ze in het leven stond. Ongelofelijk positief, energiek en grappig. Ze haalde alles eruit wat erin zat, hoe schrijnend kort het ook duurde.

Verder wil ik hier niets over schrijven. In eerste instantie wilde ik helemaal niets erover zeggen, omdat woorden bij zoiets altijd tekort schieten. Daarnaast stond ik lang niet zo dicht bij haar als vrienden en familie, dus voelt het alsof alles wat ik hier nog over zeg afbreuk doet aan alle mooie woorden en anekdotes die al verteld zijn. Tegelijkertijd zet zo’n verdrietige gebeurtenis je met beide benen op de grond. Je staat even stil, wordt geconfronteerd met de eindigheid van het leven en hoe dat alles in een ander perspectief plaatst.

En daar wil ik wel iets over zeggen. Hoe gezond het ook is om je druk te maken om alledaagse dingen, hard te werken en volop bezig te zijn met de toekomst, zorg ervoor dat je ook nu af en toe stilstaat en bedenkt wat echt belangrijk voor je is. Juist nu. Ik ben er niet goed in, daar ben ik eerlijk over. Ik denk teveel aan morgen en te weinig aan vandaag. Ik maak plannen voor ‘later’ en breng daardoor te weinig tijd door met familie en vrienden. Ik klaag over studievertraging buiten mijn schuld, terwijl dat jaartje langer studeren totaal onbelangrijk is.

Gratitude unlocks the fullness of life. It turns what we have into enough, and more. It turns denial into acceptance, chaos to order, confusion to clarity. It can turn a meal into a feast, a house into a home, a stranger into a friend.
– Melody Beattie

Wat echt belangrijk is, dat schuift vaak door. Naar morgen, volgende week, de toekomst. We stellen het uit, omdat we het zo druk hebben met werk, studie, gezin en hobby’s. Begrijpelijk, maar zo zonde, want uiteindelijk doet het er niet toe. Het doet er simpelweg niet toe. Bepaal daarom voor jezelf wat er voor jou wel toe doet en maak daar tijd voor.

Mijn yogadocente zei laatst: ‘Wees niet boos wanneer iets niet lukt. Wees dankbaar dat je een lichaam hebt dat jou in staat stelt om deze les te volgen.’ Hoe mooi is het als je vanuit dankbaarheid kunt leven. Dat je bewust blij kunt zijn met een heerlijk kopje koffie of het feit dat de zon schijnt en je een wandeling kunt maken. Het zijn kleine dingen die als vanzelfsprekend voelen, maar het absoluut niet zijn. Pas wanneer je daar bewust mee bezig bent en jezelf de tijd gunt om er even bij stil te staan, kun je echt gelukkig zijn. Ontwikkel een attitude of gratitude en het leven is zoveel makkelijker, mooier en waardevoller – dat geloof ik althans, want zelf ben ik nog lang niet zo ver.

Nu ik dit schrijf, voel ik hoe cliché het klinkt. En dat is het ook. Het is cliché dat je pas hierover nadenkt wanneer er iets ergs gebeurt in je omgeving. Het is cliché dat je van elk moment moet genieten en dankbaar moet zijn voor wat je hebt. Maar ik geloof dat je dat niet vaak genoeg kunt horen, want het is een les die verloren gaat in de alledaagse drukte. En daar is het te belangrijk voor.

Shiny and sparkly
And splendidly bright
Here one day
Gone one night

Foto credits: Levi Price

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.