Darren Rowse laat zien hoe je eindelijk werk maakt van je droom

Iemand op Twitter vroeg zich af waarom TEDtalks zo populair zijn. Het zijn inspirerende ideeën op het gebied van technologie, entertainment en design die door bekende mensen worden gedeeld met een groot publiek. De ideeën zijn niet altijd nieuw, er zitten zelfs clichés tussen. Maar die clichés worden wél altijd aangevuld met een nieuw inzicht of onverwachte invalshoek.

[heading margin_top=”14″]Eindelijk is het er: een stappenplan voor je dromen[/heading]

Darren Rowse, de dromende ondernemer achter de succesvolle blog ProBlogger, kreeg de kans om ook voor een groot publiek te spreken. Officieel is het geen TEDtalk, maar dat had het wel kunnen zijn: eindelijk iemand die een stappenplan geeft voor het volgen van je droom.

Want dat hebben we nodig. We dromen wel, maar we doen er niets mee. We durven niet, twijfelen aan onszelf (of zelfs aan die droom), laten ons door onze omgeving ontmoedigen en laten de droom uiteindelijk voor wat het is. Zonde, want wat blijft er over als je niets meer droomt?

Dromen en eraan werken om ze naar de realiteit te vertalen, maakt je leven leuker. Het maakt je enthousiast en houdt je gemotiveerd om alledaagse verplichtingen vol te houden. Het geeft je iets om naar uit te kijken na een lange dag en iets om voor op te staan, óók als de wekker al om zes uur gaat.

Maar vaak blijven dromen in ons hoofd zitten. Als ik deze blog niet was begonnen, dan schreef ik nu nog net zo als twee jaar geleden. Daar is op zich niets mis mee, maar het zou betekenen dat ik er niet alles aan zou doen om mijn dromen te achtervolgen. Want als je graag schrijft en dat wil blijven doen, is het motiverend om vooruitgang te zien.

[heading margin_top=”14″]Wijnberg ging ons voor met zijn ideaal. Nu wij nog.[/heading]

Als je niet schrijft, komt die vooruitgang er niet. En dan blijft de droom onbereikbaar. Zo’n droom waarvan je nooit kunt zeggen: ‘Het is een droom die uitkomt.’ Een droom heeft aandacht nodig en een mooi voorbeeld daarvan vind ik die van Rob Wijnberg. Hij wilde een nieuwe manier van nieuws maken. Als hij die droom had laten gaan, werkte hij nu nog bij nrc.next.

In plaats daarvan praatte hij erover, schreef het boek ‘De nieuwsfabriek‘ over de manier waarop nieuws eigenlijk gemaakt zou moeten worden en uiteindelijk leidde dat eind september tot de lancering van het nieuwe journalistieke medium De Correspondent. Dromen heeft dus een doel, want je zet er dingen mee in werking en kunt er iets mee bereiken.

Maar hoe je dat precies moet doen, vertelt niemand je. Er ‘aandacht aan geven’ of ‘blijven dromen’ is makkelijk gezegd, maar hoe dan? Daarom wilde ik je de ideeën van Darren Rowse niet onthouden. Vooral zijn eerste punt is mooi:

‘Take responsibility for your future.’

– Darren Rowse

Ik dacht altijd dat de toekomst ver weg was. ‘Dat komt wel,’ dacht ik. ‘Ergens na mijn studie ofzo.’ Ik dacht dat ik dan nog tijd genoeg zou hebben om de toekomst te creëren die ik voor mezelf in gedachten heb. Darren maakt duidelijk dat dat niet zo werkt: wat je nú doet, vormt al (een gedeelte van) die toekomst.

Hoe zie jij die toekomst voor je? En wat is ervoor nodig om dat te bereiken? Nú moet je al iets veranderen waardoor die dromen uit kunnen komen, zelfs als dat pas in de toekomst gebeurt. Zijn praatje duurt ruim veertig minuten, maar als je de motivatie zoekt om je dromen achterna te gaan is dat het meer dan waard.

Foto door: hojusaram

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Goeie quote. Eigenlijk logisch, maar zet toch aan tot nadenken 😉